Chudnutie po pôrode: Môže to ísť aj ľahko!

Mia | 19. február 2019
Chudnutie po pôrode: Môže to ísť aj ľahko!

Snáď každá mamička počas tehotenstva alebo po pôrode rieši otázku, ako sa opäť dostať do formy a zbaviť sa tých nadbytočných kilogramov, ktoré sa v tehotenstve na nás akosi prilepili.

Pri prvom tehotenstve som pribrala „pekných“ 15 kg. Myslela som si, že ak sa porodením bábätka „zbavím“ aspoň piatich kíl, budem šťastná mamička. Lenže som sa veľmi mýlila!

Z pôrodnice som totiž prišla o celých 10 (slovom DESAŤ) kilogramov ľahšia. Vôbec som nechápala, kde tie kilá zostali, ale bola som samozrejme rada, že to takto dopadlo.

Chudnutie po pôrode mi išlo oveľa ľahšie ako som si myslela

Maličkého som dojčila a bol teda riadny hladoš. Zvyšných päť kíl odišlo v priebehu pár týždňov a ja som si uvedomila, že na váhe strácam čoraz viac. Zrazu mi nebolo dobré ani oblečenie zpred tehotenstva – tričká na mne ovísali, nohavice mi padali z bokov až na kolená. Bola som čoraz chudšia.

Napriek tomu, že som vždy túžila po štíhlej línii, predsa len som sa asi polroka od pôrodu dopracovala k hmotnosti, ktorá bola na moju výšku (175 cm) dosť nízka (necelých 53 kg). Vyzerala som hrozne – žiadny zadok, prepadnuté brucho a vystúpené lícne kosti mi na kráse veľmi nepridávali.

Všetci naokolo si mysleli, že som sa dala na nejakú diétu, no ja som pritom jedla normálne a dokonca som si dopriavala viac než kedykoľvek predtým. Za moje chudnutie totiž mohlo niečo celkom iné než drastické diéty alebo cvičenie. Bolo to dojčenie.

Úbytok na váhe spôsobovalo dojčenie

Najskôr sa mi nechcelo veriť, že by to bolo také jednoduché, no ono to skutočne fungovalo. Dojčila som synčeka a ten rástol do krásy, pričom ja som zasa strácala nadbytočné kilogramy. A keďže bol dosť veľké bábätko s vysokými nárokmi na množstvo materského mlieka, chudla som až príliš.

Našťastie, keď sme zaviedli príkrmy, hmotnosť sa mi opäť postupne upravila na tú istú hranicu ako pred tehotenstvom. Pomaly som začala aj cvičiť, takže som si túto – pre mňa ideálnu – hmotnosť bez problémov udržala.

Súčasne som ešte syna dojčila do trinástich mesiacov. Tešila som sa z toho, že som bez námahy získala späť svoju predtehotenskú figúru a nemusela som si robiť starosti so zvyšnými kilogramami navyše.

Druhé tehotenstvo ma trošku zaskočilo, lebo sme ho tak skoro veľmi neplánovali, ale mali sme veľkú radosť, že k nášmu synovi pribudne súrodenec.

Počas tehotenstva som si hovorila, že sa budem trošku ovládať a plánovala som pribrať maximálne 12-13 kilogramov, čo mi však nevyšlo a opäť som skončila s predpôrodnou váhou o 15 kg vyššou, než bola moja pôvodná hmotnosť.

Chudnutie po druhom pôrode opäť podporilo dojčenie

Chudnutie po pôrode som však už vôbec neriešila a spoliehala som sa na to, že to bude tak ako prvýkrát – celkom jednoduché.

Dcérka sa narodila ako 3,5-kilová a ja som po návrate domov zistila, že história sa zopakovala – desať kilogramov som opäť nechala v pôrodnici.

Naše druhé bábätko rástlo do krásy z môjho mliečka a moja hmotnosť sa pozvoľna dostávala na svoju pôvodnú úroveň. Necelé tri mesiace po narodení dcérky som bola na tej istej hmotnosti ako pred tehotenstvom. Bez diéty, bez cvičenia (na ktoré som pri dvoch malých deťoch aj tak nemala čas ani energiu), úplne prirodzene.

Teraz je to už rok od narodenia dcérky a ja mám stále svoju ideálnu váhu. Už dlho si sľubujem, že spravím niečo pre svoje zdravie a začnem aspoň cvičiť, no doteraz som sa k tomu akosi nedostala. Konečne však maličká začala lepšie zaspávať aj spávať, tak sa mi snáď podarí aspoň po večeroch trošku ponamáhať zlenivené svalstvo.

Nikdy som si nemyslela, že schudnúť po pôrode bude také ľahké a že to vlastne pôjde samo od seba. Je úžasné, ako to celé príroda zariadila a kým dojčiaca mamička odovzdáva svojmu dieťatku ideálnu výživu v podobe materského mlieka, jej telo sa zároveň vracia do pôvodného tvaru.

Stretla som sa aj s tým, že niektoré mamičky po pôrode prestali veľmi rýchlo dojčiť, aby mohli robiť niečo so svojou postavou. Viem, že každá sme iná a možno niekedy nejde všetko tak ľahko ako v mojom prípade, no myslím si, že ak žena dojčí a zároveň sa vyslovene neprejedá, jej telo sa skôr či neskôr naozaj dostane do formy.

Iste, veľa závisí aj od toho, koľko mamička priberie počas tehotenstva – je rozdiel, či je prírastok váhy 15 alebo 30 kilogramov a tiež je individuálne, ako dlho návrat k pôvodnej váhe trvá.

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: