Pre mamu, ktorá miluje materstvo, ale tiež jej chýba sloboda

MK | 7. január 2024
Pre mamu, ktorá miluje materstvo, ale tiež jej chýba sloboda

Ahoj, mama. Ty, ktorá si preťažená. Unavená. Mama, ktorá potrebuje objatie.

Je to v poriadku. Všetko bude v poriadku

Materstvo je ako reality show, v ktorej fakt nevieš, čo príde o hodinu, ale musíš byť pripravená. No na rozdiel od showky, tento príbeh nemá koniec a v podstate ani víťaza. 

Niektoré dni sa dieťa zobudí o 5:45 a ty si nie si istá, ako prežiješ deň. V hlave si opakuješ meditačnú mantru matiek z okolia a snažíš sa naladiť na: "Dni sú pomalé, ale roky sú rýchle,“ (inak povedané, je to len obdobie).

Potom sú dni, keď dieťa spí do 8:30 a ty si v tichu vypiješ kávu, odpovieš na správy, osprchuješ sa sama a si pripravená prežiť deň s pozitívnym nastavením, pretože si najlepšia mama všetkých čias.

Raz je to tak, inokedy naopak, raz si hore a potom dole

Raz je tu pocit viny, potom pocit víťazstva. Je tu stále prítomná únava, ktorú ale nejakým magickým spôsobom prekonáš, aby si zvládla všetky výzvy dňa. 

Je v poriadku, ak  túžiš po dni, keď je sprcha osamote štandardom, namiesto toho, aby si v kúpeľni postavila armádu hračiek, aby si zabavila svojho drobca, alebo aby si strávila tých 5 minút bohapustým strachom, či si náhodou nenechala nožnice na stole a tvoj trojročiak už skúša ich funkciu, pretože si mala  tú drzosť ísť si umyť vlasy. Niekedy si jednoducho tie vlasy umyť musíš. 

Je tiež v poriadku počuť plač dieťaťa, keď si v sprche, a dieťa stráži otec či babička. Na toto si zvykni a pokojne si ohoľ v tej sprche aj nohy. 

Je v poriadku chcieť prespať celú noc, ale keď to nevyjde, aj bežať k bábätku, keď sa zobudí s plačom.
Je v poriadku chcieť sa slušne obliecť a dať si rúž na pery, rovnako ako je v poriadku chodiť celé dni v elasťákoch a drdole. 

Je v poriadku ponúknuť s červenými lícami (hanba ťa facká, mama :)) dieťaťu na večeru kuracie nugetky, pretože si taká unavená, že ani ryžu sa ti nechce uvariť.
Je v poriadku želať si, aby bolo v dome ticho, aj keď tušíš, že jedného dňa ti to ticho príde ohlušujúce. 

Je v poriadku radšej zatvoriť oči nad neporiadkom, keď odchádzaš z domu, lebo vieš, že ak začneš upratovať teraz, nikdy neodídete...
Je v poriadku chcieť byť so svojimi deťmi a zároveň túžiť byť na pláži s margaritou v ruke. 

Je v poriadku chcieť byť s kamoškami na filme, ktorý si odriekla kvôli nečakanej chorobe dieťaťa, ale tiež je ok byť smutná, keď sa vrátiš z vonku neskôr a zmeškáš rozprávku a božtek pred spaním. 

Je v poriadku, že ti chýba tvoje „predmaterské“ ja a nezávislosť, ktorú si považovala za samozrejmosť, no zároveň si ani nedokážeš predstaviť, kým by si bola bez svojich detí. Alebo čo by si robila. 

Je v poriadku byť človekom – ženou – a mamou

Je v poriadku mať sny a ciele, ktoré zahŕňajú tvoju rodinu a deti, a sny a ciele, ktoré sú len o tebe. 

Je v poriadku byť unavená a emocionálne vyčerpaná. Lebo sú dni, keď sa k tebe tvoje dieťatko schúli a povie:  „Ľúbim ťa, mamka," a ty vieš, že je všetko v poriadku.
Bude to v poriadku. 

Zdroj: www.mother.ly

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: