Všetci sme dobrí rodičia, aj keď sa toľko spochybňujeme

Marika Koscelníková | 24. apríl 2024
Všetci sme dobrí rodičia

Prečo je také ťažké dôverovať si, pokiaľ ide o rodičovstvo? Robte to najlepšie, čo môžete... Deti budú v poriadku.

Všetci sme dobrí rodičia

Mám priateľov, ktorí si doma vypestujú takmer všetko a pripravujú domácu stravu pre svoje deti. Sú úžasní. Myslím na nich, keď roztrhnem sáčok so špagetami a pridám pár lyžíc masla a syra navyše. 

Moja kamarátka skúma každý problém súvisiaci so zdravím dieťaťa a míňa „drobné“ na prírodné  doplnky, Je to jej vášeň. Ja tie „drobné“ míňam na rodinné lístky do kina s pukancami. Obe sme dobré mamy. 

Mám priateľov, ktorí dávajú svojim deťom telefóny hneď, ako nastúpia do školy. Môj syn má deväť a akosi nechcem, aby mal internet v zadnom vrecku nohavíc vždy poruke. Ale všetci robíme to, čo považujeme za najlepšie pre naše deti.

Mám kamarátku, ktorá málokedy (ak vôbec) zvýši hlas alebo stratí chladnokrvnosť. VLASTNE NEVIEM, AKO TO ROBÍ. Môj rodičovský štýl by som nazvala „ohnivý“. Ak som nahnevaná, smutná alebo vystrašená...moje deti to vedia, ale tiež vedia, že ich veľmi milujem, aj keď vybuchnem.

Mám kolegu, ktorý chce poslať svoje deti do súkromnej školy. Denne sa obetuje, ťahá nadčasy, aby im to doprial. Jeho láska a oddanosť svojim deťom sú úžasné, a keď si na to spomeniem, cítim pokoru, ale deti spokojne odveziem do našej miestnej obecnej školy. 

Všetci sme dobrí rodičia

Keď potrebujem postrážiť deti, vyberám si opatrovateľku, ako keby som verbovala nováčika do FBI. Moja kamarátka zaklope na susedove dvere a opýta sa, či by boli ochotní postrážiť deti, kým vybaví úrady. 

Mám rešpekt pred rodičmi, ktorí sa vybrali cestou domáceho vzdelávania. Aj som to skúšala (počas pandémie všetci), ale chcem, aby ma moje deti mali stále radi (a tiež vedeli čítať), tak som prestala. Nie je to pre mňa.

Mám priateľov medzi rodičmi, ktorí dojčili aj kŕmili fľašou. Takých, ktorí deťom ponúknu po večeri maškrty a ktorí nie. Mám kamarádky, ktoré pracujú a dieťa je v jasliach a tiež také, ktoré sú doma. 

Všetci sme dobrí rodičia.

Všetci sme dobrí rodičia

Musíme si viac dôverovať

Každá z nás robí pre svoje deti iné rozhodnutia, no všetky sme fantastické mamy. Pretože svoje deti milujeme. Milujeme ich z celého srdca a robíme maximum. Neexistuje žiadny „jednosmerný spôsob“, ako to robiť dobre. ROBÍME TO NAJLEPŠIE... a hádajte čo? NAŠE NAJLEPŠIE STAČÍ, a aj keď nie... to je všetko, čo môžeme ponúknuť.

Existuje tisíc, milión názorov na „správny“ spôsob rodičovstva. Niekedy tie pochybnosti musíme nechať tak a veriť svojim inštinktom.

Prečo je také ťažké dôverovať si, pokiaľ ide o rodičovstvo?

Je to preto, že sa bojíme?
Je to preto, že rodičovstvo sa stalo skôr olympijským športom ako organickým procesom?
Je to preto, že sa pozeráme späť na chyby, ktoré urobili naši rodičia, a bojíme sa urobiť tie isté?
Je to preto, že sme si uvedomili, že štandard, podľa ktorého sme posudzovali našich rodičov, bol v skutočnosti dosť nespravodlivý?
Je to preto, že si myslíme, že materská škola, ktorú si vyberieme, môže byť skutočným rozdielom medzi výchovou právnika alebo smetiara?
Je to preto, že pochybujeme, že naša láska stačí? 

Nikto nemôže robiť všetko. Dôverujte svojmu úsiliu a robte to najlepšie, čo môžete... sme v tom spolu.

Deti budú v poriadku.

Zdroj: www.mother.ly

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: