Mame, ktorej dieťatko je opäť choré

MK | 23. október 2023
Mame, ktorej dieťatko je choré

To, čo tvoje dieťa potrebuje, si ty. Ty a tvoj magický spôsob, ako dosiahnuť, aby sa cítilo v bezpečí a milované.

Hovoríš si, že jediná vec, ktorá je horšia, ako keď ochorejú deti, je, ak ochorieš aj ty. Pretože kto potom bude túliť, mojkať, variť čaje a znižovať horúčku

Keď je dieťa choré...

Keď vidíš svoje dieťa, ako ho zmáha kašeľ a vysoká teplota, necítiš ani svoje boľavé kĺby, aj keď tušíš, že to asi nebude len tak. Vieš, že musíš prezliecť pyžamko a dať zábal. Vieš, že mu musíš podať liek a utíšiť na rukách, lebo inak si nezdriemne.  

To, čo tvoje dieťa potrebuje, si ty. Ty  a tvoje maznanie. Ty a tvoj upokojujúci hlas. Ty a tvoj magický spôsob, ako dosiahnuť, aby sa cítilo v bezpečí a milované.

Spomalené dni

Skús čerpať z chvíle. 

Ponáhľame sa, plánujeme a pripravujeme, pracujeme a tak stále dookola. Ale keď je niekto v rodine chorý, plány sa zmenia -  predĺžime prísne strážený čas strávený pred obrazovkou, sme v pyžame 24 hodín denne, 7 dní v týždni a liečime, driememe, bojíme sa, hráme sa, túlime sa k sebe.  

Sú to chvíle spomalenia aj strachu. Tvoje telo je vyčerpané, ale hlava ti beží na plné obrátky. Máš obavy. Telíčko tvojho dieťatka je horúce, ale zároveň sa trasie zimnicou, ktorú nedokáže upokojiť žiadne množstvo prikrývok.

Čo ak sa horúčka ešte zvýši?

Čo ak sa lekár mýlil a nie je to len vírus?

Čo ak teplomer nefunguje správne?

Čo ak zaspím a nevšimnem si, že dieťatku vystúpi horúčka?

Neboj sa, mama. Jediné, čo môžeš urobiť, je byť tu a teraz, a zároveň si pripomenúť, že to prejde. Dovtedy si tu pre svoje dieťatko.  

Jemne mu položíš ruku na chrbát a necháš zavrieť svoje unavené oči. Ležíš pri rozhorúčenom telíčku a spoločne si pomôžete cítiť sa lepšie. 

Vydrž. 

Zdroj: mothe.ly

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: