Dlhodobé dojčenie: Pre koho je vlastne dobré?

Marianna Stanková | 18. február 2024
Dlhodobé dojčenie: Pre koho je vlastne dobré?

Materské mlieko je pre dieťatko tou najlepšou komplexnou stravou. Pomáha ho chrániť proti ochoreniam a podporuje obranyschopnosť. Ale čo dlhodobé dojčenie? Je naozaj pre dieťa nevyhnutné?

Dojčenie bolo v dobách minulých jedinou možnou stravou bábätka. V 50. rokoch 20. storočia však prišlo k výraznému poklesu dojčiacich matiek. Dôvodmi boli zákaz dojčenia na verejnosti, rodinné ochorenia či nedostatok mlieka.

Spoločnosť začala hlásať, že dojčenie je skôr zvierací pozostatok, že pitím materského mlieka sa prenášajú rôzne ochorenia, neustálym prikladaním k prsníku matky zbytočne deti rozmaznávajú a v podstate môžeme povedať, že prirodzené dojčenie bolo spoločensky nevhodné. Umelé mlieko tak bolo až do konca 70. rokov 20. storočia preferované. Vedecký pohľad na materské mlieko sa však začal postupne meniť a v 80. rokoch 20. storočia sa matky opäť vrátili k prirodzenému dojčeniu. A tento trend pretrváva až do dnešnej doby. Chvalabohu! Ale dokedy je vlastne vhodné dojčiť a ako dieťa odstaviť?

Dojčenie môžeme podľa odborníkov rozdeliť na 3 etapy:

0 – 6 mesiacov

Materské mlieko je v tomto období pre dieťa nenahraditeľné. S jeho pomocou sa tvorí imunita, mliečko pokrýva všetky výživové potreby bábätka a v neposlednom rade vytvára puto medzi matkou a dieťatkom. Uspokojuje sa tak potreba blízkosti, ktorá je v ranom veku veľmi silná a jej uspokojovanie má vplyv na fyzický i psychický vývoj dieťaťa. 

6 mesiacov – 1 rok

Význam materského mlieka je ešte stále veľký, ale už nepostačuje, a tak je nutné zavádzať príkrmy. Vyhnete sa tak nedostatku železa a u mamičiek vegetariánok hrozí aj deficit vitamínu B12. 

1 – 2 roky

V tomto období sa už názory odborníkov rozchádzajú. Faktom však je, že dôležitosť materského mlieka pomaly ustupuje. Jeho význam imunologickej a výživovej hodnoty klesá s tým, ako sa postupne zavádzajú príkrmy a deti si vytvoria vlastnú fyziologickú črevnú bakteriálnu flóru.

Dojčenie: Koľko je tak akurát?

„Výlučné dojčenie po dobu 6 mesiacov má výhody pre dieťa i matku. Včasné začatie dojčenia do 1 hodiny po pôrode chráni novorodenca pred infekciami a znižuje úmrtnosť novorodencov. Materské mlieko ostáva dôležitým zdrojom energie a živín aj u detí vo veku 6 – 23 mesiacov. Dokáže zabezpečiť aj viac ako polovicu energetických potrieb dieťaťa vo veku od 6 do 12 mesiacov a až tretinu energetických potrieb dieťaťa medzi 12. a 24. mesiacom života. Deti a dospievajúci, ktorí boli dojčení, majú menšiu pravdepodobnosť nadváhy alebo obezity. U matiek optimálne dojčenie znižuje riziko rakoviny vaječníkov a prsníka,“ píše sa na stránkach Národného centra zdravotníckych informácií. Je teda iba na rozhodnutí každej matky, ako dlho sa rozhodne svoje dieťa dojčiť.

Zo života: Po roku som syna odstavila

„Už počas tehotenstva som si hovorila, že dlhšie ako rok dojčiť nechcem. Prišlo mi totiž zvláštne, keď som videla vo svojom okolí mamičky, ktoré dávali materské mlieko trojročnému dieťaťu. Niežeby som to odsudzovala...,“ hovorí Ivana. „V detskom centre som sa však stretla skôr s opovrhnutím ako pochopením – prečo mu to chceš upierať? Mama sa má v prvom rade pozerať na potreby svojho dieťaťa, a nie na svoje – a podobne. Cítila som sa hrozne, no stále vo mne pretrvával pocit, že to tak nechcem,“ spomína dnes so smiechom tridsaťročná mamička malého Martinka.

„Nikoho neodsudzujem a som zástancom toho, že každý má právo sa rozhodnúť sám, ale priznám sa, že tieto BIO matky mi lezú poriadne na nervy. Dokedy chcú dojčiť deti? Do osemnástky?“ pýta sa Ivana. Nech boli reakcie akékoľvek, rozhodla sa syna po roku odstaviť. „Nič násilné to nebolo, žiadny plač. Aj keď bol synček veľký papkáč, odstavenie sme zvládli v pokoji behom pár týždňov. Sama som už totiž vnímala, že môj prsník Martinkovi neposkytuje potrebnú stravu, ale slúži ako nástroj na upokojenie či hranie. Dúfam, že ma teraz matky neukameňujú, ale ja nie som chodiaci cumlík.“ 

Dokedy dieťa potrebuje materské mlieko

Podľa pediatrov výživový a imunologický význam materského mlieka zaniká niekedy po druhom roku batoľaťa. Trojročné dieťa ho po fyzickej stránke už vôbec nepotrebuje.

Opačný názor majú laktační špecialisti. Tí upozorňujú na jeho psychologický význam a pre jeho ukončovanie príliš nie sú. Na otázku, kedy je teda ten správny čas dieťa odstaviť, nevedia odpovedať ani oni. Podľa nich sa nie je kam ponáhľať a pokiaľ to matke aj dieťaťu vyhovuje, nie je dôvod v ňom nepokračovať. Pokojne aj vtedy, ak už má vaše dieťa tri či štyri roky. 

A čo hovoria psychológovia? Ani v ich očiach nie je dlhodobé dojčenie príliš zdravé. Väzba medzi matkou a dieťaťom by už predsa mala byť dávno vybudovaná a ich vzťah sa má upevňovať inými činnosťami a spoločnými zážitkami, ktoré zodpovedajú danému veku dieťaťa. Niektorí psychológovia dokonca otvorene hovoria o tom, že dlhodobé dojčenie je skôr o závislosti matky na dieťati.

Dlhodobé dojčenie: Pre koho je vlastne dobré?

Výhody dojčenia

  • Ochrana dieťaťa pred celým radom ochorení – žalúdočné problémy, ochorenie dýchacích ciest, ušné infekcie a meningitída sa u dojčených detí vyskytujú menej ako u nedojčených. Materské mlieko je špeciálne prispôsobené potrebám dieťaťa. Niektoré štúdie dokazujú, že konzumácia materského mlieka môže znížiť u dieťaťa riziko výskytu niektorých druhov rakoviny. Protilátky v materskom mlieku podporujú imunitný systém.
  • Ochrana pred alergiami – imunitné faktory v materskom mlieku zabraňujú vzniku alergií tým, že vytvárajú ochrannú vrstvu v črevách. U detí kŕmených umelou výživou, kravským či sójovým mliekom sa objavuje viac alergických reakcií ako u dojčených.
  • Vyššie IQ – existuje zaujímavá súvislosť medzi dojčením a kognitívnym vývojom. Podľa štúdie vykonanej na štyroch tisíckach detí vedci zistili, že tie dojčené mali vo veku piatich rokov výrazne lepšie výsledky v teste zameranom na slovnú zásobu.
  • Bojovník proti obezite – materské mlieko totiž obsahuje menej inzulínu ako to umelé a dojčatá majú viac bielkoviny, ktorá hrá rolu pri regulácii chuti do jedla. Podľa analýzy v American Journal of Epidemiology to platí až do dospelosti.
  • Znižuje riziko náhleho úmrtia – výskumníci zistili, že plné dojčenie po prvom mesiaci veku dieťaťa znižuje riziko SIDS až o polovicu.
  • Proti stresu a depresii – Národný ústav zdravia v USA preskúmal viac ako 9 000 prípadov a dospel k záveru, že ženy, ktoré nedojčili alebo dojčili len veľmi krátko, boli vystavené vyššiemu riziku popôrodnej depresie. Laktácia totiž spúšťa uvoľňovanie oxytocínu – hormónu lásky, ktorý podporuje relaxáciu.
  • Prevencia proti rakovine prsníka – konkrétne proti rakovine prsníka a vaječníkov. 

Nevýhody dojčenia

  • Závislosť dieťaťa na matke – iný člen rodiny vás môže zastúpiť na veľmi obmedzenú dobu, v podstate len vyhradený čas medzi dojčeniami.
  • Nočné vstávanie – mamičky, ktoré plne dojčia by vám mohli o tom hovoriť doslova hrôzostrašné príhody. „V noci som bola hore 16-krát! Malý mal môj prsník takmer stále v ústach. V momente, keď ho necítil, spustil neskutočný plač,“ tvrdí tridsaťtriročná Veronika. „Bola som permanentne nevyspatá, nervózna a nevládala som sa o malého starať. Urobila som teda rázny krok, mlieko som si začala odsávať a podávala som ho malému z fľaše. V deviatich mesiacoch som nasadila umelú výživu,“ dodáva.
  • Bolesť – tá sa objavuje väčšinou v začiatkoch dojčenia, než si prsia na tento proces zvyknú. Je vhodné začať prsia pripravovať už počas tehotenstva – jemnou masážou a natieraním bradaviek.
  • Nechuť k sexu – boli by ste prekvapené, ale mnoho žien v období dojčenia nepociťuje potrebu či chuť na sex.
  • Zmeny – hormóny spôsobujúce tvorbu mlieka bývajú zodpovedné za náhle striedanie nálad. Aj na vašom tele môže prísť k zmenám. Dojčením sa nielen chudne, ale zmenšuje sa alebo sa mení tvar prsníkov.
  • Neplodnosť – už niekoľkokrát sme písali o tom, že dojčenie nie je antikoncepcia, ale pre hormóny spôsobujúce laktáciu väčšinou ženy ťažšie otehotnejú.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: