Odborník radí: Dojčiť počas tehotenstva?

Redakcia | 11. december 2023
Dojčiť počas tehotenstva?

„Som matkou 8-mesačného chlapčeka a plánujeme ďalšie dieťa. Chcela by som vedieť, či je možné dojčiť počas tehotenstva? Ako to ovplyvňuje produkciu mlieka, a je to bezpečné pre obidve deti?”

Dojčiť počas tehotenstva?

Áno, dojčenie počas tehotenstva je možné a je to situácia, s ktorou sa stretáva veľa žien. Mnohé matky úspešne dojčia počas tehotenstva bez akýchkoľvek nepriaznivých dôsledkov pre seba i obe deti.

Tehotenstvo však dokáže ovplyvniť produkciu mlieka. U niektorých žien príde k poklesu množstva mlieka, zmenám v chuti mlieka alebo dokonca k predčasnému ukončeniu laktácie. Toto je spôsobené hormonálnymi zmenami, ktoré nastávajú počas tehotenstva. Niektoré deti prirodzene ukončia dojčenie práve v dôsledku zmien v chuti mlieka alebo kvôli poklesu množstva mlieka. Treba byť pripravená na to, že táto situácia potencionálne nastane.

Nespôsobí dojčenie predčasné kontrakcie?

Dojčenie počas tehotenstva je vo všeobecnosti považované za bezpečné, pokiaľ neexistujú špecifické zdravotné problémy alebo riziká. Možno ste počuli názor, že dojčenie vyvoláva kontrakcie maternice, avšak pri normálnom tehotenstve toto nie je považované za veľké riziko. Pri vysokorizikovom tehotenstve alebo v prípade predchádzajúcich predčasných pôrodov treba konzultovať túto otázku so svojím lekárom.

Ak dojčíte počas tehotenstva, je dôležité zabezpečiť, aby vaše telo dostávalo dostatočné množstvo živín, energie a tekutín. Tehotenstvo a dojčenie sú obdobia, kedy sú nutričné potreby výrazne vyššie.

Čo by som odporúčala, je sledovať reakcie vášho tela aj vašich detí a prípadne prispôsobiť dojčenie podľa ich potrieb a vašich možností. Dojčenie počas tehotenstva bude pravdepodobne náročné, ale s vhodnou podporou a informáciami je úspešne zvládnuteľné. V prípade neistoty alebo špecifických otázok by ste mali hľadať radu u svojho lekára, gynekológa alebo laktačnej poradkyne. 

Katarína Mikletič-Miller, certified Lactation Educator (CLE)

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: