Záhadný SIDS

SPRACOVALA: Dagmar Baluchová, ODBORNÁ SPOLUPRÁCA: MUDr. Marta Špániková | 8. september 2021
SIDS

Hoci ide o zriedkavú príčinu úmrtia dieťaťa, rodičia by mali byť oboznámení s problematikou SIDS a možnosťou jeho prevencie najneskôr po narodení dieťatka.

SIDS (Sudden Infant Death Syndrome) syndróm náhleho úmrtia dojčiat označuje náhle úmrtie dieťatka, ktoré sa javilo ako zdravé. Ani následné vyšetrovanie a pitva neobjasnia príčinu smrti. Na vzniku môže mať určitú úlohu nezrelosť mozgového centra pre reguláciu dýchania. Dieťa zomiera na zástavu dýchania, ale nedá sa vylúčiť ani porucha srdcového rytmu.

Vo svete i u nás pracujú tímy lekárov, ktoré sa snažia objasniť príčiny SIDS, ale tie sú aj dnes neznáme. Žiadna choroba, zranenie alebo dedičné predispozície neposkytujú varovné signály.

Nočná mora mamičiek: SIDS
Prečítajte si tiež:

Nočná mora mamičiek: SIDS

VÝSKYT SIDS

Najčastejšie sú SIDS postihnuté dojčatá, zväčša do šiesteho mesiaca veku s maximom výskytu medzi druhým a štvrtým mesiacom života, chlapci viac ako dievčatá – a to v pomere 60 ku 40.

EMPIRICKY A ŠTATISTICKY VIEME VYHODNOTIŤ, KTORÉ RIZIKOVÉ FAKTORY MÔŽU PRISPIEVAŤ KU VZNIKU SIDS:

  • spánok dieťatka na brušku
  • viacdetné rodiny
  • deti z viacpočetného tehotenstva
  • deti nezrelé a s poruchou popôrodnej adaptácie
  • deti matiek so zlým sociálnym zázemím
  • rizikové sú aj chladnejšie noci v roku
  • príliš nízky vek matky, jej obezita
  • spánok vo veľmi vykúrenej miestnosti
  • fajčenie a pitie alkoholu, užívanie drog matkou počas tehotnosti
  • fajčenie v prostredí, kde dieťa žije a to aj na balkóne bytu, v ktorom dieťa žije
  • spánok v inej miestnosti ako matka
  • spánok v spoločnej posteli s rodičmi – ten síce upevňuje citovú a emocionálnu väzbu, ale môže predstavovať aj nebezpečenstvo
Režimové opatrenia vyplývajú z vyššie uvedených rizikových faktorov, ich poznaním rodičia môžu minimalizovať riziko SIDS viacerými krokmi.

Teplota v miestnosti

Dieťatko by pri spánku nemalo cítiť diskomfort, teda by mu nemalo byť príliš teplo, ale ani chladno. Miestnosť, kde spinká, by nemala byť prehriata, ideálne okolo 19 °C. Malo by mať oblečené dve tenké vrstvy a uložené byť vo vzdušnej perinke, ktorú si nemôže pretiahnuť

cez tváričku. Vhodný je aj spací vak. Aj pri voľbe prikrývky, ak je potrebná, treba myslieť na to, aby si ju nestiahlo na tvár.

U detí s refluxom, ktoré majú problém so zvracaním, sa odporúča zvýšiť predné nohy postieľky alebo podložiť pevný matrac. Dieťatko v tomto veku nemá mať v postieľke žiadne vankúše (najmenej do roka) ani plyšové hračky.

AKO BY BÁBÄTKO MALO SPAŤ?

Hoci sa pre správny psychomotorický vývoj odporúča polohovať v priebehu dňa deti na brušku, neplatí to pre spánok. Ani poloha na boku nemá žiadne výhody a neodporúča sa. Sú informácie, že aj táto poloha je pre tento syndróm dvakrát častejšia ako pri spánku na chrbátiku. Nehovoriac o tom, že sa môže stať, že sa dieťatko z boku prevalí na bruško. Novorodenec a dojča má spinkať na chrbátiku, na pevnej podložke v samostatnej postieľke, v spálni spolu s rodičmi. V spálni nemá byť televízor, ani nie je vhodné počas spánku dieťaťa a jeho pobytu v spálni používať počítač.

Z mnohých štúdií skúmajúcich príčinu SIDS vyšiel cigaretový dym ako závažný faktor, preto sa dôsledne zakazuje v byte s dieťaťom fajčiť. Platí to aj pre pasívne fajčenie a fajčenie mimo priestorov domácnosti, napr. na balkóne. Cigaretový dym preniká do oblečenia, pokožky i vlasov dospelých a tak ho môžu vdýchnuť i deti. Aj fajčiar manipulujúci s dieťatkom môže byť nebezpečenstvom.

MONITORY DYCHU

Významným pomocníkom pri SIDS je monitor dychu. Na akom princípe funguje? Sleduje a rozoznáva poruchy dýchania. Ak sa dýchanie zastaví na viac ako 20 sekúnd alebo sa jeho frekvencia príliš zníži, zapne sa zvuková a svetelná signalizácia monitoru. Podložka, ktorá sa zväčša pokladá pod matrac do postieľky, spustí alarm, ak bábätko prestane dýchať.

Hlasitý zvuk ho môže prebudiť, vďaka čomu sa nadýchne, ale najmä upozorní rodičov na nebezpečnú situáciu. Monitory dychu plnia iba funkciu alarmu, nezabránia SIDS, nepredstavujú záchranu v pravom slova zmysle, ale upozornia na poruchu dýchania. V dnešnej dobe sú už cenovo dostupné a niektoré si možno aj zapožičať. Pred ich kúpou sa poraďte s odborníkmi a vždy kontrolujte ich funkčnosť, baterky ap. Ak ho používate, je vhodné ho mať nainštalovaný do pol roka až roka dieťatka.

Vhodné sú najmä pre nedonosené deti, deti s poruchou dýchania, tiež pre všetky deti, u ktorých sa vyskytujú rizikové faktory. Pozitívom monitorov dychu je aj to, že rodičom dodávajú pocit dobrého zaistenia dieťatka, ale ich používanie neznamená, že nemusíme eliminovať všetky rizikové faktory SIDS. Aj pri ich používaní dôsledne vylúčte fajčenie v prostredí dieťatka.

Resuscitácia dieťaťa

Tento syndróm je, bohužiaľ, charakterizovaný tým, že úplne zdravé dojča sa bez akýchkoľvek varovných príznakov nájde bez známok života. Samozrejme, je potrebné začať kardiopulmonálnu resusitáciu, ale zväčša je už neskoro. Ak poruchu dýchania signalizuje monitor dychu, už zvuk môže stimulovať dieťa k nadýchnutiu a rodič okamžite reaguje zodvihnutím dieťatka, a to zväčša stačí k obnoveniu dýchania. Ak sa tak nestane, je, samozrejme, znova potrebné opätovne resuscitovať.

Tento článok vznikol v spolupráci so Slovenskou spoločnosťou primárnej pediatrickej starostlivosti.

nádcha u bábätka

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: