Dobrá rada pre rodičov: Nech sa nudia!

Alexandra Okálová | 10. august 2022
Dobrá rada pre rodičov: Nech sa nudia!

Neorganizujte deťom každú minútu a nestavajte sa do roly animátora voľného času. Nemáte na víkend žiadny program? No a čo! Nuda je jedna z najlepších vecí pre rozvoj detskej kreativity.

Moje dieťa nenavštevuje hodiny tanca, nechodíme na plávanie, divadelný krúžok ani na angličtinu. Jednak preto že je už v škôlke a tak na ostatné akosi nezvýšil čas a ani peniaze. Aj som si spočiatku vyčítala, že má syn málo podnetov, ale ukázalo sa, že je to len dobre. 

Batoľa a nuda? Nehrozí!
Prečítajte si tiež:

Batoľa a nuda? Nehrozí!

Plánované rodinné aktivity? Áno, ale s mierou

Keď sa začne dieťa nudiť, väčšina z nás má tendenciu okamžite situáciu riešiť alebo jej dokonca predchádzať organizovaním množstva štruktúrovaných aktivít alebo, v tom horšom prípade, vytiahneme tablet a o „zábavu“ je postarané. Podľa psychológov je to však kontraproduktívne.

Deti musia zažívať aj „nepohodu“ pretože život nie je vždy plánovaný a málokedy je štruktúrovaný. Keby bol, až vtedy by sme pochopili, čo je to skutočná nuda. Samozrejme, ak prihlásite dieťa na angličtinu alebo na montessori dielničky, je to úplne v poriadku, len by malo mať množstvo aktivít prispôsobené svojmu veku a individuálnym potrebám. Dbajte na to, aby mu ostal čas aj na to, aby mohlo byť samé so svojimi myšlienkami.

Učte deti riadiť si vlastný čas

Dnešné deti od útleho veku majú od nás rodičov presne nalinkované životy. Do istého veku sa to ani nedá inak. Ale časom to už natoľko nepotrebujú a ak napriek tomu budeme neustále rozhodovať za nich aj v oblastiach, kde už dokážu reagovať samé, nikdy sa nenaučia organizovať si svoje aktivity. Okrem toho je čas trávený „len tak“ obrovskou príležitosťou objaviť vlastnú kreativitu, svoj vlastný vnútorný svet, svoje vášne a túžby.

Emily Dickinsonová (ext. zdroj wiki), významná americká poetka, by pravdepodobne nikdy nebola taká slávna, keby nestrávila niekoľko rokov zavretá vo svojom dome a nevytvorila zbierku básní len o tom, čo videla okolo seba a z okna svojej izby. A každý, kto jej básne čítal vie, že sú úžasne farebné a svedčia o jej bohatom vnútornom svete.

Samozrejme, nikto vám neradí zatvárať drobcov doma. Stačí ich len nechať trocha sa nadýchnuť. Pretože dieťa, ktoré je zahltené celý deň úlohami a krúžkami nemá čas počúvať hlas svojho srdca, a tak ho neuvidíte postaviť si hrádzu z kamienkov pri potoku, nebudete ho počuť, ako recituje básničku, ktorú samo napísalo. Nemá to kedy urobiť. Iba dieťa, ktoré dokáže využiť nudu na sebarealizáciu príde samo na to, čo ho zaujíma. A to je pre jeho budúci život a kariéru nesmierne dôležité.

Nudí sa vaše dieťa?
Prečítajte si tiež:

Nudí sa vaše dieťa?

Hra je detská práca

...pri ktorej sa dieťa vysporiadáva s vlastnými emóciami a zážitkami. Všimnite si deti vonku, čo robia. Ak nemajú mobil alebo tablet, okamžite sa začínajú organizovať do skupiniek, ktoré spája spoločná aktivita. Vymýšľajú si súťaže, hrajú sa na schovávačku a sú šťastné. Nič im nechýba. Len potrebujú priestor.

Čas „odpojiť sa“

Hoci to neradi priznávame, deti sa nedokážu správne nudiť vďaka mobilom a tabletom. Znie to ako paradox, veď práve technológie najrýchlejšie a najjednoduchšie vykryjú „hluché“ miesta v ich životoch. Deti sa prakticky nudiť nevedia. Nemajú na nudu čas. A príde im to prirodzené. Veď aj rodičia to robia... Výsledok?

Otupenie emócií, problém s empatiou a sebareflexiou. A keď príde radikálne riešenie a vy im tablet vezmete, majú problém zabaviť sa. Nedokážu ?“ničnerobenie“ efektívne využiť. Keď sa robili testy na dvoch skupinkách detí predškolského veku, z toho jednu tvorili deti, ktoré pravidelne používali tablety na zábavu a druhá vôbec alebo veľmi obmedzene, v prvej skupine deti boli omnoho menej kreatívne pri vymýšľaní spôsobu ako by sa zabavili, hoci mali k dispozícii stavebnice, hračky aj knihy.

Deti z druhej skupiny to zvládali výrazne lepšie. Vyplýva z toho jednoznačne to, čo už vieme dávno – tablet a mobil by deti mali používať len obmedzenú dobu a pod dozorom rodiča. 

Dôležitosť snívania

Tak, ako je dôležité, aby sme deťom nechávali priestor, aby sa dokázali samé zabaviť, je dôležité aj to, aby sme ich nechali snívať, ponoriť sa do svojho vnútra. Podľa psychológov totiž schopnosť snívania je dôležitá pre duševné zdravie, pre lepšie fungovanie vzťahov a emocionálny a morálny vývoj dieťaťa. A v konečnom dôsledku práve snívanie pomáha deťom sa lepšie sústrediť vtedy, keď je potrebné sústrediť sa.

deti sa nudia

Mami ja sa VÁŽNE nudím!

A je to tu opäť. Práve vtedy, keď vy máte najviac práce, vaše dieťa nie a nie vydržať pri hre osamote. Tento problém má asi väčšina rodičov, ktorí majú doma jedináčikov. Nuž aj tu treba rozlišovať medzi nudou a nudou. Niekedy totiž môže ísť len o skryté volanie o vašu lásku a pozornosť.

Najmä malé deti okolo troch rokov zvyknú pociťovať tento deficit. Preto, ak za vami váš drobček príde s tým, že sa nudí, skúste prerušiť, čo práve robíte a venujte mu pár minút zo svojho života. Ale nie tak, že budete hlavou niekde úplne inde. Buďte pre svoje dieťa TU A TERAZ, celou svojou bytosťou. Ak po pár minútach bude schopné vrátiť sa opäť k svojej hre, je jasné, že potrebovalo len uistiť sa, že ho ľúbite a záleží vám na ňom.

Ak však „nedá pokoj“ ani po pol hodine, pravdepodobne to myslí s nudou „vážne“ a vy mu môžete pomôcť tým, že ho podporíte v tom, čo chce robiť. Trvajte však na tom, aby si dieťa samo určilo činnosť. Vy ste v tomto prípade len asistent. 

Podmienky pre „kvalitnú“ nudu

  1. Obmedzte používanie tabletov a mobilov na minimum. Počítač, pre staršie deti je výnimkou, pretože dnes už sa aj na ňom dá kreatívne vyblázniť. Ak vaše dieťa dokáže programovať, vytvoriť video alebo si na počítači píše básne či poviedky, je to v poriadku.
  2. Zásobte dieťa materiálmi, ktoré podporia jeho kreativitu – stavebnice, hlavovlamy alebo len obyčajné papiere, nálepky, pečiatky či koráliky.
  3. Podporujte improvizáciu. Spomeňte si, ako ste to robili, keď ste boli deťmi. Postavte si spolu bunker zo stoličiek, matracov a deky, vytvárajte obrázky z kamienkov, lístia a popadaných halúzok, ktoré nájdete vonku. Ukazujte deťom, aké sú možnosti a rady sa pridajú.
  4. Vytvorte dieťaťu špeciálny kútik, kde bude môcť tráviť čas osamote – také malé kráľovstvo. Miesto, kde sa budú rodiť veľké nápady a šibalstvá. 

Nezabudnite, že toto všetko bude fungovať len vtedy, ak nebudú mať deti možnosť vybrať si medzi pozeraním videí na tablete a nejakou kreatívnou činnosťou. Pretože väčšina by si žiaľ vybrala tablet. Myslite na to!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: