Nudí sa vaše dieťa?

Redakcia | 17. júl 2017
Nudí sa vaše dieťa?

Veľa hračiek ešte nie je zárukou toho, že sa dieťa nenudí.

Tipy na hry pre školákov

Neorganizujte deťom všetok voľný čas

Deti nemusia mať organizovaný čas. Zdá sa vám to čudné? Odborník na výchovu prof. Peter Struck presviedča rodičov o tom, že nuda je dokonca predpokladom na to, aby boli deti samostatné a kreatívne.

Deti teda nepotrebujú mať organizovaný voľný čas pre svoj vývoj. Iba tak sa naučia poradiť si samy a niečo začať podnikať.

Preto spomínaný pedagóg odporúča rodičom, aby na vetu „Čo mám teraz robiť?“ vôbec nereagovali. A ak dieťa ďalej narieka? Zostať pokojný. Nuda nie je problém rodičov, ale dieťaťa.

Dieťa potrebuje priestor na vlastnú kreativitu

Rodičia nie sú zabávači. Kto neustále odoláva žiadostiam zo strany dieťaťa o zábavu a aktivity, vytvára si dlhodobé problémy.

Dieťa bude aj v budúcnosti dovtedy žobroniť, kým mu nebude vyhovené a nebude pobavené. A nenaučí sa rozvíjať svoje nápady.

Rodičia by mali radšej povedať: „Ty už niečo vymyslíš, čo ťa zabaví.“ Dieťa sa musí potom chopiť iniciatívy – a väčšinou mu napadne niečo kreatívne skôr, ako sa nazdáme.

A tak vznikajú najlepšie nápady na hru. A presne o to ide. Deti zažijú, že sa vedia oslobodiť samé od pocitu nudy. Také deti sa vedia aj neskôr dobre zabaviť.

Zdržanlivosť ale neznamená, že rodičia nechajú deti v momente nudy kompletne samé. Pri dlhotrvajúcich náporoch nariekania je vhodné spoločne popremýšľať, čo by syn alebo dcéra mohli teda robiť.

Často je to tak, že rodičia majú dva, tri nápady, ale vtom náhle dieťa povie: „Už viem. Urobím niečo úplne iné!“, pretože mu predsa len niečo napadne.

Znie to jednoduchšie, ako to v skutočnosti je? Presne tak. Lebo rodičom aj deťom takéto mrnčanie a nariekanie o nudení sa neprospieva.

Preto my rodičia skáčeme hneď ako sprievodcovia hier a „vynálezcovia“ nápadov, aby sme sa vyhli tomuto nariekaniu. A niekedy to robíme z čistej solidarity, pretože si ešte veľmi dobre spomíname na nekonečné poobedia a dlhé večery z vlastného detstva.

Narodeninová oslava: 4 tipy na hry pre deti

Čo je vlastne nuda?

Je to dlhá chvíľa, čas sa vtedy ťahá ako žuvačka. Tak ako si rodičia vedia darovaný čas vychutnať a užiť, deti, naopak, nevedia čo s ním.

Totiž pre deti – a nielen pre ne – je niekedy ťažké zistiť, čo vlastne chcú. To potom vyvoláva nepríjemné pocity, deti sú umrnčané a nervózne. Často sa za nudou neskrýva nič iné ako presýtenie vonkajšími podnetmi.

Počítač, televízor, MP3 prehrávač – všetko možno ovládnuť jedným stlačením gombíka – a predsa sú nudné. Pretože neposkytujú priestor pre vlastné nápady.

A ak majú k tomu deti naplánované dni v škôlke, škole, na tréningoch alebo hodinách klavíra, ako sa potom majú naučiť vymyslieť niečo samy?

Závery vyznievajú potom paradoxne: Nuda vzniká kvôli trvalej zaneprázdnenosti. Deti potrebujú čas, v ktorom majú priestor na svoje sny a leňošenie. A nuda patrí k tomu. Znamená požiadavka na fázy oddychu a neorganizovaného voľného času aj nasledovné?

Žiadne hodiny klavíra, aby bol priestor na nudu? Mám svojmu synovi okamžite zatrhnúť kurz plávania? Psychológovia radia: Deti by mali navštevovať krúžky a umeleckú školu – ale bez nútenia. Mimoškolské aktivity máme podporovať, ale nevynucovať.

Prečítajte si: Tipy pre detské hry

Nuda má veľa podôb

Často sme ale my dospelí aj slepí alebo málo citliví pre to, čo deti vidia a vnímajú: Ak malé dievčatko vytrvalo pozerá z okna, hoci sa už stmieva, nemusí to ešte znamenať, že sa nudí.

Môže sledovať napríklad niečo zaujímavé na ulici alebo sa oddáva svojim myšlienkam a fantáziám. Povedať malej: „Nechceš sa ísť nejako pekne zahrať?“ by bol prvý krok k ozajstnej nude.

Aj ten, čo neustále ruší svoje dieťa pri hre, môže vyprovokovať týmto spôsobom nudu. Ak si práve pod jedálenským stolom postavilo úkryt, je frustrované, ak ho mama vyzýva k tomu, aby to upratalo. Ak sa to stane zopárkrát po sebe, nabudúce pravdepodobne nezačne vôbec nič stavať.

Nudné sú pre deti aj situácie, kedy musia čakať, lebo musia potláčať svoju prirodzenú túžbu po pohybe. V čakárni u lekára sa cítia rovnako opustené ako pri rozhovore pri káve u tety Lujzy.

Deti sa môžu nudiť dokonca aj v kine, lebo tam musia sedieť takmer bez pohybu a ticho. Aj z prestávok v hre môže vzísť nuda: Práve dieťa náruživo maľovalo, o pár minút neskôr sa však chce zabávať inak.

Potom však už nevie, čo chce robiť ako ďalšie. Tu je potom nuda ako prechodná stanica na ceste za nejakým novým nápadom.

Niekedy sa za upozornením na nudu skrýva požiadavka, aby si rodičia dieťa viac všímali a aby získalo ich blízkosť. Rodičia by sa mali občas zamyslieť nad tým, koľko času trávia vedome (t. j. nie pri varení alebo iných domácich prácach) so svojím dieťaťom.

Poskytujú dieťaťu dostatok príležitostí na to, aby sa spolu zahrali alebo inak zabavili? Ak nie, malo by sa to zmeniť. Radšej venovať dieťaťu každý deň štvrť hodinku nedelenej pozornosti ako naplánovať spoločné hry len počas voľných dní a víkendov.

Prečítajte si: 3 tipy na tréning pamäti dieťaťa

Výnimočne môžete deťom pomôcť nudu prekonať

Sú aj situácie, kedy je želateľné, aby rodičia pomohli deťom pri prekonávaní nudy. Napríklad ak sú deti choré. Vtedy ich môžeme trošku rozmaznávať, lebo sú príliš malátne a vysilené, aby vyvíjali vlastnú iniciatívu.

Dovolené je vtedy i to, o čom môžu zdravé deti iba snívať: pozeranie televízora, hranie počítačových hier, jedenie v posteli. Aj keď musia deti čakať, môžeme im pomôcť krátiť si čas:

u lekára alebo v reštaurácií pomôžu hry na von, knihy a pastelky na kreslenie. Ani dlhé cesty autom nerobia deťom radosť.

Vo vlastnom záujme potom musíme netrpezlivým deťom pomôcť skrátiť čas cesty: ak mama zbalila chutné jedlo a všetci hrajú hru ako napr. „Vidím niečo, čo ty nevidíš“, ak všetci nahlas spievajú a počúvajú obľúbené cédečka, stúpne nálada na barometri oveľa rýchlejšie.

A v prestávkach môžeme deťom ponúknuť pohybové hry, ktoré dostanú „usedené zadky“ detí znovu do pohybu.

Tipy pre rodičov, ako nudu zvládnuť

  • Neposkytovať deťom stále nápady na hry: Ukážte pochopenie, ale dodajte deťom odvahu, aby porozmýšľali samy. Väčšinou netrvá dlhšie ako 15 minút, kým deti na niečo prídu.
  • Myslite na detské vnímanie času: Kto deťom poskytne priestor na pozorovanie chrobákov a skákanie cez kaluže namiesto ponáhľania sa domov, pripravuje ich, aby boli „fit“ v pokojných fázach.
  • Hračky, ktoré podporujú fantáziu: hračky, ktoré iba vydávajú zvuk a vyžadujú reakciu namiesto akcie, sa stanú o chvíľu nudnými. Niekoľko vyradených kusov oblečenia mamy a otca alebo kopa z diek a vankúšov garantuje oveľa lepšie využitie fantázie. Dôležité: Ocenenie toho, čo deti vytvoria a zvládnu samy, je dôležitým základom pre vlastnú iniciatívu.
  • Zmierniť plánovanie termínov: Ak sa organizuje voľný čas len v plánovaných termínoch, potom nie je všetko v poriadku.
  • Pozvať kamarátov na hranie: Aj najúžasnejšia hra nespôsobí radosť, ak je človek pri nej sám. Spoločne sa nudiť? Takmer nemožné. Spýtajte sa dieťaťa, či si nechce niekoho pozvať.

Batoľa a nuda? Nehrozí!

Máte doma televízne dieťa? Neprehliadnite tieto indície!

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: