Je vaše dieťa hyperaktívne? Možno iba zle spalo...

Redakcia | 26. júl 2022
Je vaše dieťa hyperaktívne? Možno iba zle spalo...

Detská impulzívnosť, roztržitosť a nesústredenosť sa najčastejšie pripisujú hyperaktivite s poruchou pozornosti, známou pod označením ADHD. Skutočným dôvodom detskej nesústredenosti však u niektorých detí môže byť i problém so spánkom.

Presnejšie – spánkové apnoe. 

Počuli ste o spánkovom apnoe?

Spánkové apnoe (ext. zdroj spánkové apnoe) sa prejavuje krátkymi zástavami dychu, spôsobenými uzáverom horných dýchacích ciest. Pokles množstva kyslíka v krvi donúti postihnutého prebudiť sa natoľko, aby sa mohol znova nadýchnuť. Blokáda trvá päť až desať sekúnd a objavuje sa napríklad aj stokrát počas jednej noci.

„Ak deti v noci zle spia, negatívne to ovplyvní ich mentálny vývoj a, samozrejme, aj ich výkony v škole a ďalšie správanie,“ tvrdí špecialista na ušné, nosové a krčné choroby, Stephen Landers, z amerického zdravotného centra Our Children´s House v Baylore.

Za nepozornosťou detí môže byť nedostatok spánku

Jeho slová potvrdzuje aj výskum publikovaný v časopise American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine (ext. zdroj ATS Journal). Podľa neho majú celé dve tretiny detí s poruchami spánku nejaký stupeň kognitívneho deficitu a s ním spojené problémy s učením a tiež správaním.

Toto zistenie vedci pripisujú skutočnosti, že počas krátkodobých blokád dychu nie je krv v mozgu dostatočne zásobená kyslíkom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: