8 každodenných návykov na posilnenie vzťahu s dieťaťom

Marika Koscelníková | 27. január 2022
Spojenie s dieťaťom

Vedeli ste, že na udržanie zdravého vzťahu potrebujeme ku každej negatívnej interakcii päť pozitívnych interakcií?

Keď je náš vzťah s deťmi silný, profituje z toho celá rodina. Na udržanie zdravého vzťahu potrebujeme ku každej negatívnej interakcii päť pozitívnych interakcií  A keďže ako rodičia trávime veľa času usmerňovaním –  opravovaním, pripomínaním, karhaním, kritizovaním a kričaním – je dôležité zabezpečiť, aby sme päťkrát toľko času trávili v pozitívnom spojení.

Ale sme len ľudia. Sú dni, keď jediné, čo dokážeme, je uspokojiť najzákladnejšie potreby detí. Niektoré dni je hrdinstvom ich nakŕmiť, okúpať, zachovať si povzbudzujúci tón a prinútiť ich spať v primeranú hodinu, aby sme to zajtra mohli urobiť znova.

Vzhľadom na to, že rodičovstvo je najťažšia práca na svete a často ho robíme vo svojom voľnom čase, po celodennom odlúčení, jediný spôsob, ako si udržať silné puto s našimi deťmi, je vybudovať si každodenné návyky spojenia.

Tu je 10 návykov, ktoré nepridávajú čas vášmu dňu, ale pomáhajú zblíženiu – a môžu zmeniť váš život.

1. Zamerajte sa na 12 objatí (alebo fyzických spojení) každý deň

Ako známa rodinná terapeutka Virginia Satir (ext. zdroj Virginia Satir) povedala: "Potrebujeme štyri objatia denne, aby sme prežili.  Osem objatí je potrebných na to, aby sme sa cítili dobre a dvanásť objatí denne nám pomáha rásť."

Pritúľte svoje dieťa hneď ráno na pár minút a urobte to ako posledné večer. Objímte sa, keď sa lúčite aj keď sa vítate. Rozstrapaťte vlasy, potľapkajte po chrbte, pohladkajte po pleciach. Nadviažte očný kontakt a usmejte sa - to je iný druh dotyku. Ak váš tínedžer odmietne tieto pokusy, keď prvýkrát vojde do dverí, uvedomte si, že so staršími deťmi to ide trošku inak. Nechajte ho upokojiť chladným nápojom a porozprávajte sa, keď mu budete masírovať plecia po tréningu. (Zdá sa vám, že idete nad rámec? Je to spoľahlivý spôsob, ako si vypočuť, čo sa dnes stalo v jeho živote.)

2. Hrajte sa a smejte SPOLU

Smiech vás udržiava v spojení s dieťaťom stimuláciou endorfínov a oxytocínu u vás oboch. Ak urobíte zo smiechu každodenný zvyk, dá to aj vášmu dieťaťu šancu získať nadhľad. Čo funguje najlepšie? Hra. Pomáha deťom spolupracovať, je aj terapeutickým nástrojom, pri spoločných aktivitách sa uvoľní atmosféra a verte, že aj 16 ročná puberťáčka sa poteší, keď vás porazí v Aktivitách, alebo predbehne na zjazdovke:). 

spojenie s dieťaťom

3. Vypnite technológiu, keď komunikujete so svojím dieťaťom

Dieťa si bude pamätať, že bolo pre svojich rodičov natoľko dôležité, že si vypli telefón, zatvorili notebook, aby ho počúvali. Pozerajte sa dieťaťu do očí a používajte jeho meno pri rozhovore. Dokonca aj vypnutie hudby v aute môže byť pozvánkou na vzájomné spojenie, rozmýšľali ste o tom, že cesta autom môže byť skvelým časom na rozhovor, zábavu, dôverné momenty? 

Vymeňte time-out za time-in
Prečítajte si tiež:

Vymeňte time-out za time-in

4. Urobte si čas na stretnutie s každým dieťaťom samostatne

Urobte všetko, čo potrebujete, aby ste si naplánovali 15 minút s každým dieťaťom, zvlášť, každý deň. Striedajte aktivity podľa toho, čo chce vaše dieťa, ale aj toho, čo chcete vy. V týchto hodinách deťom venujte pozornosť a nechajte ich trošku "dirigovať" tento spoločný čas. Predsa len, vždy sa jeden súrodenec musí prispôsobiť tomu druhému, či už z hľadiska veku alebo záujmov, váš spoločný čas bude len jeho.

5. Emócie sú vítané - dobré aj zlé

Láska nie je za odmenu. Nielen usmievavé a poslušné dieťa má vedieť, že ho ľúbite. Ale aj dieťa, s ktorým ste práve v konflikte si musí byť isté vašim prijatím. Mama je tá, ktorej dieťa dôveruje natoľko, že s ňou môže plakať, a hnevať sa. Len uznajte všetky pocity a ponúknite pochopenie. Potom sa bude cítiť uvoľnenejšie, bude spolupracovať a bude k vám bližšie. (Áno, je to naozaj, naozaj ťažké. Regulovať svoje vlastné emócie tvárou v tvár rozrušeniu nášho dieťaťa, je jednou z najťažších častí rodičovstva. Ale pokúsiť sa o to môžeme.)

6. Počúvajte

Spojenie sa začína počúvaním. Zahryznite si do jazyka, ak to potrebujete, a povedzte iba:  "Wow!....chápem....Naozaj?...Aké to bolo pre teba?...Povedz mi viac..."

Zvyk vidieť veci z perspektívy vášho dieťaťa zaistí, že sa k nemu budete správať s rešpektom a budete hľadať riešenia win/win. Pomôže vám to vidieť dôvody správania, ktoré by vás inak privádzalo do šialenstva. A pomôže vám to regulovať aj vlastné emócie.

7. Pritúľte sa pred spaním 

Nastavte čas spánku svojho dieťaťa o niečo skôr s predpokladom, že strávite nejaký čas spolu rozhovorom a túlením sa v tme. Tieto priateľské a bezpečné chvíle spojenia pomôžu dostať na povrch čokoľvek, s čím sa vaše dieťa práve stretáva, či už je to niečo, čo sa stalo v škole, spôsob, akým ste na neho dnes ráno vyskočili, alebo obavy zo zajtrajšieho výletu. POZOR! Nemusíte hneď vyriešiť jeho problém! Len počúvajte. 

Ubezpečte svoje dieťa, že chápete jeho obavy a že to zajtra spoločne vyriešite. Budete prekvapení, ako sa váš vzťah prehĺbi. A nevzdávajte sa tohto zvyku, keď bude vaše dieťa staršie. Neskoro v noci je často jediný čas, kedy sa tínedžeri otvoria.

8. Prežívajte veci tu a teraz 

Väčšina z nás prechádza životom v poloprítomnosti. Ale vaše dieťa má s vami len asi 900 týždňov detstva, kým opustí domov. Odíde skôr, ako sa nazdáte.

Skúste to:

Keď komunikujete so svojím dieťaťom, buďte tam na 100 percent. Práve tu, práve teraz a nechajte všetko ostatné ísť. Iste, nedá sa to zakaždým, ale ak si na to zvyknete niekoľkokrát denne, zistíte, že sa čoraz častejšie presúvate do prítomnosti..

Keď mu pomáhate umývať si ruky, vložte svoje ruky spolu s jeho do tečúcej vody a zdieľajte chladivý príval vody. Privoňajte k jeho vlasom. Počúvajte jeho smiech. Pozerajte sa mu do očí. Spojte sa v prítomnom okamihu.
Zdroj: mother.ly

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: