Vymeňte time-out za time-in

Marika Koscelníková | 20. január 2022
Time in

Áno, občas potrebujeme predýchať, aby sme neskôr neľutovali svoju reakciu. Ale je tu aj iné riešenie.

V snahe zabrániť konfliktu rodiča často volia metódu time – out

Oddychový čas, ktorý si „vyberieme“ počas konfliktu či hádky, aby sme ju prerušili  a upokojili situáciu, má svoj význam. Ale ruku na srdce – koľkokrát ste spojenie – choď do svojej izby – použili aj v iných, ako napätých situáciách.

Tak sa jeho význam trochu stráca a dieťa sa cíti byť odstrčené so svojim hnevom alebo záchvatom. Akoby to bolo niečo neprijateľné a nežiaduce, za čo sa musí hanbiť a schovávať sa.

Takto si to zapamätá a neskôr ho už nebudete môcť vypočuť alebo pomôcť mu, jednoducho sa so svojimi problémami zavrie do detskej izby.  Keď ste nemali „nervy“ riešiť jeho hnev na farbu ponožiek, ani na ťažkosti v škole by ste si zrejme nenašli čas... takto premýšľa, takto sa to naučí. 

Skúste otočiť time out na time-in

Byť pri ňom, ak nevie zvládnuť situáciu a zúri. Počkať a potom si vysvetliť, čo sa vlastne stalo (farba ponožiek do škôlky je naozaj momentálne jeho najväčším problémom) a ako môže reagovať nabudúce. Dajte dieťaťu pozornosť, ktorú potrebuje, aj keď vás to bude stáť viac času, ktorý odkrojíte so svojich denných rutín (ponožky do škôlky asi zrušia vaše fúkanie vlasov do práce). 

Nájdite si každý deň čas, ktorý strávite len s dieťaťom. Či už je to večerné zhrnutie dňa, popoludňajšie pečenie koláčika, spoločenská hra, spoločná aktivita, ktorú robíte len vy dvaja. Sú to momenty, ktoré vytvárajú priestor aj na dôverné rozhovory.

Vaša prítomnosť dáva dieťaťu pocit, že je dôležité. Že sa môže na vás spoľahnúť a nie utekať sa schovať, ak sa niečo nepodarí.     

Neposielajte dieťa do izby za každý malý prešľap, neizolujte ho so svojim problémom, aby si ho spracovalo ďaleko od vás. To, že ho budete rešpektovať aj s jeho emóciami a problémami, vytvára medzi vami dôveru. Posilňuje dobré správanie a zdravý vzťah medzi vami dvoma, čo znižuje riziko problémov s duševným zdravím v období dospievania. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: