10 letných aktivít pre deti: Keď sa hrajú vonku, získavajú viac než len zábavu

Marika Koscelníková | 26. jún 2024
10 letných aktivít pre deti: Keď sa hrajú vonku, získavajú viac než len zábavu

Pamätáte si, keď sme boli deti? Letné dni sme trávili vonku, nohy špinavé od blata, kolená odreté, ústa od malín. Naše hry nemali scenár ani pevný plán, vymýšľali sme ich na mieste.

Voľná hra v prírode má svoje kúzlo

V dnešnej digitálnej dobe zabúdame na to, aké čarovné je len sa túlať po lesíku za domom, po viniciach na dedine u starkých alebo aj lesnom parku. Tablety a smartfóny sa stali animátormi voľného času, ale nič sa nevyrovná čerstvému vzduchu, vôni lesa a slobode, ktorú poskytuje otvorený priestor. Deti nepotrebujú drahé hračky ani organizované programy; stačí im strom na lezenie, kamene na hádzanie do potoka a kopček, z ktorého sa môžu skotúľať.

Zdravie ukryté v zážitku

Keď sa deti hrajú vonku, získavajú oveľa viac než len zábavu. Srdce pracuje na plné obrátky, pľúca sa naplno nadýchnu a každý sval dostane svoju dávku pohybu. Vedci dokázali, že pravidelná fyzická aktivita znižuje riziko obezity a srdcových chorôb – a čo je lepšie než stráviť hodiny naháňaním sa za motýľmi alebo šplhaním po stromoch?

Výskumy potvrdzujú, že deti, ktoré pravidelne trávia čas vonku, majú lepšiu fyzickú kondíciu a nižší index telesnej hmotnosti (BMI) ako ich rovesníci, ktorí sa hrajú prevažne doma.

Detská predstavivosť nie je obmedzená pravidlami. Keď im umožníme voľnú hru, podporujeme ich kreativitu a samostatnosť. Musia si sami vymýšľať hry, riešiť problémy a spolupracovať s ostatnými. Toto všetko sú zručnosti, ktoré im pomôžu nielen teraz, ale aj v dospelosti. Deti, ktoré sa hrajú vonku, majú lepšie kognitívne schopnosti, vrátane kreativity a schopnosti riešiť problémy v prirodzenom prostredí.

Duševná pohoda na čerstvom vzduchu

Pobyt v prírode má zázračné účinky na duševné zdravie. Príroda pôsobí ako prirodzený liek, ktorý upokojí myseľ a zlepšuje náladu. Spomínate si, ako sme sa cítili po celodennom hraní vonku? Unavení, ale šťastní. Štúdia z Environmental Health Perspectives (ext. zdroj EHP) ukazuje, že deti, ktoré trávia viac času vonku, vykazujú nižšie úrovne stresu a úzkosti a lepšiu náladu.

Vyrazte s deťmi do lesa, parku alebo na lúku. Nechajte ich objavovať, liezť po stromoch a hádzať kamene do vody. Dovoľte deťom hrať sa bez pevného plánu. Pozorujte, ako si vymýšľajú vlastné hry a príbehy. Občas sa pridajte do ich hier. Ukážte im, ako ste sa hrali, keď ste boli malí. Spoločne sa zasmejte a užite si spoločné chvíle.

Návrat k prírode a voľnej hre nie je len o nostalgii

Je to o poskytovaní našim deťom toho najlepšieho, čo môžeme – zdravie, šťastie a slobodu byť tým, kým naozaj sú. Takže nechajte technológie na chvíľu bokom, obujte si pohodlné topánky a vyrazte s deťmi von. Možno zistíte, že v lese je oveľa viac zábavy, než ste si pamätali.

10 letných aktivít pre deti: Keď sa hrajú vonku, získavajú viac než len zábavu

10 nezabudnuteľných letných aktivít pre deti

  1. Vodná balónová vojna: Áno, budete mokrí a áno, bude to zábava:). Pripravte vodné balóny a zorganizujte rodinnú vodnú bitku. Hlavný cieľ je jasný -  trafiť čo najviac členov rodiny, najmä rodičov, a osviežiť sa v horúcom letnom dni. Dobrý plán, však? 
  2. Stanovačka: Ak už nie niekde v lese alebo na chate, postavte stan v záhrade a strávte noc pod hviezdami. Opekačka, pesničky, príbehy, štípance od komárov, húkanie sovy... Deti by mali zažiť trošku nepohodlia a dobrodružstva primerane veku, samozrejme. 
  3. Výprava za pokladom: Chce to trochu plánovania. Vytvorte mapu pokladu a ukryte drobné poklady v záhrade alebo v parku. Deti budú nadšené z hľadania a objavovania skrytých pokladov. Na konci ich bude čakať odmena. 
  4. Kreslenie kriedou na chodník: Už sme aj zabudli, aké to je mať ruky suché od kriedy, však? V školách kraľujú interaktívne tabule. Poskytnite deťom farebné kriedy a nechajte ich premeniť chodník alebo príjazdovú cestu na umelecké dielo. Môžu si nakresliť "škôlku" na skákanie a spolu s vami sledovať prešľapy za čiaru. 
  5. Lov na svetlušky: Po zotmení má všetko iné čaro. Večer sa vydajte na lov svetlušiek. Deti budú fascinované týmto nočným dobrodružstvom a zároveň sa naučia niečo o nočných tvoroch a prírode.
  6. Piknik: Pripravte deťom obľúbené jedlá a strávte deň na deke v záhrade alebo v parku. Piknik môže zahŕňať aj hry ako frisbee, badminton alebo loptové hry. 
  7. Hviezdna obloha: Zorganizujte nočné pozorovanie hviezd. Ukážte deťom súhvezdia, naučte ich o Mliečnej dráhe a nechajte ich snívať o nekonečnom vesmíre. 
  8. Voda a kúpanie: Máte niekde v blízkosti jazero, v ktorom sa dá kúpať? Môže byť aj kúpalisko, alebo nafukovací bazén na dvore - záleží od veku dieťaťa. Nemusíte byť na luxusnej dovolenke pri mori, voda je voda a poteší aj v menšej a neslanej verzii. 
  9. Kotúľanie z kopca: Repelent proti kliešťom je potrebnou výbavou, inak nepotrebujete nič. Okrem trávnatého kopca, z ktorého sa spustíte kotúľaním. Tento jednoduchý a zábavný spôsob pohybu prináša deťom veľa smiechu a radosti z pohybu. Mimochodom, kedy ste to naposledy urobili vy? 
  10. Letné kino: Usporiadajte večerné kino v záhrade alebo na dvore s projektorom a obľúbenými detskými filmami. Môžete pozvať kamarátov a urobiť si pekný večer.  

10 letných aktivít pre deti: Keď sa hrajú vonku, získavajú viac než len zábavu

Uvoľnite sa počas leta!

Dovoľte aj deťom byť deťmi a neplánujte im na každý deň nejakú aktivitu, nájdu si, čím a ako sa zabaviť. Doprajte im čerstvý vzduch, kamarátov, dostatok vody a trochu slobody. Stačí im strom na lezenie, kamene na hádzanie do potoka a kopček, z ktorého sa môžu skotúľať. V podstate toto všetko stačí v lete aj nám dospelým, čo poviete? Vypnite program luxusnej dovolenky, luxusom je dýchať čerstvý vzduch, túlať sa bez povinností a dovoliť si robiť, čo chcete. Kedy ste naposledy vyliezli na strom?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: