Stanovačka (nie) je hračka: S deťmi pod stanom

Veronika Nováková | 10. júl 2021
Stanovačka s deťmi

Láka vás predstava pobytu pod holým nebom a s bezprostredným kontaktom s prírodou? Vyberte sa toto leto s deťmi pod stan. Nové zážitky a príchuť dobrodružstva sú zaručené! Na toto však nezabudnite!

Pobyt v prírode mimo civilizácie sa môže zdať najjednoduchším spôsobom dovolenky, avšak všetci skúsení kempingoví nadšenci vedia, že za tým stojí veľa prípravy, dôkladné premyslenie všetkého, čo počas pobytu môžete potrebovať, dôstojná výbava a výber správneho prostredia. A čo bude takéto dobrodružstvo znamenať pre vaše deti?

Kontakt s prírodou, ďaleko od televízora či telefónov, od plastových hračiek aj od prísneho režimu. Je to akýsi návrat k sebe, k pravej podstate bytia, tešeniu sa z nových objavov a bližšieho chápania prírodných zákonov.

Zatiaľ čo vy si môžete chystať batožinu, my sme pre vás pripravili malý návod na to, ako sa skamarátiť so stanom, prichystali sme zoznam toho, čo na túto parádu môžete potrebovať, ale aj to, ako začať a začleniť vaše deti do tímu, ktorý spolupracuje na spoločnom dobrodružstve v lone prírody.  

Vyberáme stan

V prvom rade budete potrebovať stan, to je samozrejmé. Zatiaľ čo ako bezdetní ste si vystačili s dvojmiestnym turistickým stanom, ktorý sa postavil aj sám, s deťmi odporúčame investovať do priestornejšieho stanu.

Ideálne s dvomi „izbami“ a malou predsieňou, kde budete môcť tráviť čas v prípade zlého počasia a poslúži vám aj ako priestor na odloženie rôznych drobností. Ani jeho skladanie nenechávajte na náhodu a ešte než vycestujete, precvičte si jeho zloženie doma v záhrade. A zapojte do stavania aj deti. Môžu tu uplatniť zručnosti, ktoré nadobudli pri skladaní stavebníc.

Ak by ste vaše letné sídlo chceli ešte zväčšiť, dajú sa dokúpiť predsiene či striešky, ktoré sa k stanu ľahko pripevnia, vďaka čomu budete mať svoje letné posedenie ako stvorené na relax a oddych.

Pozor však, ak ste začiatočníci a stanovanie si predstavujete ako idylku. V tomto prípade odporúčame najprv stan z požičovne, kde si vyskúšate, či je naozaj to pravé pre vás. V prípade, že by vás to nechytilo, nebudete musieť hromžiť nad zbytočne vyhodenými peniazmi za stanovú výbavu.

stanovačka

Začíname stanovať

Stanovanie má tri fázy, ktorými by ste si mali postupne prejsť. Úplne prvou, dôležitou fázou je stráviť noc pod stanom vo vašej záhrade, či u babičky. Hlavne tak, aby ste boli v bezprostrednej blízkosti príbytku. Platí to o to viac, ak stanujete s malými deťmi.

Všeobecne sa odporúča stanovanie s deťmi aspoň od dvoch rokov, ale užiť si to môžete aj s bábätkom. Myslite však na to, že denné horúčavy môžu v noci vystriedať chlad a zima, a tak majte vždy poruke deky a teplé ponožky.

Na noc deťom dokonca môžete obliecť namiesto pyžamka termobielizeň, vďaka ktorej budú v teple. Ak ste v šťastí prežili záhradnú stanovačku, môžete začať baliť na výlet. 

Druhou fázou je stanovačka v kempe, kde budete mať k dispozícii hygienické zariadenia ako záchod či sprcha. Aj tu najlepšie urobíte, ak začnete pomaly, zvoľte kemp, ktorý nie je príliš ďaleko od vášho mesta. V prípade, že vám nevyjde počasie alebo nastanú nejaké komplikácie, nebudete vzdialení stovky kilometrov a kedykoľvek sa môžete vrátiť do domáceho pohodlia.

Ak však stanovanie milujete a trúfnete si stráviť takto dovolenku trebárs aj pri mori, tak vedzte, že v prímorských kempoch nájdete rôzne atrakcie aj pre tých najmenších, od animácií až po detské ihriská či bazéniky. Nuž a keď ste si týmto všetkým prešli, prichádzate do najvyššieho „tretieho“ levelu, ktorým je stanovanie pod holým nebom v prírode.  

Bodnutie hmyzom: Prvá pomoc
Prečítajte si tiež:

Bodnutie hmyzom: Prvá pomoc

Noc pod holým nebom

Tu platí najviac, že vaša spokojnosť bude závisieť hlavne od správne zvoleného miesta. Dôkladne si preštudujte teritórium, kam sa chystáte, pretože napríklad v takých prírodných rezerváciách či národných parkoch je stanovanie úplne zakázané.

Ideálne je, ak na miesto činu dorazíte počas dňa, teda kým je svetlo, aby ste vybrali miesto, kde nebudú kamene, ani mraveniská, ktoré by váš pobyt mohli znepríjemniť. Všímajte si aj veternosť a podľa možností hľadajte miesto, kde bude aj trochu tieňa, aby váš stan cez deň nebol na horúcom slnku. Pozor však, na to, aby ste v žiadnom prípade neboli priamo pod stromom.

Ak by sa v noci strhla búrka, mohlo by to byť pre vás nebezpečné. Nikdy neviete, kedy sa nejaký konár odlomí a nečakané úrazy predsa nechcete, že? Ideálnym miestom je závetrie.  

K stanovačke patrí aj oheň, takže nezabudnite na ohnisko – malo by byť v bezpečnej vzdialenosti od stanu. Do prípravy ohňa zapojte aj deti, môžete im zveriť do opatery udržiavanie ohňa, takže vám pomôžu nazbierať menšie drievka. A ešte taká maličkosť, nezabudnite aj na to, aby ste potreby vykonávali dostatočne ďaleko od vášho stanu, nepríjemný zápach by vám mohol znepríjemniť idylku. A ak máte stan postavený a oheň horí, prichádza vytúžený moment relaxu.

Teraz si už môžete posadať okolo ohňa, špekáčiky napichnúť na paličky a upiecť si ich podľa svojej chute. A čo potraviny, ktoré by mali byť v chladničke? Ak máte to šťastie a v blízkosti máte potôčik, chladničku si vyrobíte z uzatvárateľného plastového vedra, do ktorého dáte jedlo a ponoríte ho do tečúcej sviežej vody. A potom už môžete splývať s prírodou a užiť si noc pod hviezdami, ktorá bude pre vás aj vaše deti nezabudnuteľným zážitkom. 

i Pre rodinu s deťmi sú najideálnejšie kempy – kde predsa len nie ste úplne osamotení a najmä „začiatočníci“ budú mať poruke pomoc, ak by bolo treba.

Potrebná výbava na stanovačku

V prvom rade potrebujete stan, matrace alebo karimatky. Matrace sú určite pohodlnejšie a najrýchlejšie ich nafúkate, ak si pribalíte malú pumpu. Neoddeliteľnou súčasťou stanovačky sú aj spacáky, ale nezabudnite ani na rôzne prikrývky a deky. Môžete si vziať aj malé vankúše.

stanovačka

Určite oceníte aj kempigové posedenie so skladateľným stolom a stoličkami. Čo sa hygieny týka, tak nezabudnite na toaletný papier, vlhčené obrúsky, ale aj repelenty, zubné kefky a možno aj niečo na pranie. Pribaľte si aj šnúru na bielizeň a zopár štipcov, vďaka ktorým sa vám uteráky alebo zašpinené šaty rýchlejšie usušia.

Pre deti nezabudnite na náhradné oblečenie, a veľmi praktické využitie môžu mať aj gumené čižmy, ktoré oceníte hlavne v rannej rose. Na varenie sa vám určite môže hodiť dvojplatničkový varič, ale aj taniere, poháre a príbory. Aby ste nemuseli striehnuť na tie keramické, môžete zvoliť plastové, avšak tie, ktoré sa umyjú a použijú sa znovu. Ste predsa v prírode, tak by bolo fajn myslieť trochu ekologicky. Na prepláchnutie riadov si pribaľte malý lavór.

Čo sa týka potravín, tak najlepšie je voliť tie, ktoré nemusia byť v chladničke, prípadne môžete využiť autochladničku. Čo by vo vašej výbave nemalo chýbať sú zápalky, baterky, lekárnička, ale aj spoločenské hry a nejaký zdroj svetla na večer. Tablety a počítače pokojne nechajte doma, užívajte si chvíle so svojimi najbližšími a hrajte sa so svojimi deťmi najviac, ako môžete.

Práve totiž budujete nezabudnuteľné rodinné spomienky a aj lásku k prírode, ktorú vaše deti neskôr predajú svojim deťom. A nezabudnite po stanovačke pozbierať všetky smeti a vyhoďte ich do odpadkového koša. Príroda vám bude vďačná.

Tip MAMA a ja

Pribaľte si aj malý nafukovací bazénik, ktorý vašim drobcom poslúži na čľapkanie sa cez deň. 

Veľmi obľúbené sú najmä „tatovské“ stanovačky – chlapci a chlapi, ktorí sa môžu vrátiť ku koreňom a budovať svoj „mužský“ svet a vzájomné puto. Ale ani malé princezné sa nedajú zahanbiť a stanovačku s ockom si užijú rovnako skvelo. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: