TIP: Domáci repelent proti kliešťom a komárom

MK | 5. júl 2024
TIP: Domáci repelent proti kliešťom a komárom

Na ochranu proti týmto záškodníkom môžete využiť aj prípravky dostupné v lekárni, ale rovnako dobre poslúžia aj domáce repelenty.

Kliešť obyčajný (ext. zdroj Ixodes ricinus) je nositeľom vírusu kliešťovej encefalitídy, lymskej boreliózy a anaplazmózy. Ústne ústrojenstvo kliešťov je plné spätne zahnutých háčikov, tie sa do kože ľahko zabodnú.
To je dôvodom, prečo je ťažké kliešťa z miesta prisatia odstrániť.
Kliešťová sezóna trvá približne od apríla do októbra. Najčastejšie sa vyskytujú v tráve vysokej 20 – 100cm, nepadajú z listov stromov.
Hneď po uchytení sa na ľudskom tele, začne kliešť hľadať miesto na prisatie. Ide o mäkké a teplé miesta, kde je tenká vrstva kože (krk, brucho, podbruško, podpazušie, oblasť okolo pohlavných orgánov, ohyby lakťov a kolien, slabiny).
Po prisatí (zabodnutí) sa do pokožky, začne kliešť do rany vylučovať sliny, ktoré obsahujú protizrážanlivé a znecitlivujúce látky. Preto o zabodnutom kliešti málokedy vieme. 
Lymská borelióza
Prečítajte si tiež:

Lymská borelióza

Ako odstrániť kliešťa?

  • kliešťa je potrebné opatrne vybrať hneď po jeho objavení, čo najskôr po prisatí;
  • na odstránenie kliešťa používame pinzetu.

Pred odstránením kliešťa je potrebné poliať ho dezinfekčným prostriedkom s obsahom alkoholu. Kliešťa je potrebné uchytiť pri hlavičke, čo najbližšie pri koži a miernym ťahaním ho vytiahnuť, pričom sa snažíme ho nerozpučiť.

Udusenie kliešťa olejom či vyberanie krúživým pohybom v smere či proti smeru hodinových ručičiek sa neodporúča.

Domáce repelenty

Rozmarínový odvar proti kliešťom

Potrebujete:

  • sušený rozmarín
  • vínny ocot

Sušený rozmarín nasypte do cca litra vody, pridajte lyžicu vínneho octu a priveďte do  k varu.
Po vychladnutí dajte do fľaštičky s rozprašovačom (nájdete v drogériách) a používajte podľa potreby pokojne aj celé leto. Uchovávajte v chladničke.

Vo všeobecnosti sú na prírodnú ochranu proti kliešťom vhodné esenciálne oleje levanduľe a rozmarínu. Stačí, ak si ich kvapnete na topánky, ponožky, batoh, či oblečenie. Prípadne si ich rozrieďte s vodou a dajte do rozprašovača. Majte vždy poruke, ak idete do prírody, či na grilovačku. 
Kliešťová encefalitída
Prečítajte si tiež:

Kliešťová encefalitída

Domáci repelent na komáre

Potrebujete:

  • klinčeky
  • lieh

Do sklenenej nádoby nasypte celé klinčeky, asi 15 gramov a zalejte liehom. Nechajte asi 2 týždne lúhovať. Tento prípravok si prelejte do do fľaštičky so sprejom. Funguje na komáre i kliešte.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: