Sezóna KLIEŠŤOV sa začala: TAKTO vytiahnete kliešťa správne

Marika Koscelníková | 13. apríl 2018
Sezóna KLIEŠŤOV sa začala: TAKTO vytiahnete kliešťa správne

Už sú tu zas. Sú všade. Parky, lesy, trávnaté porasty, záhrady. Je dôležité zakaždým po pobyte vonku skontrolovať seba aj dieťa, či ste si domov nepriniesli tohto nepríjemného spoločníka. Kliešte prenášajú rôzne choroby, najznámejšie sú kliešťová encefalitída a lymská borelióza.

Kliešť je nepríjemnou súčasťou teplých mesiacov. Dávajte si pozor a majte na pamäti, že prisatého kliešťa treba odstrániť čo najskôr a správne.

V prípade, že sa vám ho podarí pri vyťahovaní potrhať a v koži zostane hlavička, alebo iná časť tela, vyhľadajte lekársku pomoc!

Prisatého kliešťa sa treba zbaviť hneď!

Kliešť prereže hryzadlami pokožku a sosákom, na ktorom má háčiky, sa prisaje v rane. Čím dlhšie môže cicať krv, tým pevnejšie sa prichytí a tým ťažšie sa ho zbavíte. Kliešťa si odstráňte z tela vždy a nikdy naňho nesiahajte holými rukami.

Pri vyberaní použite pinzetu, háčik alebo klieštiky, kúpite ich v lekárni. Nekvapkajte naňho olej, ani žiadnu masť, vtedy sa začne dusiť a vyvráti natrávenú krv so slinami späť do rany.

Takto vytiahnete kliešťa bezpečne!

Kliešťa uchopte pinzetou alebo háčikom čo najbližšie k hlave. Jemne ním hýbte do strán a potom pomaly, kolmo k pokožke, ho pinzetou alebo háčikom vytiahnite. 

Po vybratí miesto prisatia hneď vydezinfikujte, rovnako vydezinfikujte použitú pinzetu, háčik alebo klieštiky a dôkladne si umyte ruky mydlom a vodou

zdroj: www.uvzsr.sk

VIDEONÁVOD: Takto vytiahnete kliešťa správne

TIP MAMA a ja:

Nezabúdajte na prevenciu. Na trhu sú dostupné rôzne repelenty proti kliešťom, určené aj pre najmenšie deti. Nami overené sú aj esenciálne oleje. Mentolový olej kliešte odpudzuje. Zrieďte ho jemne s vodou a rozprašovačom nastriekajte na oblečenie. Mohlo by to pomôcť. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: