Nemusíte sa nonstop venovať len dieťaťu. Nechajte ich hrať sa

Michaela Klamová | 13. jún 2021
Samostatná hra

Naozaj nemusíte asistovať pri každej kocke lega či nakreslenom slniečku.

Patríte k rodičom, ktorí namiesto na lavičke sedia väčšinu času v pieskovisku, vyfarbujú s deťmi obrázky alebo práve dohrali 793. diel plyšovej telenovely?

Naučte deti zahrať sa bez vás. Je to dôležité nielen pre ne, ale aj pre vás. 

Nech sa hrajú

Tak, ako je asistovaná hra edukatívna a dôležitá pre rozvíjanie vášho puta, motoriky či sociálnych zručností, je aj hranie sa osamote dôležitou súčasťou vývoja. Určite neuškodíte svojmu dieťaťu, keď sa mu nebudete bez prestávky venovať, ale namiesto toho si v pokoji vypijete kávu či dopíšete email. Musíte mať však od svojho dieťaťa reálne očakávania spojené s jeho vekom.

Rozvíjanie návykov samostatnej hry je proces 

  • Najmenšie bábätká – udržia pozornosť na pár krátkych minút. Môžete ich nechať na bezpečnom mieste (ohrádka, kočík...) a nechať ich pozerať sa na kontrastné obrázky, hračky či závesný kolotoč.
  • Batoľa –  v tomto veku sa dokážu postupne zahrať samy približne 20 minút. V ideálnom prípade ich majte pod dozorom tak, aby vás pri hre nevideli. Vyhraďte im každý deň čas, ktorý bude určený na samostatnú hru, pripravte im k tomu vhodné hračky, prípadne špeciálne občerstvenie.
  • Škôlkar – ak váš drobec toho veľa nenaspí, ponúknite mu namiesto poobedňajšieho spánku alternatívu v podobe tichej, pokojnej aktivity. Pripravte mu pohodlné miesto a knižky, maľovanky, koráliky na navliekanie či obľúbené skladačky. Určite sa vyhnite pozeraniu televízie či tabletu.

V neposlednom rade, samostatná hra dieťaťa je dobrá aj pre vás. Užite si tieto chvíle bez výčitiek svedomia, že sa nonstop nevenujete svojmu dieťaťu. Odpočinutý a vyrovnaný rodič je totiž ten najlepší rodič.

Zdroj:www.mother.ly

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: