Učíme sa nové veci - ako reagovať, keď sa dieťaťu nedarí?

Redakcia | 11. august 2024
Učíme sa nové veci - ako reagovať, keď sa dieťaťu nedarí?

Keď sa dieťa pokúša urobiť niečo nové, nie vždy sa mu to na prvý pokus podarí. Ako správne reagovať na hnev či frustráciu dieťaťa z neúspechu?

Či už ide o neúspešný pokus o zaviazanie šnúrok, postavenie veže z kociek, alebo kreslenie koníka, tieto momenty môžu byť pre dieťa zdrojom stresu. Frustrácia z nepodareného môže ľahko viesť k záchvatom hnevu. Povzbuďte dieťa v týchto momentoch. Ako?  

Jednou z techník, ktorá môže pomôcť zvládnuť takéto situácie, je technika „Spotlight the Right“ (Zameraj sa na to správne), ktorú odporúča rodinná terapeutka Deena Margolin z Big Little Feelings (ext. zdroj). Táto technika sa zameriava na zdôrazňovanie pozitívnych krokov, ktoré dieťa podnikne, aj keď sa mu nepodarí dosiahnuť úspech na prvý pokus.

Technika „Zameraj sa na to správne“

Podstata tejto techniky spočíva v tom, že oceníte úsilie dieťaťa, aj keď výsledok nie je dokonalý. Namiesto toho, aby ste sa sústredili na to, čo sa dieťaťu nepodarilo, oceňte snahu a pokus. Táto stratégia pomáha dieťaťu zvládnuť moment zlyhania a pomôže ho motivovať, aby pokračovalo vo svojom snažení, aj keď sa stretne s neúspechom.

Situácia: Dieťa sa pokúša postaviť vežu z kociek, ale tá sa mu opakovane zrúti.

Reakcia: „Vidím, že si sa nevzdal/a a skúšaš to znova. Si trpezlivý/á, to je prvým krokom, aby veža stála! Pekne si uložil/a prvé tri kocky, pozri, stále stoja.“

Situácia: Dieťa má problém so zapínaním zipsu na bunde.

Reakcia: „Skoro si to mal/a! Pár zúbkov zapadlo správne, skús to znova.“

Situácia: Dieťa je sklamané, že nakreslený koník nevyzerá tak, ako si predstavovalo.

Reakcia: „Nakresliť koníka nie je ľahké, pozri, aké pekné uši sa ti podarili!.“

Dieťa sa učí novým veciam systémom pokus-omyl a veľmi sa pritom snaží, aby sa mu to podarilo. Ak ho vysmejeme, že sú kocky nakrivo a kôň vyzerá ako padnutý snehuliak, zostane sklamané. Nebude sa mu chcieť pokúšať sa znova o lepší výsledok, lebo sa môže obávať výsmechu a zlyhania. Nikto nechce opäť prežívať negatívnu emóciu. Ak ho však povzbudíte, nie klamstvom ("To sa ti podarilo!"), ale zameraním sa na to, čo mu vyšlo, nebude sa báť skúšať znova. Veď niečo už predsa vie (nakreslilo aspoň pekné uši koníkovi)!  

Ako reagovať, keď sa dieťaťu niečo nepodarí? 

  • Oceňujte úsilie dieťaťa namiesto výsledku. Povedzte dieťaťu, čo urobilo správne. Vyzdvihnite konkrétne veci, ktoré sa podarili.
  • Deti sa učia napodobňovaním. Ukážte im, ako zvládate vlastné neúspechy tým, že prejavíte trpezlivosť a vytrvalosť. Týmto spôsobom ich naučíte, že je v poriadku cítiť sa frustrovane, ale dôležité je nevzdať sa.
  • Pomôžte dieťaťu zamerať sa na riešenie problémov namiesto sústredenia sa na neúspech. Napríklad, ak sa dieťa stretne s výzvou, navrhnite mu, aby vyskúšalo iný prístup k úlohe. 

Je dôležité vytvoriť pre dieťa prostredie, kde sa cíti bezpečne, môže skúšať nové veci a robiť chyby bez strachu z kritiky. Len vtedy bude mať dieťa viac odvahy skúšať nové veci a rozvíjať svoju nezávislosť.

Zvládanie frustrácie je nevyhnutnou súčasťou vývoja dieťaťa. Podpora sebadôvery dieťaťa v ranom veku mu pomôže nielen teraz, ale aj v budúcnosti, keď bude čeliť ďalším životným výzvam.

Zdroj: www.mother.ly

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: