Nevysmievajte vlastné dieťa

Michaela Klamová | 8. máj 2024
Nevysmievajte dieťa

Sociálne siete priniesli nový trend – zverejňovanie zábavných videí či fotiek jedujúcich sa detí pre nezmyselné príčiny.

Ak ste si so svojím potomkom prešli obdobím vzdoru, viete, o čom je reč. Psychológ Daniel Willingham ( ext. zdroj Daniel Willingham) z univerzity vo Virgínii však zdvíha rodičom, zdieľajúcim emócie svojich detí na internete, varovný prst.

Mama, odlož svoj mobil
Prečítajte si tiež:

Mama, odlož svoj mobil

Nevešajte online detské emócie  

Obdobie vzdoru môže byť pre nezainteresovaného diváka zábavné. Dieťa rozčuľujúce sa, že voda vo vani je príliš mokrá alebo je jabĺčko nakrájané na kocky, a nie mesiačiky, je na prvý pohľad vtipné, pretože dospelému takéto problémy pripadajú iracionálne. Niektorí rodičia siahnu po telefóne a video svojho potomka veselo zdieľajú so svetom. Willingham sa domnieva, že jedným z dôvodov tohto konania je utvrdzovanie sa v tom, že ste dobrý rodič. 

Ak sa vám dieťa uprostred obchodu hodí o zem, nie je to pre vás lichotivá situácia. Mnoho rodičov má pocit, že okoloidúci ich odsudzujú a považujú za zlých rodičov, ktorí nedokážu zvládnuť svoje dieťa. Vtipné video na internete má iný efekt – komentáre typu: „Toto poznáme aj my, u nás minule...“, vďaka ktorým sa ubezpečíte, že v tom nie ste sám a  nie ste zlý rodič. No aj keď sa dospelým zdá plač kvôli nesprávnej farbe trička do škôlky nezmyselný, frustrácia je pre dieťa rovnako reálna ako akýkoľvek iný problém. Rodičia by namiesto telefónu mali radšej vytiahnuť svoju empatiu a pochopenie.

Empatia namiesto mobilu

Nezabúdajte, že svojím správaním idete svojmu dieťaťu príkladom. Racionalizovať problém väčšinou nemá zmysel, malé dieťa nechápe fyzikálne vlastnosti vody ani fakt, že jabĺčko na kocky je to isté ako na mesiačiky. To, čo potrebuje, je vedieť, že ste pri ňom, keď sa cíti v úzkych. Potrebuje cítiť, že jeho emócie nie sú pre vás ľahostajné a vo vás nájde oporu. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: