9 spôsobov, ako zvýšiť sebavedomie dieťaťa: Vaše slová a činy ovplyvňujú dieťa viac, ako čokoľvek iné

MK | 28. november 2023
9 spôsobov, ako zvýšiť sebavedomie dieťaťa

Dieťa Vás od narodenia vníma ako vzor, sprievodcu, má k Vám absolútnu dôveru. Absorbuje tón Vášho hlasu, reč tela a každý výraz. Na základe toho, čo vidí a počuje si vytvára aj obraz o sebe samom.

Ako posilniť u dieťaťa zdravé sebavedomie a posilniť sebaúctu

9 spôsobov, ako vychovať sebavedomé dieťa

1. Učte deti novým veciam trpezlivo a dovoľte im mýliť sa

Dieťa, ktoré sa naučí urobiť prvý krok, alebo prvýkrát prečíta správne slovo, je na seba nesmierne hrdé. Učte deti novým veciam tým, že im najprv ukážete a pomôžete, potom ich nechajte, aby to skúšali, aj keď urobia chyby. Toto je kľúčová časť rozvoja pozitívneho sebavedomia. Uistite sa, že vaše deti dostanú príležitosť učiť sa, skúšať a veci dokončiť. Pozor na výzvy, ktoré si spolu stanovíte, nemali by byť ani príliš ľahké, ani príliš ťažké. Mali by zodpovedať ich aktuálnym schopnostiam. 

2. Chváľte úsilie a pokrok

Nezamerajte sa len výsledok, oceňte úsilie dieťaťa, pokrok a prístup. Napríklad: „Tvrdo pracuješ zlepšení známky“, „Zlepšuješ sa v pravopisných cvičeniach“ alebo „Som na teba hrdý, že si cvičil na klavíri – naozaj si poctivo trénoval.“ S týmto druhom povzbudenia deti vynakladajú úsilie, lebo aj to je ocenené  a pracujú na dosiahnutí cieľov. Vďaka tomu majú väčšiu šancu uspieť.

3. Buďte úprimní

Chvála, ktorá nie je zaslúžená, neznie ako pravdivá. Povedať dieťaťu, že skladbu zahralo skvele, aj keď tam bolo priveľa chýb, je neefektívne. Namiesto toho môžete povedať: "Aj keď to nebola tvoja najlepšia hra, som na teba hrdý, že si sa nevzdal. Zajtra sa ti bude dariť lepšie." 

4. Buďte vzorom

Vy ste pre dieťa príkladom ako pracovať na úlohách, povinnostiach, ako reagovať na situácie, keď sa nedarí. Dieťa Vás vidí každý deň, učí sa najmä od Vás. Dieťa Vás od narodenia vníma ako vzor, sprievodcu, má k Vám absolútnu dôveru. Absorbuje tón Vášho hlasu, reč tela a každý výraz. Na základe toho, čo vidí a počuje si vytvára aj obraz o sebe samom.

5. Vyhnite sa prílišnej kritike 

Správy, ktoré deti o sebe počujú od ostatných, často ovplyvňujú to, ako sa o sebe cítia. Tvrdé slová alebo negatívne vyjadrenia (napríklad nazvať dieťa lenivým) deti nemotivujú a môžu poškodiť ich sebavedomie. "Opravute" trpezlivo. Sústreďte sa na to, čo chcete, aby urobili nabudúce. Keď je to potrebné, ukážte im, ako na to.

6. Podporujte silné stránky

Venujte pozornosť tomu, čo vaše deti robia dobre a čo ich baví. Uistite sa, že majú šancu tieto veci rozvíjať. Zamerajte sa viac na silné stránky ako na slabé stránky, aby ste im pomohli cítiť sa dobre. 

9 spôsobov, ako zvýšiť sebavedomie dieťaťa

7. Naučte deti zamerať sa na to, čo sa podarilo 

Každý večer pred spaním nechajte svoje dieťa povedať aspoň 3 dobré veci, ktoré sa v ten deň stali. Naučia sa všímať si pozitívne veci na ľuďoch, vo svojom živote aj na sebe.

8. Podporujte zdravé priateľstvá

Naučte deti, že najlepšími priateľmi sú tí, ktorí sa k sebe správajú pekne a cítia sa spolu dobre. Pomôžte im byť takým priateľom pre ostatných.

9. Naučte deti pomáhať a dávať

Sebaúcta rastie, keď deti vidia, že to, čo robia, má pre ostatných význam. Pomáhať druhým ľuďom a robiť láskavé činy buduje sebaúctu, zapojte deti do pomoci ostatným a aj spolu robte veci, ktoré iných potešia.  

Keď pomôžete dieťaťu veriť si, bude mať odvahu skúšať nové veci a robiť rozumné rozhodnutia.

Zdroj: kidshealth.org

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: