Pravidlo 3 minút: Dôležitý moment, ktorý nepremeškajte

Marika Koscelníková | 20. november 2023
Pravidlo 3 minút: Dôležitý moment, ktorý nepremeškajte

Tri minúty. Tak málo a pritom tak veľa pre vaše vzájomné vzťahy v rodine. O čom je 3-minútové pravidlo?

Psychológovia hovoria o tomto pravidle ako o skvelej barličke na udržanie vzťahov a to nielen s deťmi, ale i s partnerom či v práci. Vyskúšate? Veď sú to len tri minúty.

Pravidlo „troch minút“ 

Pravidlo „troch minút“ znamená privítať sa s dieťaťom vždy s radosťou, ako s najlepším priateľom, ktorého ste dlho nevideli.  A je jedno, či ste sa vrátili zo služobnej cesty, alebo z obchodu, do ktorého ste na minútu zabehli, alebo či ste prišli z práce.

Keď sa s dieťaťom stretnete, skloňte sa do výšky očí, objímte ho a povedzte mu, že vám chýba. Opýtajte sa dieťaťa, ako prebiehal deň, alebo čo je nové. Toto pravidlo je obzvlášť dôležité dodržiavať, keď vyzdvihnete svoje dieťa zo škôlky, školy alebo keď sa vrátite domov z práce. Zvyčajne všetko, o čo sa s vami chce dieťa (alebo aj partner) podeliť, povie počas prvých minút, preto je také dôležité tento čas nepremeškať. 

Pre rodičov a deti má výraz „spoločný čas“ rôzne významy

Koľko času trávite so svojím dieťaťom po práci? Technicky nám stačí asi 30 minút na to, aby sme uvarili večeru, asi 15 minút na čítanie knihy a len chvíľu na to, aby sme ich pobozkali na dobrú noc. Podľa odborníkov sú však medzi všetkými týmito obdobiami 3 minúty, ktoré môžu byť najdôležitejšie z celého dňa.

Prvé tri minúty

V prvých troch minútach vám dieťa povie všetky informácie, ktoré si pamätá. Je dôležité si uvedomiť, že pravidlo 3 minút neznamená, že by ste mali s dieťaťom stráviť iba 3 minúty denne. Znamená to len, že venujte 3 minúty krátkemu rozhovoru a objatiu, keď sa odniekiaľ vrátite vy alebo dieťa. Pokojne sa vráťte  k rozhovoru o niečo neskôr, dajte dieťaťu vedieť, že si pamätáte, o čom sa s vami rozprávalo. Dôležitý je ten moment, keď sa uvidíte a venujete si spoločný čas a slová. 

Možno sa riadite pravidlom 3 minút na intuitívnej úrovni a presne takto to doma robíte. Je to maličký úsek dňa, kedy môžete všetko vypnúť a venovať sa tomu, čo je v tej chvíli najdôležitejšie.  

Zdroj: brightside.me

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: