Hráme a učíme sa s batoľaťom

PaedDr. Dagmar Baluchová | 17. august 2023
Hráme a učíme sa s batoľaťom

Vo svete, kde moderné technológie získavajú stále väčšie miesto v každodennom živote, je dôležité nezabúdať na tradičné aktivity, ktoré podporujú rozvoj batoliat a umožňujú im prežívať radostné chvíle plné učenia a objavovania. Deti vo veku 1-3 roky sú nesmierne aktívne, zvedavé a nové zážitky.

Aktivity, ktoré sú zamerané na rozvoj ich fyzických, sociálnych a kognitívnych schopností, môžu byť zábavné a edukatívne zároveň. V tomto článku sa budeme venovať rôznym aktivitám, ktoré môžete vyskúšať s vašimi najmladšími a ktoré vás povedú ku kvalitným rodinným chvíľam, plným smiechu, zábavy, ale i vzdelávania.

Hráme sa na obchod

obrázky, taška/košík

Dajte dieťaťu „nákupný zoznam“, ktorý vytvoríte tak, že mu vložíte do rúk obrázky rôznych predmetov (napr. z obchodných letákov). Tieto predmety sú poskrývané v miestnosti, dieťa ich má nájsť a vložiť do košíčka (tašky, vedierka). Za všetky nájdené veci ho pochválite. 

Vyťahovacie servítky

prázdna škatuľka od vyťahovacích servítok, farebné servítky/obrázky

Ak vám ostala prázdna škatuľka od vyťahovacích servítok, vložte do otvoru na vyťahovanie farebné servítky, obrázky z časopisu, kalendára... Ukážte  drobcovi, ako ich pekne po jednom vyberať. Vysvetľujte, čo je na obrázkoch... 

Veže, vežičky...

prázdne škatule, tégliky od jogurtov, plastové poháre...

Na prvý pohľad môže ísť o kopu nepotrebných vecí. Pre vaše batoľa však môžu byť zdrojom perfektnej zábavy. Zatiaľ čo vy budete v kuchyni variť, vaše dieťa (po vašej ukážke) bude z týchto predmetov stavať vežičky. Môžete mu urobiť prekážkovú dráhu, po ktorej budú jazdiť autíčka, alebo vybudujte malé brlôžteky pre plyšové zvieratká.

Štipcuj!

prázdna škatuľa, štipce

Vezmite plastovú nádobu a ukážte dieťaťu, ako po jej okrajoch pripevňovať štipce. 

Odtlačky

formičky na muffiny, papier, temperové farby, štetec

Muffinovú formičku obráťte hore dnom. Nechajte dieťatko nafarbiť spodok formičky. Potom ukážte dieťatku, ako vyrábať pekné odtlačky. Podobne ako muffinové formičky poslúži aj papier pokrčený do guľôčky, korkové zátky, vyrezané kúsky zemiakov či kocky rôznych tvarov.

Maľovanie cez slamku

farby, papier, slamka

Na papier kvapnite trochu riedkej farby. Dieťaťu dajte slamku a ukážte mu, ako má pomocou nej rozfukovať farbu po papieri. Pridajte viaceré farby a sledujte, aký obrázok vznikne. 

Šľapaje

papier, fixky

Postavte dieťa na veľký papier a obkreslite mu chodidlá. Potom si obkreslite aj vlastné a porovnajte ich. Šľapaje vyfarbite.

Omotávanie

malá stolička, klbko vlny/špagáta

Posaďte dieťa vedľa stoličky a ukážte mu, ako môže omotávať vlnu okolo operadla. Pre dieťa to bude určite zábava, hoci spočiatku môže potrebovať vašu pomoc. 

Myslím, že to dokážeš

Požiadajte dieťa, nech skúsi rôzne veci, napr.: „Dokážeš skákať na jednej nohe? Dokážeš sa dotknúť palčekov na nohe?“ Predveďte mu to a potom povedzte: „Myslím, že to dokážem!“ Skúste túto hru s touto formulkou použiť napr. aj pri upratovaní hračiek: „Myslíš, že dokážeš pozbierať všetky autíčka skôr, než ja pozbieram puzzle?“ Odpoveď má znieť: „Myslím, že to dokážem!“ 

Triedenie zvieratiek

Prichystajte si všetky plyšové zvieratká, ktoré doma máte. Pomôžte dieťaťu pri ich triedení podľa farby, veľkosti (používajte pritom slová malý, menší, veľký, väčší...), podľa toho, kde žijú...

Farba dňa

Ráno sa rozhodnite pre „farbu dňa“. Oblečte dieťaťu tričko tejto farby a po celý deň doma, ale i vonku, na ihrisku, pri nakupovaní ho upozorňujte na túto farbu. Druhý deň je oddychový, na ďalší deň môžete pokračovať v učení sa novej farby.

Autíčka a farby

autíčka, farebné papiere

Začnite s 2 autíčkami rôznych farieb, napr. červeným a modrým. Chvíľu sa s nimi hrajte, potom ich zaparkujte na papieri zodpovedajúcej farby. Počas hry sa rozprávajte s dieťaťom o farbách. Ak je dieťa schopné správne priradiť tieto 2 farby, môžete začať s nácvikom ďalších.

Rozvoj hrubej motoriky 

  • preskakujte predmety, čiary...
  • hrajte sa na preliezačkách
  • hrajte sa s loptou – gúľajte ju, hádžte...
  • povzbudzujte dieťa k pohybu na odrážadle, neskôr trojkolke, bicykli...

 

 

 

Rozvoj jemnej motoriky

  • hrajte sa hry typu: „Varila myšička kašičku“ 
  • učte dieťa, aké veľké (ruky hore), aké silné (ruky v päste) vyrastie...
  • učte dieťa zamávať pá-pá
  • hrajte po stole akoby na klavíri, ak môžete tak na skutočnom 
  • počítajte na prstoch 
  • s prštekom chytajte bubliny z bublifuku, vo vani pri kúpeli
  • vyťukávajte prstom po stole do rytmu
  • zapínajte a otvárajte zipsy, suché zipsy, gombíky (malé deti ich aj tak rady objavujú a skúšajú)
  • gúľajte dlaňami farbičky, loptičky... 
  • urobte priložením prstov k sebe striešku 
  • kreslite, maľujte, strihajte, modelujte
  • skladajte kocky
  • navliekajte korálky, kolieska...
  • pracujte s plastelínou
  • trhajte z papiera

Aktivity  na rovnováhu: 

Chodenie po obrubníku, v izbe so zavretými očami, stáť na jednej nohe..., pochodovať s čo najvyššie zdvihnutými kolenami.

Záver:

Batoľatá sú ako malí objavovatelia, ktorí s obrovským nadšením a záujmom skúmajú svet okolo seba. Ako dospelí máme jedinečnú príležitosť byť  počas tohto fascinujúceho obdobia ich sprievodcami a ponúknuť im aktivity, ktoré im pomôžu rozvíjať sa . Či už hráte spolu jednoduché hry, ktoré rozvíjajú motoriku, alebo komplexnejšie aktivity zamerané na rozvoj myslenia, dôležité je, aby ste boli duchom prítomní a zdieľali s nimi tieto chvíle. V konečnom dôsledku, hranie sa a učenie s batolatami nie je len o hračkách, ale hlavne  o spoločných zážitkoch, ktoré im utkvejú v pamäti na celý život.

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: