Polhodina pre rodinu: 5 tipov pre rodičov na spoločnú hru s deťmi

LEGO | 29. apríl 2024
Polhodina pre rodinu: 5 tipov pre rodičov na spoločnú hru s deťmi

Každá rodina si potrebuje prispôsobiť priestor na hranie podľa svojich potrieb. Dôležité je nájsť si každý deň aspoň chvíľu na hru alebo zapojiť hravosť do každodenných činností.

5 tipov pre rodičov na spoločnú hru s deťmi

1. Odovzdajte „herné žezlo“ deťom

  • Z výskumov vyplýva, že ak majú deti priestor a priebeh hry je pod ich kontrolou, má to pre nich mnoho výhod. Volia si vlastný štýl i tempo hry, rozvíjajú svoje rozhodovacie schopnosti a objavujú vlastné záujmy. Keď dieťa riadi hru, rozvíja si sebakontrolu, prácu s vlastnými emóciami a prístup samo k sebe.
  • Rodičia o deťoch rozhodujú v mnohých oblastiach, nechajte im aspoň hru ???? (ak si neubližujú). Rozvíjajú si tak potrebný pocit autonómie a kompetencie.

2. Nechajte sa v hre poučiť deťmi

  • Skúste na chvíľu vystúpiť z úlohy rodiča, ktorý musí všetko poznať. Uvoľnite sa a nechajte si deťmi vysvetliť priebeh hry. Prejavte záujem o ich vysvetlenie.
  • Nebojte sa niekedy vyzerať hlúpo. Na sebe tak ukazujete, že je v poriadku robiť chyby a púšťať sa do vecí, ktoré nám úplne nejdú. Deti sa tak nebudú báť priznať si vlastné chyby a prídu za vami aj v situáciách, s ktorými potrebujú pomôcť.
  • V digitálnych hrách vás poučia veľmi ľahko, ak do toho sveta nevidíte. Avšak, môže sa to stať aj pri stavaní kociek, kedy má dieťa vlastný plán, čo chce s kockami robiť.

3. Pozor na obrazovky v pozadí

  • Aby ste dieťaťu venovali plnú pozornosť a spoločne sa sústredili na hru, vypnite televíziu v pozadí, stíšte si zvuky na telefóne a odložte ho z dosahu.

4. Buďte človekom, s ktorým sa super hrá

  • Aktívne pozorujte, počúvajte príbehy a popisy, podporte detský spôsob hrania.
  • Nesnažte sa neustále prebrať kontrolu alebo zasahovať do hry. Je dobré sa striedať, no stále by malo mať hru viac pod palcom dieťa.
  • Zapájajte sa a spolupracujte – naučíte tak dieťa, ako taká spoločná hra a spolupráca vyzerá. Pri stavaní kociek LEGO môžete využiť napríklad aplikáciu LEGO® Builder, ktorá umožní, že jednu stavebnicu viete spolu stavať aj dvaja.
  • Nechajte sa vtiahnuť do sveta hier.

5. Hrajte sa celá rodina

  • Podľa detskej psychologičky Márie Tóthovej Šimčákovej je chybou posielať deti hrať sa samé.  Práve naopak, mali by sme im ponúknuť spoločnú činnosť a interaktívnu hru, najlepšie spolu celá rodina, aby dieťa objavilo, že aj s rodičom a súrodencami môže byť zábava. 

Rodiny, ktoré sa spolu hrajú, sa cítia šťastnejšie ako tie, ktoré sa spolu nehrajú. Napriek tomu až 30 % rodičov na Slovensku priznáva, že nikdy netrávia čas hraním sa ako rodina – uvádza sa v prieskume spoločnosti LEGO.

Iniciatíva "Polhodinu pre rodinu" ponúka cez celý rok rôzne tipy a rady od odborníkov, ako efektívne využívať spoločný čas. Taktiež podporuje rodiny, aby si vyhradili aspoň 30 minút denne na aktívne strávené chvíle spolu, čo môže mať pozitívny vplyv na utuženie rodinných väzieb.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: