12 tipov ... aby pršteky detí cez leto nezleniveli

Veronika Nováková | 11. júl 2023
Hry s deťmi

Máte doma škôlkara a neviete, ako ho zabaviť? Inšpirujte sa našimi tipmi, vďaka ktorým zaženiete nudu a užijete si kopec príjemných zážitkov!

Originálne fotorámčeky

Môžete si ich buď vystrihnúť z tvrdého papiera, alebo vsadiť na klasické biele rámiky, ktoré zoženiete aj v supermarkete. Budete potrebovať farby, trblietky, lepidlo, korálky, mušle z dovolenky od mora či farebný papier. Nechajte, nech detská fantázia funguje na plné obrátky. Vyberte spolu fotku, ktorá pôjde do rámika, ale jeho dekoráciu už nechajte na deti. Okrem iného to môže byť aj veľmi originálny darček pre niekoho z rodiny. 

Malý Legoland

Určite doma máte aj vy krabice s farebnými kockami od výmyslu sveta. Skúste si spolu postaviť malé mestečko zo stavebníc, ZOO alebo čokoľvek, čo vaše deti milujú. Spoločné stavanie a budovanie je ideálnym spôsobom, ako spolu stráviť kvalitný čas a zároveň precvičiť detské rúčky aj predstavivosť.

Korálky od Popolušky

Náramky a náhrdelníky z korálok sú obľúbeným doplnkom malých parádnic. O to viac, ak si ho samy vyrobia. Pozor však, aj chlapci majú radi túto činnosť, tak ich z toho nevynechajte. A čo ak nemáte doma korálky? Vyrobte si ich! Potrebujete malé surové cestoviny, ktoré sa dajú navliekať. Tie môžete najprv aj zafarbiť potravinovými farbami, aby ste to mali pekne podľa dúhy. 

Pamätáte si, ako v Popoluške zlá macocha vysypala hrach, kukuricu a fazuľu a ona ich potom musela triediť? Tak vedzte, že nemusíte byť ani macocha, ba naopak, vaše deti vás za to budú milovať. Zmiešajte strukoviny spolu, dajte im misky a zábava aspoň na hodinu je zaručená!

Maľovanie na kamene

Starou dobrou klasikou sú rôzne maľovanky a kreslenie. Ak máte doma tlačiareň, na internete nájdete stovky obrázkov presne podľa toho, čo vaše deti milujú. A ak chcete túto činnosť prevýšiť na vyššiu úroveň, choďte na prechádzku do prírody alebo k rieke a pohľadajte si väčšie ploché kamene. A na tie potom môžete maľovať rôzne obrázky a symboly. Kamene potom poslúžia ako krásne dekorácie do domácnosti, na balkón či do záhrady.

Ak máte doma staré plachty alebo plátno, môžete si vyskúšať, ako maľujú slávni maliari. A zrazu to celé nadobudne úplne nový rozmer!

Kresba ako zrkadlo detskej duše
Prečítajte si tiež:

Kresba ako zrkadlo detskej duše

Spolu v kuchyni 

Zapojte deti do každodenných činností v kuchyni. Dôverujte im, že to jednoducho zvládnu, a aj keby to všetko malo trvať o čosi dlhšie a mal by byť v kuchyni neporiadok, tá radosť za to bude stáť. Skúste im dať do ruky nožík (v obchodoch nájdete aj nožíky pre deti, ktoré nie sú ostré a nehrozia úrazy) a dovoľte im nakrájať zeleninu alebo ovocie. Tí najmenší môžu začať s krájaním uvareného zemiaka alebo mäkkej mozarelly, a pokračujte jablkom či jahodami. 

A aby malo varenie vo vašej rodine ešte vyšší level, pripravte si spolu dopredu menu na celý týždeň. Ak nemáte nápady, tak si prelistuje spolu kuchárske knihy a inšpirujte sa.

Hrady z piesku

Piesok pod nohami jednoducho k letu patrí. Postavte si s deťmi vašu pevnosť, či už ste na detskom ihrisku, na pláži, pri rieke alebo doma v záhrade. Alebo skúste malých „snehuliakov“ z piesku. To bude radosti!

Vlastné pexeso 

Aj s malými deťmi môžete tvoriť a vymýšľať. Ak ešte nevedia kresliť, tak môžete využiť napríklad pečiatky. A nezabudnite si vopred dohodnúť cenu pre víťaza. Aj takéto maličkosti dokážu deti motivovať k veľkým výkonom.

Lampáše do tmy

Určite niekde doma máte staré fľaše do zaváranín. Vyrobte si z nich lampáše, z ktorými potom pôjdete večer na nočnú prechádzku. Môžete ich pomaľovať farbami alebo oblepiť farebným papierom. Výsledný dúhový efekt budú vaše deti milovať. 

Zelená terapia 

Ešte stále si môžete skrášliť balkón alebo záhradu krásnymi kvietkami. Záhradničenie odborníci nazvali aj „green therapy“ (zelená terapia) a jej účinky oceníte vy aj vaše deti. Zemina, semiačka, priesady, polievanie. Sledujte spolu fázy rastu vašich rastlín. Alebo si skúste zasadiť tekvicové semiačka, a možno na jeseň budete zbierať vlastnú úrodu.

Lietadlo i dom pre bábiky

Vypýtajte si v supermarkete krabice z tvrdého papiera a nechajte priestor detskej fantázii. Môžete si urobiť dom z papiera a následne ho potom vymaľovať, môžete si z krabice vytvoriť vlastnú loď alebo lietadlo. Krabice majú naozaj všestranné využitie!

HRY na rozvoj detskej mysle
Prečítajte si tiež:

HRY na rozvoj detskej mysle

Vlastná kniha

Budete potrebovať tvrdý papier, lepidlo, nožnice, trblietky, staré časopisy či reklamné letáky, fixky alebo pastelky a veľa fantázie. S väčšími deťmi to môžete nechať celé v ich réžii, a tým malým môžete vymyslieť vopred šablóny a príbeh, ktorý budete tvoriť. Ten pocit potom, keď budú listovať vlastnou knihou, je na nezaplatenie!

Taliansky večer

Nestihli ste dovolenku pri mori a chýba vám atmosféra prímorských miest? Vyčarujte si ju spolu doma. Taliansko na tanieri vás hneď prenesie do úzkych uličiek a ak si pekne prestriete hoc aj doma na balkóne, tak z toho hneď bude špeciálny večer. O to viac, ak celé prestieranie prenecháte na deti.

A menu? Paradajky s mozarellou ako predjedlo, a potom pokojne lasagne alebo obľúbené špagety s paradajkovou omáčkou. A nezabudnite na zmrzlinu! Aj tú si môžete vyrobiť doma, ak rozmixujete lesné ovocie s jogurtom. Buon appetito!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: