Ani hračky netreba: Kreatívne HRY pre deti do 3. rokov

Kristína Majerová | 14. január 2021
Kreatívne hry pre deti

Napadlo by vám, že aj s obyčajnou múkou či fazuľou vie byť zábava?

Máte pocit, že už neviete, čo s vaším živým striebrom robiť? Ak vám došli nápady a dieťa sa nudí, ponúkame vám pár osvedčených tipov. Nebojte, nemusíte už nič kupovať, vystačíte si s tým, čo máte doma. 

Cestovinové hry

Cestoviny sa nájdu v každej domácnosti. Pre deti sú ideálne čo najväčšie, napr. kolienka alebo makaróny, aby sa cez ne dal prevliecť špagátik alebo šnúrka. Dieťa si tak môže vyrobiť náhrdelník alebo spraviť motúzik ľubovoľnej dĺžky. Dieťa si tým precvičuje motoriku. Ak nemáte doma šnúrku, nezúfajte. Vyvlečte nejakú zo starých  topánok. Pre staršie deti môžete na navliekanie použiť aj nastrihanú slamku.

Čo sa skrýva vo vrecúšku?

Do nepriesvitného vrecka vložíme bezpečné predmety, ktoré dieťa pozná a bežne s nimi prichádza do styku. Ideálny počet je 5 kusov (napr. kameň, šiška ap.) Dieťa nesmie vidieť, čo sa do vrecka dáva. Jeho úlohou je podľa hmatu zistiť, čo sa ukrýva vo vnútri. Ruku vkladá do vrecúška a bez toho, aby vec vybralo, háda, o čo ide. Detská predstavivosť a zvedavosť prinesú určite vtipné okamihy.

Vrchnáčiky

Sú veľmi vďačnou a finančne nenáročnou pomôckou na hranie. Môžete použiť akékoľvek vrchnáky, dieťa si ich môže prekladať z jednej misky do druhej. Do jednej môže dať malé vrchnáčiky, do druhej veľké. Triediť ich môže podľa farieb, ukladať od najväčšieho po najmenší. Alebo pripravte škatuľu s otvorom vo veľkosti vrchnákov, kam dieťa môže vrchnáky vhadzovať. Možností je neúrekom.

Obkresľovanie predmetov

Prichystáme si predmety, ktoré sa dajú ľahko obkresliť. Dieťa okolo 3 rokov by toto mohlo zvládnuť s minimálnou asistenciou. Môže to byť napr. plastový pohár, polievková lyžica, lopta, hračkárske kladivo, papučka. Na stôl alebo dlážku položíme papier a ceruzku a ukážeme dieťaťu, ako na to. Takto si môže poukladať aj 10 výkresov a bude hrdé na to, čo dokázalo. S týmito výtvormi môže ďalej pracovať – strihať, lepiť a opätovne kresliť. Čo viac si môže priať.

Otváranie fliaš

Na stôl dáme fľaše, nádoby, prázdne obaly od detských výživ, ktoré sa dajú uzatvárať. Dieťa usadíme k stolu a necháme ho, aby postupne všetky nádoby skúšalo otvárať a zatvárať.  Je to výborné na sústredenie, koncentráciu i precvičovanie jemnej motoriky. Aj takto sa deti pripravujú na budúcu prácu s písacími pomôckami. Táto „hra“ sa im bude páčiť a uvidíte, ako sa budú zlepšovať. 

Štipce na bielizeň

Dovoľte dieťaťu vešať bielizeň či ponožky. Detské pršteky zvládnu úchop štipca bravúrne. Ak máte farebné štipce, môžete z papiera vystrihnúť kruh a jednotlivé časti vyfarbiť rôznymi farbami. Dieťa prikladá farebný štipec k adekvátnej farbe na kruhu. Hravo si ich tak zopakuje. Ak ste bilingválni alebo už skúšate aj cudzí jazyk, pokojne tak môžete skúšať farby i v cudzej reči.

kreatívne hry pre deti

Kreslenie prstom do múky

Za túto aktivitu ma budú mamy nenávidieť a deti milovať. Totálne jednoduchá, no pritom taká zábavná! Na plech vysypeme menšie množstvo múky a rozvrstvíme ho. Necháme dieťa, aby si prštekom kreslilo do múky, ideálne na čo najväčší plech, nech má priestor na využitie kreativity. Aktivita je vhodná napr. pred večerným kúpaním. Asi chápete prečo...

Hľadanie hračiek vo fazuli 

Do väčšej a hlbokej misky nasypeme fazuľu, ryžu alebo cestoviny (prípadne čokoľvek iné podľa dieťaťa). Do misky skryjeme i rôzne malé hračky, ktoré dieťa následne hľadá. Deti majú túto aktivitu veľmi rady. Svojimi rúčkami môžu prehŕňať „kopy“ fazule, hrachu a každá nájdená hračka vyvolá obrovskú vlnu radosti a nadšenia.

Kreslenie v škatuli

Temer každé dieťa si rado kreslí. Papier, steny, čokoľvek, čo mu príde pod ruku. Prečo mu nedopriať kresliť všade okolo seba? Krabica od vysávača, či od práčky? Nevyhadzovať, najprv zrecyklovať. Dieťa, ktoré dáme dnu do krabice, bude to najšťastnejšie na svete. Skutočnosť, že si môže naozaj kresliť, kdekoľvek chce. Ak sa nám podarí zohnať mega veľkú škatuľu, môžeme spraviť aj okienka a provizórny domček pre dieťa ako vyšitý. 

Domáce práce? ÁNO!

Podľa Márie Montessori môžeme deti vo veku 2 – 3 rokov učiť niektorým domácim prácam. Odložiť hračky, uložiť knihy na poličku, utrieť prach, hodiť smeti do koša, bielizeň do koša na pranie, skladať utierky, podávať príbor na stôl. Samozrejme, nie všetko naraz. Ale môžeme si zvoliť 1 – 2 veci, ktoré bude mať dieťa na starosti. Dávame mu priestor učiť sa zodpovednosti a zároveň sa aj ono samo bude cítiť v rodine užitočné.

Buduje si pozitívne návyky a aj vzťah k domácim prácam ako takým. Ak máme priestor, pokojne zasväcujme dieťa do rôznych domácich prác primeraných veku. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: