Zopár tipov na aktivity rozvíjajúce detskú predstavivosť

Jarka Blahová | 3. november 2016
Zopár tipov na aktivity rozvíjajúce detskú predstavivosť

Pomôžme deťom rozvíjať fantáziu!

Fantázia a predstavivosť sú dôležitejšie ako vedomosti.“

Albert Einstein

Prečo je predstavivosť dôležitá

Predstavivosť či obrazotvornosť je pre človeka veľmi dôležitá. Je súčasťou poznávacieho procesu a dokáže pomôcť vytvoriť bohatší, hodnotnejší a veselší život. Čím vlastne? V každodennom živote, v práci aj doma si často musíme predstavovať to, čo sa hovorí, píše, čo je nakreslené alebo inak zobrazené.

Podľa slov a máp poznávame neznáme krajiny, predstavujeme si výrobky podľa návodu a inštrukcií, predvídame možné nebezpečenstvá alebo svojou fantáziou vytvárame čosi úplne nové. Vďaka dobrej predstavivosti mohli vzniknúť vynálezy, prevratné objavy aj nádherné umelecké diela.

Mozart napríklad, podľa vlastných slov, tvoril každé svojej dielo „v hlave“, vo svojej obrazotvornosti. Einstein zas tvrdil, že zriedkakedy myslel slovami, skôr svoje myšlienky tvoril pomocou viac či menej jasných predstáv, ktoré dokázal úmyselne opakovať a spájať. A slávny chemik Kekule von Stradonitz dokonca uvidel vo sne obraz, ktorý mu pomohol objaviť molekulárnu štruktúru benzénu.

Motivácia teda, prečo rozvíjať predstavivosť našich detí je silná, čo poviete? Či z nich bude slávny vynálezca alebo šikovný predavač nevieme, ale môžeme obohatiť ich život podnetmi, ktoré im pomôžu objavovať nové, krásne a užitočné veci. 

Ako podporiť predstavivosť detí

Kreslenie, lepenie, maľovanie, vyrábanie

Vytvárajte spolu koláže, obrazy. Kombinujte rôzne materiály a techniky. Nebojte sa použiť aj na prvý pohľad netradičné veci ako: soľ, piesok, pierka, ryžu, cestoviny, šošovicu, rascu, kriedu, látku, gombíky, bavlnky...

Deti môžu niečo nakresliť a potom k tomu prilepovať pozadie – ako stromy z vetvičiek alebo listy, jazierko z fólie, mušle nalepené pri mori a piesočnú pláž – povzbuďte detskú fantáziu a rozvíjajte  poznanie. Stanovte si tému, zhromaždite vhodné materiály a dajte sa do diela.

Kúpte vhodné lepidlo, bezpečné nožničky a dobré farbičky. Témy, ktoré sú veľmi vďačné objavíte aj podľa záľub vášho dieťatka, podľa knižiek, ktoré čítate a rozprávok. Môže to byť už spomenutý morský svet, farma, zoo, jeseň v lese, jar pri potoku, sídlisko, mesto, dedinka...

Modelovanie

Použite plastelínu a vytvárajte postavičky, zvieratká, časti kuchynky, nábytku a dieťa vám už samo povie, čo by ste mohli vymyslieť.  A potom si zahrajte s postavičkami krátku scénku.

Dobrá možnosť je použiť na vzduchu schnúcu modelovaciu hmotu. Z nej sa dajú vytvoriť nielen celé sady domácich aj divokých zvieratiek a postavičiek, ale napríklad aj potraviny do kuchynky alebo riadiky, rozprávkoví hrdinovia...

Špeciálna a vynikajúca je tzv. „inteligentná plastelína“. Má výnimočné vlastnosti, ktoré podporujú fantáziu – naťahuje sa ako žuvačka, triešti sa ako porcelán, mení farbu, vie byť gulôčkou, ktorá skáče a keď ju chvíľku necháte bez povšimnutia  roztečie sa. Dá sa roztrhnúť ako papier, modelovať do rôznych tvarov od výmyslu sveta, naťahovať a  okrem iného je aj dobrou antistresovou hračkou (teda vhodná aj pre rodičov).

Divadielka

Či už s plyšákmi, ozajstnými bábkami alebo nakreslenými a vystrihnutými postavičkami z výkresu, vyrobenými z varešiek a látok – všetko jedno a všetko dobré. Akonáhle vás deti uvidia hrať, bude ich to inšpirovať a navyše vás budú preto ešte viac milovať.

Hry so slovami, farbami, tvarmi...

Skúste spolu rozmýšľať, čo by bolo keby... , čo budeš robiť, keď budeš veľký, ako to asi vyzerá v krajine, kde je stále sneh a ľad, alebo naopak, kde je stále teplo... a podobne. Môžete si to aj nakresliť alebo inak stvárniť... Hra hádaj na čo myslím, je to zelené a je to blízko... zabaví aj menšie detičky. Hádanky nielen rozveselia, ale aj veľa naučia.

Staviteľské hry

Postavme mesto, hrad, farmu, zoo, obchodík, dom, dedinku – to je obrovská výzva detskej fantázii. Najskôr vyžadujú veľa asistencie, ale postupom času sa zabavia aj samé a určite vás prekvapia svojimi nápadmi.  Doprajte im dostatok kociek, stavebníc, skladačiek.

Čítanie

Je známe, že čítanie obrovským spôsobom obohacuje detské vnútro. Skvelé sú malé aj väčšie rozprávky a príbehy – samozrejme podľa veku. Ale vynikajúce je čítanie veľkých obrazov – knižky bez textu. Je ich na trhu veľké množstvo a sú naozaj pokladom.

Prečítajte si: V ríši rozprávok

Nie statické obrazy, ale dynamické – zachytávajúce nejakú situáciu, aktivitu. Dá sa o nich veľa rozprávať, rozmýšľať, čo bolo predtým, než sa to stalo, prečo si niekto nedal pozor, načo išiel oberať tie jahody... a podobne. Sú knižky s otváracími okienkami, ktoré skrývajú prekvapenie – čo sa stalo, keď sa myška nedržala na hojdačke a podobne. O tom deti milujú rozprávať. O zvieratkách na poli, v lese, pri jazierku. O škôlke, parku, jarmoku, kolotočoch. Možností je neúrekom.

Spievanie a tanec

CD-čiek s detskými pesničkami je už dosť a sú vynikajúcich zdrojom zábavy a impulzom k predstavivosti. Deti si predstavujú spievaný text vo veľmi živých obrazoch. Keď k tomu pripojíme aj veselý tanec, ponesie sa bytom radostný smiech. Ľudové pesničky, detské, anglické, rozprávkové, ukazovačky, rečňovanky, to všetko otvorí deťom novú dimenziu života.

Prečítajte si: Dr. Sears radí: tancujte s náročnými deťmi! Smiem prosiť, „bejby“ ?

 

Prečítajte si: Komiks – pomôcka pri čítaní? 4 dôvody, prečo ÁNO!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: