Nebuďte na deti ako policajt: Ako malá pochvala môže veľa zmeniť

MK | 22. august 2024
Nebuďte na deti ako policajt: Ako malá pochvala môže veľa zmeniť

Ako často dávame deťom najavo, že robia niečo správne? Necítite sa niekedy ako policajt, ktorý len dozerá na to, aby bolo všetko správne a rozdáva "pokuty", ak to tak nie je? "Nebi sestru!" "Uprac si hračky!" Nedávaj si ruky do úst!" Skúste to inak!

Všimnite si a vyzdvihnite tie situácie, v ktorých sa dieťa správa dobre a oceňte to. Je to jednoduchý spôsob, ako podporiť dobré správanie. Hovoríme o pozitívnom posilňovaní.  

Čo je pozitívne posilňovanie?

Pozitívne posilňovanie spočíva v uznaní dobrého správania vášho dieťaťa, či už verbálnou pochvalou, láskyplným dotykom alebo inou formou odmeny. Je to spôsob, ako dieťaťu prejaviť pozitívnu pozornosť, namiesto toho, aby sme mu venovali pozornosť len vtedy, keď urobí niečo zlé.

Deti túžia po pozornosti svojich rodičov a to akejkoľvek. Niekedy je ich správanie dôsledkom toho, že na seba chcú upozorniť. Zamyslite sa nad tým, či nevhodným správaním nevolajú po tom, aby ste si ich všimli. Pozitívne posilňovanie napĺňa potrebu byť videný a milovaný a to je to, po čom túži každé dieťa. 

Existuje niekoľko spôsobov, ako môžete svoje dieťa pochváliť a posilniť jeho dobré správanie:

  • Verbálna pochvala: Jednoduché skonštatovanie, že dieťa urobilo niečo dobre. Používajte ju stručne a jasne: „Pekne si si upratal hračky!“ alebo „Páči sa mi, keď počúvaš, čo hovorím!“
  • Láskyplný dotyk: Jemné stisnutie ruky, keď sa dieťa ospravedlňuje kamarátovi, alebo rýchly bozk na čelo, keď pokojne sedí v nákupnom vozíku, môžu byť silným vyjadrením podpory.
  • Spoločne strávený čas: Venujte dieťaťu plnú pozornosť. Choďte spolu na prechádzku, zahrajte sa obľúbenú hru alebo si jednoducho spolu poseďte pri dobrej obľúbenej večeri.
  • Malé odmeny: Nálepky, malé hračky alebo nové knihy môžu byť motiváciou, pokiaľ ich nepoužívate príliš často. Vyhýbajte sa však odmeňovaniu sladkosťami, pretože to môže viesť k nezdravému vzťahu k jedlu. 
Každý úsmev, povzbudenie a podpora sú semienka, ktoré zasievame do srdca dieťaťa. Rastú z nich odvaha, sebadôvera a túžba rozkvitať do plného potenciálu.

Výhody pozitívneho posilňovania

Dieťa sa cíti milované, navyše mu pochvala a uznanie úsilia dodáva pocit sebaistoty. Pozitívne posilňovanie pomáha dieťaťu pochopiť, že určité správanie (napríklad upratanie hračiek) prináša príjemnú reakciu rodiča. Keď si dieťa uvedomí, že dobré správanie prináša pozitívne odozvy a tým pádom menej kriku a nervozity v rodinnom živote, pokúsi sa vyhnúť takému správaniu, ktoré tieto pozitívne prejavy rodiča neprináša.
Ak si všimnete, že je dieťa v kolotoči "prešľapov", možno len volá po vašej pozornosti, lebo si nevšimnete, keď sa správa dobre.   

Takže, keď nabudúce uvidíte, že vaše dieťa robí niečo skvelé, nezabudnite ho za to pochváliť. Trocha lásky a pochvaly môže urobiť zázraky. 

Zdroj: www.whattoexpect.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: