Pupočný pruh: Prejavuje sa vystúpením pupčeka. Ako si s ním poradiť?

Marianna Stanková | 11. január 2024
Pupočný pruh: Prejavuje sa vystúpením pupčeka. Ako si s ním poradiť?

Váš drobček plače, kričí a vy si v tom všimnete, že sa mu v oblasti pupčeka objavila hrčka… Hlavne pokoj. Zrejme ide o pupočnú prietrž. A aj keď znie názov dosť hrozivo, verte, že až také zlé to nie je.

Prietrž, ľudovo nazývaná pruh (latinsky hernia), je stav, kedy oslabenou alebo inak narušenou brušnou stenou prenikol orgán z brušnej dutiny von do podkožia. Môže byť nielen vrodená, ale tiež získaná.

  • Vrodená je zrejmá hneď po narodení alebo počas detstva, tvorí sa ale už pri vnútromaternicovom vývoji kvôli nedokonalému uzáveru brušnej steny. Väčšie riziko je u predčasniatok.
  • Získaný pruh je v detstve skôr raritou. Pruh je najčastejším chirurgickým problémom detského veku. Až 20 % detí postihuje pupočná prietrž. Slabinová prietrž sa týka 30 % detičiek narodených pred termínom a 5 % donosených detí.  

Ako vyzerá pupočný pruh

Prejavuje sa vystúpením pupčeka. To si obvykle všimnete v momentoch, keď dieťatko plače alebo tlačí. Pri zvýšenom vnútrobrušnom tlaku sa pod pupkom objaví hrčka. Tá môže mať veľkosť lieskového orieška, ale tiež slepačieho vajca.  Nie je pre dieťatko citlivá ani bolestivá. Vyklenutie je spôsobené vybiehaním črevnej kľučky alebo veľkej zásterky čreva do herniového vaku. 

Čo je príčinou pupočníkového pruhu

Otvor, ktorým dieťatko prijímalo cez pupočnú šnúru všetko potrebné v dobe pred narodením, sa za normálnych okolností po pôrode samovoľne zatiahne. Keď k tomu nedôjde, môže sa v pupku po zahojení a odpadnutí pahýľa objaviť vykleňovanie, ktoré je zjavné na pohľad. Týmto otvorom tak môžu brušné orgány (najčastejšie kľučky tenkého čreva) postupovať do podkožia  a spôsobovať vydutie v oblasti pupka. Dopredu sa nedá určiť, ktoré bábätko bude mať pupočný pruh.

Mamičky zvyknú hľadať príčinu v priebehu pôrodu, v zlom ošetrení pupočníka alebo príliš dlhej popučníkovej šnúre, to je však nezmysel. Za pruh nikto a nič nemôže a nijako nesúvisí s ošetrením pupka po pôrode alebo s tým, či bol pahýľ úplne odstránený alebo ponechaný do spontánneho odpadnutia.

Pupočný pruh: Prejavuje sa vystúpením pupčeka

Moje dieťa má pruh, čo mám robiť?

Kontaktujte svojho pediatra. Ten vás s najväčšou pravdepodobnosťou pošle na detskú chirurgiu. Špecialista vaše dieťatko vyšetrí a vysvetlí vám ďalší postup.

Najdôležitejšie je sa uistiť, či je prietrž vratná do brušnej dutiny. Keď sa na ňu zhora tromi prstami zatlačí, vráti sa späť do bruška. Ak nie je prietrž pružná, je možné, že prišlo k tzv. pricviknutiu hernie. To znamená, že do vaku prietrže môže vniknúť kľučka tenkého čreva. Pri pricviknutí črievka dôjde k zamedzeniu pohybu obsahu cez črevo. Táto život ohrozujúca komplikácia sa prejaví tým, že vyklenutie je tvrdé, na dotyk bolestivé. Koža je červená až modrá. Krátko po pricviknutí sa dieťatko stáva nepokojným, bolestivo plače a vracia. Tento stav je však u pupočnej hernie veľmi ojedinelý.

Vo väčšine prípadov je priebeh bez komplikácií. Dieťatko je pravidelne sledované a dobrou správou je, že sa hernia zvykne spontánne uzavrieť. Pokiaľ sa tak nestane a pruh nepôsobí esteticky rušivo, čiže nie je priveľký, čaká sa s operáciu do približne štvrtého roku života dieťaťa. 

Prelepiť, zapáskovať, tejpovať…

Pri odchode od lekára sa vám v hlave vynoria desiatky scenárov a zrejme prídete k jedinému záveru – musím s tým okamžite niečo urobiť. Sadnete za počítač a ihneď začnete googliť „overené” triky, ako svojmu drobcovi pomôcť. Ale hneď v úvode narazíte na problém. Zatiaľ čo niekto radí nič nerobiť, iný odporúča pruh prelepovať alebo použiť tejpy.

Staršia generácia vás dokonca nezabudne upozorniť, že v minulosti sa na pupok položila minca a prelepila náplasťou. Lekári však majú na celú vec jasný názor. Môžete sa aktívne snažiť s herniou čokoľvek robiť, nie je vedecky dokázané, žeby sa tým zvýšil predpoklad k spontánnemu uzavretiu defektu. Skôr tak riskujete, že dieťatku zbytočne podráždite jeho jemnú pokožku.

Nechcem len čakať, kým pupočníkový pruh nezmizne

Každý rodič chce svojmu potomkovi pomôcť a čakanie a nečinnosť nás ubíja. Ale čo urobiť, aby sme skôr neublížili, ako pomohli? Odpoveď je kineziotejpy. Farebné náplasti, ktoré ste možno aj sami využili pri bolesti ramena, kolena… Tie isté pásy sa lepia aj bábätkám na bruško. Treba upozorniť, že aj tie môžu podráždiť jemnú detskú pokožku, a tak sa pri ich výbere poraďte s predávajúcim. Keď dieťatko spinká, nalepíte časť tejpu na bruško, opatrne zasuniete pruh a prilepíte zvyšok tejpu. Vydrží na svojom mieste aj týždeň a hernia sa nevyklenie. Pokiaľ sa rozhodnete túto metódu vyskúšať, odporúčame vám nájsť si šikovného fyzioterapeuta, ktorý bruško dieťatka odborne zalepí. 

Je riešením operácia? 

Obvyklý priebeh pupočnej prietrže je taký, že sa postupne zmenšuje, až zmizne. Samozrejme, že nechceme tento problém zľahčovať, ale tak to, skrátka, je. Operácia tak väčšinou nie je, chvalabohu, potrebná. Existujú však dôvody, kedy pruh musí riešiť chirurg radikálne. Je to napríklad v prípade, že je hernia príliš veľká, veľmi tesná alebo v prípade, ak do tretieho či štvrtého roku veku dieťaťa spontánne nezmizne. Operácia sa vykonáva v celkovej anestézii a zaberie len pár minút. Všeobecne sa odporúča vykonať zákrok laparoskopicky, no ak by sa objavili nejaké komplikácie, chirurg pristúpi ku klasickej operácii. Hospitalizácia býva tri dni, no zákrok sa dá riešiť aj jednodňovou chirurgiou.

Na otázky ohľadne priebehu operácie, ako aj pobytu v nemocnici vám určite rád odpovie chirurg. Treba upozorniť, že zotavovanie po operácii je veľmi dôležité. Trvá dva až tri týždne a dieťatko by sa v tom čase malo vyvarovať fyzickej záťaži. Bicyklu či trampolíne tak bude musieť dať na istý čas zbohom. 

Pupočný pruh: Prejavuje sa vystúpením pupčeka

Život ohrozujúci pruh

Zatiaľ čo pupočný pruh býva spravidla nezávažný, to sa už nedá povedať o slabinovom pruhu, ktorý sme spomínali hneď v úvode článku. Postihuje skôr predčasne narodené deti, no v piatich percentách sa týka aj donosených detí.

Najčastejším príznakom slabinovej prietrže je poľgulovité vyklenutie v slabine, ktoré sa objaví náhle a môže sa zväčšovať. Pri nezávažnom stave je vyklenutie mäkko-elastickej konzistencie a nie je bolestivé. U chlapcov môže vyklenutie zostúpiť až do mieška. U dievčat môžeme vo vyklenutí nahmatať fazuľkový útvar, čo je vaječník. V takomto prípade okamžite navštívte pediatra.

U slabinovej prietrže je oveľa väčšie riziko, čo sa týka pricviknutia hernie. A to najmä v novorodeneckom a dojčenskom období. Po prvom roku života riziko výrazne klesá. Ak je vyklenutie tvrdé, na dotyk bolestivé, farba kože je červená až modrá a dieťatko bolestivo plače a zvracia, nečakajte a dieťa čím skôr dopravte rovno na chirurgickú pohotovosť. Slabinový pruh treba operovať vždy, pretože nepríde k spontánnemu uzavretiu. 

V detskom veku sa môže objaviť ešte vodný pruh alebo bránicová prietrž

Vodný pruh

  • jedná sa o nahromadenie tekutiny v obaloch semenníkov
  • v tejto oblasti je nebolestivé mäkké elastické zväčšenie, semenník nie je možné dobre nahmatať
  • diagnostikuje sa presvietením alebo ultrazvukom
  • vodný pruh do jedného roku života sám vymizne, ak sa tak nestane, je nutná chirurgická liečba, aby neprišlo k útlaku semenníka

Bránicová prietrž

  • vzniká na základe poruchy vývoja bránice
  • žalúdok, ktorý zasahuje do hrudnej dutiny, utláča pľúca, ktoré sa tak nemôžu naplno vyvíjať, preto má dieťatko hneď po pôrode problémy s dýchaním
  • ide o veľmi vážny stav, ktorý treba riešiť chirurgicky čo najskôr po pôrode

Kineziotejping

Tejpovanie vychádza z japonskej metódy kinesio tape. Autorom metódy je Dr. Kenzo Kase, ktorý sa dlhé roky venoval chiropraxii a akupunktúre. Pri liečbe využíval spojenie poznatkov západnej a východnej medicíny. Neskôr vynašiel metódu, ktorá pracuje s originálnymi pružnými textilnými páskami, ktoré majú podobné vlastnosti ako ľudská koža. Sú tenké, priedušné, vode odolné, vyrobené zo 100 % bavlny bez latexu a nedráždia pokožku. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: