Tajomné reflexy bábätiek

Redakcia | 12. august 2017
reflexy bábätiek, sací reflex, novorodenec, hľadací reflex, úľakový reflex

Novorodenec prichádza na svet vybavený niekoľkými automatickými reflexnými reakciami, ktoré riadi najstaršia časť mozgu (tá, ktorú máme spoločnú s nižšími živočíšnymi druhmi).

Hoci tieto ustálené, jednoduché reakcie sú prítomné pri pôrode, až na jednu výnimku (úľakový reflex) po istom čase u novorodenca slabnú a neskôr ich nahradia iné mechanizmy, riadené vyspelejšími časťami mozgu. Novorodenecké reflexy slúžia ako živá pripomienka našej dávnej minulosti.

Morov reflex

Ak novorodenec cíti, že padá, rozhodí rúčkami a roztvorí dlane, pričom naširoko roztiahne pršteky. Potom urobí pohyb, akoby chcel niekoho objať. Ak má voľné nožičky, aj nimi urobí rovnaký pohyb. Opičie mláďa reaguje podobne: keď padá z tela matky, naťahuje sa, aby sa zachytilo jej srsti.

Potom čo matky našich predkov stratili srsť, táto obranná reakcia už nemala význam a postupne sa vytratila. Dnes deťom zostala v neúplnej forme, keď sa pokúšajú zachytiť matkinho tela. Ale hoci sa plná forma tohto reflexu nezachovala, náznaky gesta majú istý význam – matku upozorňujú, že bábätko sa fyzicky necíti isto a bezpečne.

No uvedený reflex má význam aj s lekárskeho hľadiska – poskytuje možnosť skontrolovať pohyby končatín novorodenca. Keď zdravé dieťa cíti, že stráca rovnováhu, symetricky rozhodí rúčkami aj nôžkami. Tým, že mu lekár navodí pocit pádu, môže skontrolovať, či sa končatiny na obidvoch stranách tela vyvíjajú rovnako.

Morov reflex netrvá dlho. Pri narodení ho majú všetky deti a 97 percent ho má ešte aj v šiestich týždňoch. Potom však stráca na intenzite a po dvoch mesiacoch môže zmiznúť úplne. No bežne sa vytratí pri dovŕšení troch až štyroch mesiacov a úplne sa vytratí v šiestom mesiaci.

Prečítajte si: Ako stimulovať vývin novorodenca v 1. mesiaci?

Úchopový reflex

Zo všetkých automatických reakcií novorodenca je asi najprekvapivejší reflexný alebo palmárny reflex. Tento reflex je fascinujúcou spomienkou na našu evolúciu a pripomína obdobie, keď naši predkovia ešte mali srsť, na ktorú sa im mláďatá pevne zavesili, vždy keď ich niesli.

úchopový reflex, novorodenec

Ak rodič vtlačí ukazovák do dlane novorodenca, jeho maličké pršteky ho pevne zovrú a už ho nepustia. Ak rodič potom zdvihne zakliesnené ukazováky, bábätko v tomto štádiu zdanlivo bezmocné, sa ďalej pevne drží, až zostane visieť vo vzduchu. Je udivujúce, aký silný je úchop – veď celú váhu svojho tela drží len zohnutými prštekmi.

Neprehliadnite: Čo sa deje s novorodencom po pôrode?

U niektorých novorodencov, ktoré sa rýchlo vyvíjajú, môže tento zvláštny reflex zmiznúť ani nie o týždeň, kým bežne u detí zostáva niekoľko týždňov, ba u niektorých je prítomný aj po mesiacoch. V šiestom mesiaci sa však reflexný úchop vytratí úplne. Po istom čase, keď dieťa začína skúmať svet rukami, získa schopnosť úchopu úmyselným zovretím.

Úľakový reflex

Táto reakcia nastane, keď v blízkosti dieťaťa zaznie silný a nečakaný hluk. Jeho telíčko zmeravie, schúli sa a vystrelí rúčky dohora, akoby sa chcelo brániť pred nejakým útokom. Je to v podstate obranná reakcia a nemizne po niekoľkých mesiacoch ako iné reflexy – zostáva prítomná po celý život, ba dokonca sa ešte po dosiahnutí dospelosti zosilňuje.

úľakový reflex, novorodenec, sací reflex

Plantárny reflex

Ak rodič pošteklí chodidlo dieťatka od päty k prstom, dieťa zareaguje roztiahnutím prštekov a stiahnutím nôžky. Je to preto, lebo jeho nervový systém ešte nie je úplne vyvinutý. No od šiesteho až osemnásteho mesiaca už dieťa reaguje ako dospelý, čiže ohne prsty smerom dolu.

Chôdzový automatizmus

Keď dieťa držíme v stoji a podopierame ho pod pazuchami, robí pohyby, akoby chcelo chodiť. Tento reflex zmizne asi po štyroch mesiacoch.

Prečítajte si: SIDS: Strašiak všetkých rodičov

Hľadací reflex

Ide o veľmi dôležitú automatickú reakciu, ktorá predchádza dojčeniu. Dieťatko pri nej obracia hlavičku ku každému mäkkému predmetu, ktorý sa mu jemne dotýka líčka. Takúto reakciu vyvolá bradavka, pokožka prsníka, ale aj ľahké pohladkanie prstami.

Novorodenec ihneď obráti hlavičku smerom k stimulu a našpúli ústa. Keď ho matka chce pripraviť na dojčenie, stačí, aby sa nežne dotkla jeho líca a tým ho pripraví na samotné kŕmenie.

sací rexlex, novorodenec, prsník, úľakový reflex

Sací reflex

Tento reflex majú všetky deti už v maternici. Po narodení sa stimuluje dotykom na podnebie dieťatka. Umožňuje mu pevne zachytiť bradavku, aby mohlo začať piť. Neskôr, po dvoch až štyroch mesiacoch, ustúpi výkonu riadenému vôľou.

Tónický šijový reflex

Ak dieťa leží na chrbte, obráti hlavičku na jeden bok, na tej istej strane vystrie aj ruku a nohu, kým na druhej strane ruku aj nohu zohne. Tento reflex býva prítomný pri narodení, prípadne sa objaví asi o dva mesiace. Pretrvá približne štyri mesiace.

Článok nájdete v knihe Zázrak menom dieťa. Vizuálne príťažlivá kniha Desmonda Morrisa pod názvom Zázrak menom dieťa odhaľuje prekvapujúce skutočnosti ľudského tela a schopnosti dieťaťa dosiahnuť obrovské pokroky za veľmi krátky čas. Zaoberá sa procesmi učenia, fyzickým a emocionálnym vývojom, začleňovaním dieťaťa do spoločnosti a poskytuje aj retrospektívny pohľad na prenatálny vývin. Kniha je určená všetkým rodičom, ktorý túžia detailne porozumieť aký veľký zázrak ukrýva v sebe ich malá ratolesť. Publikáciu vydalo vydavateľstvo Perfekt.

Na záver si prečítajte:

Ako sa pripraviť na príchod bábätka?

Očami oteckov

Výbavička pre bábätko

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: