Prvé kúpanie, prebaľovanie, dojčenie, obliekanie...

Zuzana Symonová | 30. máj 2017
Prvé kúpanie, prebaľovanie, dojčenie, obliekanie...

Pre novopečenú mamičku je všetko nové, niekedy zložité, neznáme. Poradíme Vám, ako v prvých dňoch po návrate z pôrodnice bábätko okúpať, ako sa pripraviť na dojčenie, či ako ten malý uzlík obliecť...

Prvé dojčenie bábätka

K prvému priloženiu k prsníku by malo prísť bezprostredne po pôrode ešte na pôrodnej sále, najlepšie do 30 minút. Dieťa má v sebe v tejto chvíli obrovskú túžbu sať a telo matky, doslova napumpované hormónmi, najlepšie zareaguje na snahu dieťaťa práve po pôrode.

V priebehu prvých dní pije narodené bábätko najskôr mledzivo, ktoré je ľahko stráviteľné, ale kaloricky výdatné, s vysokým obsahom bielkovín, vitamínov a obranných látok.

Ak je dieťa zdravé a donosené, potom pri správnom dojčení nepotrebuje dostávať naviac žiadny čaj, ovocné šťavy ani iné tekutiny či mlieko, až do šiestich mesiacov života.

Prečítajte si: Bonding – magické hodiny po pôrode

Pri dojčení si vyberajte takú polohu, ktorá bude vám aj dieťaťu pohodlná. V tejto polohe budete totiž tráviť denne i niekoľko hodín. Využiť môžete tiež širokú ponuku tzv. dojčiacich vankúšov, ktoré vám pomôžu uvoľniť sa a urobiť si pohodlie.

Ako správne vložiť prsník do úst dieťaťa?

Uchopte prsník do dlane, palcom nad dvorcom a ostatnými prstami pod ním. Dotknite sa jemne niekoľkokrát bradavkou spodnej pery alebo tváričky dieťaťa, dôjde k tzv. hľadaciemu reflexu.

Akonáhle samo otvorí pusu, ako pri zívaní, vsuňte mu do nej bradavku spolu s čo najväčšou časťou dvorca. Dieťa držte tak, aby sa jeho bruško dotýkalo po celej dĺžke vášho tela.

Rukou ho podopierajte pod pazuškami, nie pod hlavou, tá je v ohybe vášho lakťa. Ak je dieťa správne priložené, váš prsník sa dotýka jeho brady, tváre aj nosu súčasne.

Nemajte obavy, že dieťa pri dojčení nemôže dýchať (tento dojem často navodzuje prsník naliehajúci na nos dieťaťa), neodťahujte mu prsník od nosa, len sa snažte mierne upraviť polohu vás oboch tak, aby ste k sebe netlačila hlavičku.

Prečítajte si: Technika dojčenia

Ako často a ako dlho dojčiť?

Čerstvo narodené bábätká majú len malý obsah žalúdka, preto pijú často, ale po malých dávkach. Doprajte im možnosť piť kdekoľvek bez ohľadu na čas, deň či noc.

Dieťa totiž deň a noc nerozlišuje, rovnako ako to nerozlišovalo, keď bolo ešte v brušku. Čím častejšie budete dojčiť, resp. bude dieťa sať, tým viac mlieka sa vám bude tvoriť. Pokiaľ vám teda neskôr bude mlieka ubúda, skúste dieťa priložiť častejšie a do 2-3 dní sa produkcia zvýši.

Prečítajte si: Zázrak dojčenia, alebo čo na dojčení milujem...

Ako zistím, že má dieťa dostatok tekutín?

Riaďte sa týmto pravidlom: 6-8 pocikaných plienok za deň je jasným dôkazom toho, že dieťa má dostatočný prísun mlieka a nie je potreba tekutiny špeciálne doplňovať.

Ak objavíte málo pocikaných plienok, slabú, hnedú, páchnucu stolicu s hlienom, plochú váhovú krivku a výrazný nekľud dieťaťa, potom je to signálom, že mlieka môže byť skutočne nedostatok.

Čo by ste mali vedieť o kúpaní bábätka

Táto procedúra vás čaká ešte v pôrodnici, kde by vám mali najskôr ukázať, ako s takýmto malým dieťaťom pri kúpaní zachádzať, neuškodí si však o tom tiež niečo povedať.

Je dôležité mať na pamäti, že koža novorodenca nie je rovnaká ako koža dospelých. Je totiž omnoho tenšia a priepustnejšia nielen pre vodu, ale aj pre iné látky, s ktorými príde do styku.

Deti vodu zvyčajne milujú, hlavne teplú, ktorá im pripomína tak známe prostredie vo vašom brušku. Zdravé deti je vhodné kúpať každý deň, deti s „problematickou“ pokožkou alebo ekzémom môžeme kúpať napríklad obdeň.

Vždy do vody dieťaťu pridávajte olej do kúpeľa, aby sa koža nevysušovala a bola dostatočne hydratovaná a jemná.

Prečítajte si: Kúpanie bábätka: čo potrebujete a ako postupovať?

Čo budete na kúpanie potrebovať?

  • detskú vaničku alebo špeciálne vedierko na kúpanie,
  • teplomer do vody,
  • osušku,
  • čisté bavlnené plienky,
  • detské mydlo,
  • gázové vatové štvorčeky,
  • krém proti zapareninám,
  • podľa potreby olej do kúpeľa alebo mlieko po kúpeli na suchú detskú pokožku,
  • očné kvapky, pokiaľ dieťa trpí zápalom spojiviek, zdravým deťom do očí nič nekvapkáme,
  • jemný hrebeň na vlásky.

Nesmierne dôležité, na čo nesmiete zabudnúť, je fakt, že za žiadnych okolností nesmiete ani na sekundu spustiť dieťa z očí, a to nielen pri samotnom kúpaní, ale ani v okamihu, keď už leží okúpané na podložke a zabalené v uteráku.

Zdanie, že dieťa je malé a nie príliš pohyblivé, klame. I takto malé dieťa sa v nestráženom okamihu môže zakolísať a spadnúť z podložky na zem!

Preto si všetko potrebné pripravte do kúpeľne, kde budete dieťa umývať. Najlepšie tak, aby ste všetko mala poruke a nemusela sa pre nič naťahovať.

Prečítajte si: Kúpanie bábätka: Vanička alebo vedierko?

Príprava na kúpanie bábätka

  • V miestnosti by sa mala teplota pohybovať od 22 do 26 stupňov.
  •  Do vaničky je vhodnejšie najskôr naliať vodu studenú a až potom pridávať horúcu.
  • Teplota vody by mala byť zhodná s telesnou teplotou, čo je asi 37 stupňov. Teplotu vody kontrolujte špeciálnym teplomerom.
  • Hladina vody vo vaničke by sa mala pohybovať zhruba od 10 do 15 cm.
  • Pred samotným kúpaním umyte dieťaťu zadoček a genitálie od nečistôt.
  • Všetky potreby na umývanie si pripravte tak, aby ste ich mala pohodlne poruke.

Ako držať dieťa pri kúpaní?

Pri ukladaní do vaničky dieťaťu podopierajte jednou rukou hlavičku a druhou telíčko, potom ruku spod tela opatrne vytiahnite. Počas celého kúpania by mala byť hlavička dieťaťa podoprená o predlaktie vašej ruky.

Prstami pridŕžajte pliecko a hornú časť paže dieťaťa. Vhodné je položiť dieťatko vo vaničke na kúpacie lehátko. Potom bude proces kúpania jednoduchší, budete mať voľné ruky a s dieťaťom budete lepšie manipulovať.

Pokiaľ ste zvolili vedierko na kúpanie, potom v ňom držte dieťa v jednej ruke cez hrudníček (dieťa vo vedierku sedí ponorené po ramená), druhú potom môžete použiť pri držaní zozadu a umývaní.

Ako dlho kúpať bábätko?

Nie je nutné kúpať dieťa dlho, úplne postačí 3 až 7 minút.

Používať pri kúpaní mydlo alebo nie?

Novorodenca nemusíte umývať mydlom, stačí, keď ich umyjete čistou vodou. Ani vlásky nemusíte umývať šampónom, nemastí sa a umývanie raz za týždeň bude úplne postačujúce. Pokiaľ si ovšem potrpíte na kozmetické prípravky, potom zvoľte kvalitnú detskú kozmetiku.

Na čo sa pri kúpaní zamerať?

Zvýšenú pozornosť venujte pri umývaní zadočka a genitálií, kde koža prichádza do kontaktu s močom a stolicou. Starostlivo umývajte aj všetky záhyby, tj. podpazušie, krk, stehienka, ohyby lakťov a za uškami.

Ako umyť pupok novorodenca?

Než sa jazvička zahojí, ranu veľmi nenamáčajte. Navlhčite si gázu 40 % liehom a opatrne pupok okolo pahýľa utrite a priložte naň čistú gázu. Spravidla platí, že keď pahýľ odpadne, pupček je zahojený.

Teraz máte dieťatko okúpané. Opatrne ho preneste na vopred pripravenú stabilnú podložku (pri prenášaní dávajte pozor, dieťa by vám mohlo ľahko vykĺznuť) a jemne ho osušte.

Nezabudnite dôkladne vysušiť tiež oblasť genitálií a záhybov. Novorodenci majú často pokožku presušenú, preto je vhodné ju ošetriť vhodným indiferentným krémom alebo do cca 6 týždňov detským olejom.

Pokiaľ budete dieťaťu čistiť ušká, nepoužívajte vatovú tyčinku! Vezmite si kúsok vaty alebo gázy, trošku ho pokvapkajte olejčekom a utrite vnútornú časť uška a ľahko dostupné viditeľné miesta.

Ubezpečte sa, že sa za uškami netvoria žiadne ranky, a miesto tiež jemne ošetrite. Vatovou tyčinkou by ste ušný maz zatlačila len hlbšie do ucha.

Prvé prebaľovanie bábätka

Prebaľovanie sa stane vašou pravidelnou dennou činnosťou, pri ktorej bude nutné vždy ošetriť zadoček a genitálie. Pri každom prebaľovaní by ste mala naozaj starostlivo očistiť zadoček od zbytkov stolice a moču.

Najlepšie je po každej stolici dieťa umyť pod tečúcou vlažnou vodou a potom dočistiť vlhkou gázou.

Zadoček utierajte vždy smerom spredu dozadu, tj. jedným ťahom od genitálií ku konečníku. Zamedzíte tak zaneseniu baktérií do genitálií. Dodržiavanie tohto postupu je dôležité hlavne u dievčat.

U chlapcov opatrne očistite penis a miešok, predkožku nepreťahujte. Keď je zadoček a jeho okolie čisté, natrieme ho krémom proti zapareninám.

Prečítajte si: Optimálne miesto na prebaľovanie

Ako sa starať o genitálie dievčatka?

Starostlivosť o vonkajšie rodidlá dievčat je nesmierne dôležitá nielen v novorodeneckom, ale i neskoršom veku. Správnou starostlivosťou a prístupom môžete totiž predísť rade nepríjemných ochorení, ako je zlepenie alebo zrastenie krajov sliznice pošvového vchodu či malých pyskov ohanbia (tzv. synechie).

Keď dievčatko budete kúpať, vždy mierne oddiaľte pysky od seba a očistite, najlepšie čistou gázou, oblasť pošvového vchodu. Na dôkladné umytie od zbytkov moču a stolice použite detské neparfumované mydlo a oplachujte ich pod tečúcou vodou.

Prečítajte si: Diagnóza – synechia vulvy

Ako sa starať o genitálie chlapčeka?

Nie je to tak dávno, keď sa predkožka u chlapcov pri každom kúpaní preťahovala cez penis. Avšak v súčasnej dobe sa to už neodporúča. Zlepená predkožka plní funkciu ochrannú a hygienickú a z tohto dôvodu sa k nej pristupuje konzervatívne.

Vždy je však nutné, aby ústie močovej trubice bolo viditeľné, dieťa močilo voľne „oblúkom“, nie do zlepenej predkožky, aby nedochádzalo k zápalom. Pokiaľ sa u starších detí dá bez akéhokoľvek tlaku predkožka pretiahnuť, môžete to prevádzať pri večernom kúpaní, penis pri kúpaní opláchnite.

Násilím preťahovaná predkožka sa môže natrhnúť, zjazviť a stratiť svoju prirodzenú pružnosť.

Ako často prebaľovať bábätko?

Najlepšie je dieťa prebaliť vždy, keď má plienku špinavú alebo mokrú. V mokrej plienke sa dieťa necíti dobre a začne plakať, čím vám dáva jasný signál, že je čas na prebalenie.

Včasné prebalenie a ošetrenie pokožky je hlavnou prevenciou pred vznikom zaparenín. U novorodencov je potrebné meniť plienku aspoň desaťkrát za deň a tiež vždy po jedle, po prebudení a pred spaním.

V prvých dňoch budete možno zúfalá z množstva použitých plienok, avšak postupom času sa frekvencia zníži. V dnešnej dobe máte naviac veľa možností vybrať správnu plienku, aby ste bola spokojná vy aj vaše dieťa.

Prečítajte si: Starostlivosť o novorodenca v kocke

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: