Svieže košíčky s paradajkami

Redakcia | 26. október 2017
Svieže košíčky s paradajkami

Tento recept je nenáročný a veľmi chutný. Slané košíčky môžete servírovať nielen ako predjedlo, ale spolu so šalátom aj ako ľahké hlavné jedlo.

Suroviny

  • 300 g hladkej múky,
  • 150 g masla,
  • 1 vajce,
  • 1/2 lyžičky soli, olej (na potretie formičky)

Plnka:

 

  • paradajky,
  • 1žltá paprika,
  • 1menšia cukina,
  • syr (ementál, feta alebo kozí, podľa chuti),
  • provensálske korenie, soľ,
  • olivový olej, pažítka, mladá cibuľka alebo bazalka

 

 

Postup

Z múky, zmäknutého masla, vajíčka a soli urobíme hladké cesto, ktoré necháme v chlade oddýchnuť asi 1 hodinu. Formičky potrieme olejom a naplníme cestom. Pečieme asi 15 minút pri teplote 200 °C. Upečené košíčky necháme vychladnúť, vyklopíme z formičiek a plníme.

Kým cesto odpočíva v chladničke, pripravíme si zmes do košíčkov. Paradajky oblanšírujeme, nakrájame na menšie kocky, papriku a cukinu tiež.

Na troche olivového oleja podusíme nakrájanú papriku i cukinu, mierne osolíme a posypeme provensálskym korením. Pridáme paradajky, dobre premiešame a vzniknutú hmotu ešte chvíľu podusíme.

Odstavíme a môžeme naplniť košíčky. Syr, podľa výberu, nastrúhame alebo nadrobíme. Zmes posypeme syrom a najemno nasekanou pažítkou, bazalkou alebo jarnou cibuľkou. Nakoniec jemne pokvapkáme olivovým olejom.