Syrec na sladko

Redakcia | 12. apríl 2017

Syrec či hrudka, alebo ak chcete aj syrek je tradičnou veľkonočnou pochúťkou. Môže sa jesť samostatne, ako príloha na studený tanier, nasladko či naslano.

Suroviny

  • liter mlieka,
  • 10 vajec,
  • štipka soli,
  • 3 PL kryštálového cukru (príp. aj 1 vanilkový cukor),
  • hrozienka 

Postup

Vajíčka rozmiešajte v mlieku, pridajte štipku soli, kryštálový i vanilkový cukor a hrozienka. Hmotu priveďte do varu a miešajte len zľahka, kým nezhrudkovatie (podobne ako tvaroh) a nezhustne.

Potom odstavte a nechajte trochu vychladnúť. Gázu alebo plátno položte na sitko a pomaly preceďte – vytlačte všetku vodu! Vzniknutú hrudku do plátenka pevne zaviažte, vytvarujte bochník („hrudku“) a nechajte odkvapkať zavesený, napr. na vareche. 

Tip MAMA a ja: 

Aby vám neprihorel, varte ho v hrnci na mlieko, alebo vo vodnom kúpeli.