Varená ryba s cviklou a pažítkovou omáčkou
pre 4 osoby, príprava: 60 min, obtiažnosť: stredne ťažká
Suroviny
Cvikla:
2 cvikly
½ citrónu
1 lyžica trstinového cukru
chren podľa chuti
soľ
Na rybu:
600 – 700 g bielej ryby (napr. treska obecná)
1/3 malého zeleru
1 malý petržlen
1 cibuľa
1 hrnček bieleho vína
3 ks celé biele korenie
1 bobkový list
soľ podľa chuti
Na omáčku:
2 hrnčeky vývaru, v ktorom sme uvarili rybu
zelenina z vývaru
½ hrnčeka 30 % smotany
1 lyžica masla
4 lyžice nasekanej pažítky
soľ podľa chuti
Postup
Cvikla:
Rúru rozohrejte na 180 °C, cviklu osoľte, zabaľte do alobalu a na plechu vložte do rúry. Pečte cca 45 minút do mäkka. Potom cviklu vyberte a olúpte. Pokiaľ pracujete s cviklou, používajte rukavice alebo igelit, aby ste nemali ruky a pracovnú dosku zafarbenú od cvikly.
Olúpanú cviklu nakrájajte na kúsky, ochuťte citrónom, cukrom a soľou. Pridajte čerstvo nastrúhaný chren a podávajte s rybou a omáčkou, ktorú si medzičasom pripravíte.
Ryba:
Do hrnca so širokým dnom nalejte cca 2-3 litre vody a pridajte všetky suroviny okrem ryby. Všetko spolu povarte cca 30 minút. Potom vyberte zeleninu a pokrájanú ju vložte do iného hrnca a zalejte časťou, cca 1-2 hrnčekmi, vývaru. Do vriaceho vývaru vložte rybu tak, aby bola celá ponorená a ihneď stiahnite oheň. Rybu nechajte stáť cca 20 min vo vývare. Pokiaľ sa ryba uvarí, pripravte si omáčku
Omáčka:
Zeleninu spolu s vývarom dôkladne rozmixujte ponorným mixérom, pridajte smotanu a priveďte k varu. Omáčku zahustí zelenina. Pokiaľ je omáčka veľmi hustá, pridajte trochu vývaru, v ktorom sa pripravuje ryba. Povarte cca 5 minút a primixujte maslo. Dochuťte a nakoniec pridajte pažítku.