Varená ryba s cviklou a pažítkovou omáčkou

Varená ryba s cviklou a pažítkovou omáčkou

30.6.2017 v kategórii Mäsá , autor oli26 foto: istockphoto.com
Hodnotenie:

pre 4 osoby, príprava: 60 min, obtiažnosť: stredne ťažká

Suroviny

 

Cvikla:

2 cvikly

½ citrónu

1 lyžica trstinového cukru

chren podľa chuti

soľ

Na rybu:

600 – 700 g bielej ryby (napr. treska obecná)

1/3 malého zeleru

1 malý petržlen

1 cibuľa 

1 hrnček bieleho vína

3 ks celé biele korenie

1 bobkový list

soľ podľa chuti

Na omáčku:

2 hrnčeky vývaru, v ktorom sme uvarili rybu

zelenina z vývaru

½ hrnčeka 30 % smotany

1 lyžica masla

4 lyžice nasekanej pažítky

soľ podľa chuti

 

 

 

 

Postup

 

Cvikla:

Rúru rozohrejte na 180 °C, cviklu osoľte, zabaľte do alobalu a na plechu vložte do rúry. Pečte cca 45 minút do mäkka. Potom cviklu vyberte a olúpte. Pokiaľ pracujete s cviklou, používajte rukavice alebo igelit, aby ste nemali ruky a pracovnú dosku zafarbenú od cvikly.

Olúpanú cviklu nakrájajte na kúsky, ochuťte citrónom, cukrom a soľou. Pridajte čerstvo nastrúhaný chren a podávajte s rybou a omáčkou, ktorú si medzičasom pripravíte.

Ryba:

Do hrnca so širokým dnom nalejte cca 2-3 litre vody a pridajte všetky suroviny okrem ryby. Všetko spolu povarte cca 30 minút. Potom vyberte zeleninu a pokrájanú ju vložte do iného hrnca a zalejte časťou, cca 1-2 hrnčekmi, vývaru. Do vriaceho vývaru vložte rybu tak, aby bola celá ponorená a ihneď stiahnite oheň. Rybu nechajte stáť cca 20 min vo vývare. Pokiaľ sa ryba uvarí, pripravte si omáčku

Omáčka:

Zeleninu spolu s vývarom dôkladne rozmixujte ponorným mixérom, pridajte smotanu a priveďte k varu. Omáčku zahustí zelenina. Pokiaľ je omáčka veľmi hustá, pridajte trochu vývaru, v ktorom sa pripravuje ryba. Povarte cca 5 minút a primixujte maslo. Dochuťte a nakoniec pridajte pažítku.