Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Odplienkovanie

    , Autor: Bz

    Dobry den. Mam taku otazku. Moje dieta v auguste dovŕši 3 roky a zacali sme odpoenkovanim. Skúšali sme to ked mala 2 roky,neúspešne. Tak sme to nechali tak a po case sme sa k tomu zas vratili. Chápe co od nej chceme,sama povie ze su nohavicky pohodlnejšie a plienky nepotrebuje. Ale je schopna moč udržať aj 5-6 hodin, pocka si na plienku ktoru dostane k poobednemu spanku a do vecera zas nic. Na nočník si nahá ani nesadne ked tak len oblečená aj to len sem tam. Po novom sa ani kupat uz nechce lebo si tam minule cvrkla.Vie ze sa do nocnika cika,kaka, pretoze pred tym si čupla a pustila do gatí ako sa hovori,ale teraz uz ani to. Neplatia ziadne odmeny,hracky,nepripúšťa ziadnu motiváciu lebo proste nie nechce je velmi tvrdohlava,mozme jej to hociako vysvetlovat,ine odplienkovanè aj staršie deti ukazujú co treba.Ako sa hovori tlaci nas cas pretoze od septembra nastupuje do skolky a obavam sa ze to nestihneme. Jedina útecha je ze prichadza leto a je moznost byt na dvore bez nohavičiek. Neviem ci sme nieco pokazili alebo na to nie je pripravena,každopádne vidim ze ma z toho stres a neviem ako ju stym skamarátiť.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Stres z toho máte všetci, ona to vie, a býva to prvá možnosť ako nás deti týrajú: nebude a nebude robiť, čo vy chcete.
    Máte čas, v tomto veku nie sú všetky deti doplienkované.
    Je to ťažké, ale nedajte na javo, ako veľmi vám na tom záleží. Nerozprávajte pred ňou o tom s nikým!!!!!!!!!!ani medzi sebou s manželom. Je to nepodstatná vec: to si musí myslieť! Nenúkajte žiadne odmeny. Ale zase keď niečo chce, pokojne jej / ale len keď ste s ňou sama/ povedzte, že to nemôžeme kúpiť, lebo musíme dávať peniažky za plienky. Ona tomu dobre rozumie! Keď ste samé doma, hovorte je o tom, ako to robia veľkí ľudia, že nenosia plienky, vysvetlite jej to, ale nespomínajte škôlku. Inak jej však nechávajte celý deň plienku, nech si ciká ako chce. Samej jej to začne o chvíľu vadiť a vypýta sa. Môžete jej aj povedať, že nemôže mať pekné šatočky, lebo s plienkou sa nedajú nosiť! Ale prosím vždy len vy dve, nezaťahujte do toho nikoho iného.

Podobné otázky

  • Odpliekovanie

    , Autor: Dubinka1992

    Dobrý deň pani doktorka. Snažím sa dcérku (2-ky aj 4 mesiace) odplienkovať. Mám s ňou takýto problém. Posedí na nočníku aj pol hodinku, ale bez potreby. A keď sa postaví tak do 5 min. je mláka na zemi. Vysvetľovala som jej že tá mláka patrí do nočníka/ záchoda ale neúspešne. Po týždni som to vzdala... A kakanie? Keď vidím že ide kakať tak ju posadím a nič radšej bude držať.
    Myslíte že ešte nie je na odplienkovanie pripravená? Stretli ste sa s niečím podobným?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Veľmi často sa s tým stretávam a určite nie je na tento proces pripravená. Je leto, skúste jej dávať krásne nohavičky, z ktorých bude mať radosť a keď si ich pociká, pripomeňte jej, že keby šala na nočník, nohavičky by mohla mať ďalej. V žiadnom prípade pred ňu neriešte tento problém s manželom, babkou ani nikým iným.

  • Pocikavanie

    , Autor: Heri

    Dobrý deň. Syn mal v júni tri roky, vyše roka je bez plienky cez deň, bez problémov sa naučil pýtať. Plienku na noc mal však vždy pocikanú, tak tú sme prestali dávať až teraz v júni. Problém je ten, že e ak ho nedám v noci na nočník, takmer vždy sa pociká. Dokonca niekedy aj cez deň, lebo spáva veľmi tvrdo a dlho (niekedy aj 4 hodiny). Chcem sa spýtať, ako mám postupovať? Treba to uz riešiť s pediatrom? A čo si myslíte o tom nočnom budení na nočník? On pri tom strašne trpí ale vždy sa vyciká. Ďakujem pekne za odpovede

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nechajte ho v pokoji s plienkou a necha sa do nej na span vyciká, tak isto aj odpoludnia. ešte nie je u neho čas na odplienkovanie v noci.

  • odplienkovanie - zlom

    , Autor: 5ka79

    Dobry den, potrebujem radu. Dcerka bude mat v Juli 2 roky a minuly tyzden sme zacali skusit odplienkovavat. Prve 3 dni to bolo vyborne, vycikala sa do nocnika, dokonca sa donho 2 krat uplne sama bez nabadania isla vykakat. Po cca asi 3 dnoch ale nastal uplny zlom. Dcerka sa nechce vycikat do nocnika ( sadne si kludne nan aj xy krat denne, ale nikdy nepusti), dokonca sa nechce ani do plienky (dala som jej plienku, ze nevadi, kludne sa moze do nej vycikat), ani do vane nikde. Len krizi nohy, placka, a vidno ze strasne potrebuje ale nikde sa nechce vycikakat. vobec neviem co mam robit. mam pocit, ako keby tie prve dni sa nepozerala na samotny proces cikania, ale ked sa pozrela raz, ze co sa to tam dole vlastne deje, ze to z nej ide atd, tak ako keby odvtedy ma stres. dnes som dala pec nocnik a dala naspat plienku, lebo mam pocit, ze ma stres ale nechapem z coho a co mam robit. viete mi poradit?
    dakujem velmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Poradili ste si najlepšie sama, lebo mama vie všetko. Prestať s odplienkovávaním a plienku vrátiť. Ešte na to nedozrel čas. Ale v lete ju môžete nechať bez plienky, bez nohavičiek, len tak v šatočkách, pociká sa , umyjete,,možno jej to bude aj nepríjemné, tak sa nad tým zamyslí. Nerozprávajte o tomto probléme pred ňou s nikým / mama, tata, teta suseda atd/, o to viac to v nej bude vzbudzovať pocit, že je to niečo výnimočné. ALe keď ste samé dve, v určitej chvíli intimity jej môžete pripomenúť, že veľkí cikajú kakajú v záchode a nenosia plienky.....

  • Malý zadržia moč

    , Autor: Peta924

    Dobrý deň,chcela by som Vás poprosiť o radu ako motivovať malého na záchod. skúšam všetko možné,nechať ho bez plienky,alebo len v šortkách a nič. Keď nemá plienku tak drží dovtedy kým mu ju nedám resp. si ju sám príde vypýtať. Keď sa mu snažím vysvetliť,že môže cikať do trávy na dvore nechce a aj dnu keď ho posádok na nočník alebo skúšam na záchod tak plače a nechce tam byť. Už neviem ako ho motivovať a o chvíľku ide do škôlky. Ďakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa ešte nie je zrelé na odplienkovanie. Nerobte to, lebo prestane aj kakať a budete mať ďalší problém na krku. Ani furt nehovorte s každým o odplienkovaní. Len v chvíľach intimity, keď ste sama s dieťaťom mu povedzte, aký je veľký chlapček a veľký predsa nenosia plienky a podobne. Určitemu odplienkovanie nespájajte so škôlkou.

  • Odplienkovanie

    , Autor:

    Dobry den, chcela by som vas poprosit o radu.
    Dcerka ma 31 mesiacov a do odplienkovania sa jej vobec nechce. Pri posadeni na nocnik plakala no rozhodli sme sa skusit nieco nove. Nedoplnili sme plienky do policky a pred spanim jej povedali ze pouzivame poslednu plienku.

    Dnes je den po a mala zatial sikovna drzi sa, plienka bola rano plna (okolo pol8) no doteraz (12) necikala. Parkrat utekala sadnut na nocnik sama ale nic.

    Pije cca 1l vody denne.

    Kolko x by mala ist cikat? Alebo je to normalne ze tak dlhu dobu necikala a aj ked skusa nejde to?

    Vopred dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, či sa vie pýtať na stolicu. Ak sa malá rozhodla, že ešte nie je čas na odplienkovanie, tak len všetko pokazíte a oddialite. Vráťe sa k plienke a len keď ste s ňou sama rozprávajte sa o tom, že veľké dievčatká už nenosia plienky ale krásne gaťky atd......ale neriešte tento problém pred ňou ani s manželom, ani s babkou ani s kamarátkami.....Pochopí, že je to dôležitá vec pre vás a bude ešte viac štrajkovať a vydierať ba priam týrať celú rodine, že odplienkovanie nastane, až keď sa ona rozhodne! Čo tak v podstate aj bude.....Nenarodil sa jej náhodou súrodenec, aj to je niekedy dôvod ako na seba pritiahnuť pozornosť problémom s odplienkovaním.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: