Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Viacnásobné množstvo kliešťov vo vlasovej časti

    , Autor: dadenka1

    Dobrý deň, pani doktorka, dnes ráno som svojej dvojročnej dcérke našla na krku dvoch a vo vláskoch až 8 kliešťov. Boli tam už zahryznuté, zrejme ešte z predchádzajúceho dňa... Vždy večer dcérku sprchujem a kontrolujem, ale včera bola veľmi unavená a mrzutá, tak som ju po sprche zbežne pozrela, vlásky som nekontrolovala, vôbec ma nenapadlo, že by tam mohli byť kliešte... Všetky som vybrala (naniesla som hrubú vrstvu octanovej masti a po pol hodinke pekne len s vreckovkou "vykrutila", šli ľahko... Mám však obavy, je ešte veľmi malá na také obrovské množstvo kliešťov, či nemám ísť na kontrolný odber krvi alebo prekrytie ATB... Naša obvodná pediatrička má dovolenku a zastupujúcej nedôverujem, na pohotovosti mi po telefóne povedali, že ju mám len sledovať (nestihla som ani vek povedať). Aj tak mám ale paniku, kvôli tomu, že je taká malá.
    Sme z okolia Trenčína, a netuším ako sme ich chytili, neboli sme ani v lese ani na lúke, len u susedov na dvore... Len kočík, v ktorom som viezla dcérku domov, sme mali v pivnici u susedov, kde vraj majú aj potkany, tak sa bojím, že ak kliešte vliezli do kočíka, v ktorom mám ovčie rúno také hnusoby, čo s potkanmi v pivnici bývajú, že tie môžu byť aj infikované...
    ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Najprv treba vedieť, že kliešte netreba ničím potierať, dávať na nich octanovú masť, lieh, olej maslo a podobne. Treba ich len vybrať, kývavým jemným pohybom, najlepšie špeciálnou pinzetou.
    Fakt, že okolie Trenčína je typické pre prenos boreliózy kliešťami. Myslím, že kliešte by sa neuchytili v kočíku, získali ste ich zrejme v záhrade z trávy.
    Odporúčam všetky miesta, kde ste kliešte našli sledovať najmenej dva týždne a ak by sa vyskytli drobné červené vyrážky usporiadané do kruhu s centrálnym výbledom v okolí miesta, kde boli klište, je potrebné navštíviť lekára a riadne 3 týždne užívať amoxycilín. Zväčša pri správnej liečbe nie sú potrebné žiadne vyšetrenia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: