Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Suchá pokožka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mame taký problém. Mám dvojtýždňovú dcérku, ktorá ma veľmi suchú pokožku, na nožkách a ručkách sa jej dokonca olupuje kožka. Doktorka mi povedala aby som jej do kúpeľa dávala oilatum a potom ju už s ničím nenatierala.
    Ja som to dvakrát vyskúšala ale nevidím žiadne zlepšenie. Predtým som ju kúpala len v čistej vode. Nemala by som ju natierať nejakým olejčekom alebo nejakým krémom.

    A ešte jedna otázka na celom krku sa jej robia potničky (aspoň ja si to myslim, take male červene vyražky, niektore aj s bielou špičkou) a na to jej vraj mám davat detsky puder.
    Tiež to nejako nezabera, tak neviem ci to prejde same alebo co s tym.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Detský púder ja vôbec neodporúčam. Telíčko/ okrem krku, kde má potničky/ by som natierala olivovým alebo slnečnicovým olejom z lekárne a potničky tanno hermal lotion, tiež dostať v lekárni.

Podobné otázky

  • Suché fliačky na rúčkach

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcem sa opýtať na suché fliačky na rúčkach môjho 8. mesačného syna. Má to asi týždeňi a vyzerá to ako veľmi suchá pokožka, nie je to ináč sfarbené, len po kúpaní je to dookola jemne červenkavé. Má to na oboch rúčkach veľkosti centu, presne na tom istom mieste. Na úrovni lakťa medzi záhybom a kostičkou z vrchnej strany. Znepokojilo ma to preto lebo sme nemali v poslednej dobe nič nové, ani oblečenie, ani stravu, ani prášok, ani kozmetiku. Škriabať si to neškriabe a mastíme to od začiatku modrou Niveou a nezlepšilo sa to. Vedeli by ste mi niečo poradiť, ale mám s ním zájsť k lekárovi?

  • suchá pokožka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    môj 7 mesačný syn má suchú pokožku na nohách a rukách - sú to také ohraničené mapy, po kúpeli červené.
    Na doporučenie kožného lekára už 3 mesiace používame Oilatum do kúpeľa a kys. miečnou mu natieram celé telíčko. Problémy občas ustúpia na deň, dva, ale znovu sa vrátia. Mapy suchej kože sa mu zväčšujú. Kúpeme ho každé 3 dni.
    Chcem sa opýtať, či mu môžem natierať pokožku olivovým olejom zakúpeným v lekárni?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môžete to skúsiť ale neverím, že to bude mať úspech Odporúčam modrú indulonu alebo exomega od adermy. Tiež z lekárne.

  • kakanie, kaša,sucha pokozka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, rada by som sa spytala ako mozem ulahcit 6.5 mesacnej dcerke kakanie. Dnes to bol horor velmi plakala kym sa vyprazdnila. Stolica bola dost tuha uz to nechcem zazit. Je plne dojcena a od 6 mesiaca prkrmovana. Mam jej zacat davat pri tuhej strave vodu? Alebo olivovy olej ci robit riedke obediky.

    Vecer som jej davala kasu od Nutrilonu bez leplu ale 8 a 9 den mala cervenu flakatu tvaricku hlavne okolo pusinky. Mam zmenit znacku akobo uplne vylucit kase?

    este jedna otazocka ma strasne suchu pokozku Oilatum nepomohlo tak dnes som zacala davat Balneum Hermal Plus do kupela. Ale kamoska kupe len kazdy 3 den skodi jej kupanie? Mydlo pouzivam len na oblast plienky.
    Pouziva sa na pokozku aj kyselina mliecna?
    dakujem velmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nedávajte jej do mäsovozeleninového príkrmu varenú mrkvu, len zemiak. Večer jej nedávajte ryžovú kašu. Zaraďte aj čerstvé ovocie / jablko, ovocná presnídávka/. Ak sa situácie opakuje, konzultujte lekára.
    Zatiaľ vylúčte kaše.
    Balneum hermal plus psočiatku denne, po zlepšení každý druhý až tretí deň. Podľa mňa sa bábätká majú kúpať denne, nie vždy s mydlom. Nemá sa kúpať dlhšie ako 10 minút. Kyselina mliečna je vhodná ale musí byť v nejakom masťovom základe, ktorý predpíše lekár.

  • Extrémne suchá pokožka u dojčaťa

    , Autor: monika7

    Chcela by som sa opýtať, môj 4-mesačný chlapček má už asi dva týždne na hrudi také mapy suchej pokožky, natierala som mu to mliekom Excipial Lipolotio, ale nič nepomáha. Kúpem ho každy druhý deň, umývam ho výlučne detským mydlom, aj prášok a aviváž používam len sensitive. Kúpila som skúšobne aj detské mlieko Nivea Sensitive, myslím, že sa to trošku zlepšilo. Synčeka len kojím, citrusové ovocie vôbec nejem, takže neviem, či by to aj tak mohla byť alergia.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neumývajte ho detským mydlom ale používajte seba-med detský syndet, nevidím dôvod nekúpať ho denne ale mydlo používať len 2až3x týždenne. Do kúpeľa miesto mydla odporúčam Balneum herma plus, presne podľa návodu. Aviváž nepoužívajte vôbec!!!!!Perte v bežnom kvalitnom prášku ale prádlo vypláchajte dvakrát. Na premasťovanie skúste použiť modrú indulonu alebo sa pora´dte s lekárom.

  • sucha pokozka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, syncek ma 2 roky 5 mesiacov. uz asi tri tyzdne ma velmi suchu pokozku na lickach a uz sa mu zacali robit take cervene flaky aj okolo ociek. zacalo sa to vtedy ked sa zacalo doma kurit v krbe, neskor si to zacal dost suchat, akoby ho to velmi svrbelo. a teraz si velmi sucha uz aj nostek a hlavne ocka,vecer uz ma ocka uplne podrazdene. vonku to nerobi, ale ked sme niekde vo vnutri, napr.v nakupnom centre a tam kde je teplo, nevie prestat s tam pretieranim. stale mu inak licka natieram ale moc to nepomaha. prosim chcela by som vediet, ci je iba z tepla podrazdena pokozka alebo to moze byt prejav aj niakej alergie (napriklad aj z jedla) a ci mi viete poradit dobry kremik na to, ja pouzivam od bubchen krem do zimy. dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môžem vám poradiť len to, aby ste navštívili lekára. Môže to byť alergia na suchý vzduch, dym z kozuba ale aj všeličo iné. Podľa príčiny sa určí liečba.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: