Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Odmietanie príkrmov

    , Autor: altea

    Dobrý večer pani doktorka,sme veľmi radi,že ste zas späť,chýbali nám Vaše cenné rady.
    Chcela by som sa opýtať-u dcérky (nekojená) 6,5 mes. som začala so zeleninovými príkrmami-tak ako doporučujete,pridávanie zeleniny á 3 dni.Spočiatku to šlo celkom dobre,spapali sme už 6 lyžičiek,ale potom sme prikrmovanie prerušili-boli sme hospitalizovaní pre vysoké teploty.Stav bol hodnotený ako viróza.Po návrate z nemocnice,mi zakázali ešte po dobu užívania antibiotík podávať príkrmy-takže cca 17 dní sme boli znova len na mliečku.Potom som to skúsila znova-ale odvtedy s dcérkou len bojujem-spapá 4-5 lyžičiek a viac do nej neviem dostať.Plače,vrieska,vypľúva-neviem,či pokračovať nasilu.Väčšinou to skončím a asi po hodine-dvoch jej dám mliečko-vtedy už býva hladná.Skúšala som zeleninku,ovocie-nič jej nechutí.Taktiež mi odmieta na večer kašičku-dvojčaťu -chlapčekovi robím RYžovú kašičku s mliekom-on to spapá,ona ani nepotiahne,dokonca minule som sa snažila ju oklamať-do jej mliečka som pridala jednu lyžičku kašičky,akoby to zacítila-odmietla mi mlieko.
    Pani doktorka,ešte som sa chcela opýtať-chlapček po zeleninovom príkrme zvykne mať o dve-tri hodiny stolicu,dnes som dala po prvý krát ovocie-o dve hodiny redšia stolica.Je to v poriadku ??
    ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Po nasadení príkrmov dochádza k zmen stolice. ale nemala by to byť hnačka. Sledujte synčeka ďalej, aj jeho hmotnosť a uvidíme.
    Dievčatko 10 dní nedávajte príkrmy, len kojte a potom začnite na obed mäsovozelneinovým príkrmom/ mäso, mrkva, zemiak/ podajte lyžičkou medzi pery, je jedno koľko spapá, potom ju dokrmte mliečkom, ak by chcela, Po dvoch týždňoch podajte dopoludnia ovocný príkrm. Nikedy to ide ťažko chce to veľa trpezlivosti, tak vám ju prajem.

Podobné otázky

  • Odmietanie príkrmov

    , Autor: Jana_Emanuelová Červeňáková_0520075208

    Dobrý deň pani doktorka.
    Moja dcérka bude mať 8 mesiacov a odmieta príkrmy,resp.zje len veľmi málo.Začali sme zeleninkou asi okolo 6.mesiaca,celkom jej chutilo,prvé 3 dni mrkva,potom 3 dni zemiak,3 dni bataty a po prvom dni s kalerabom dostala ekzém.Problemy predtým nemala,len suchšie miesta na koži a tie jej odrazu nepekne sčervenali.Vysadili sme teda príkrmy,kým sa koža neupokojí.Potom sme začali nanovo,tentokrát zemiakom.Asi jej nesadol alebo ho zjedla viac ako treba,lebo večer ho celý vyvrátila a dalších pár dní mala zelenkastu stolicu,ktorá aj páchla inak ako bežne.Zase sme teda dali prestávku v príkrmoch,kým sa to neupokojilo.Keď sme začali po tretíkrát,tak odmietala papať.Teraz zje,ale veľmi málo,hlavne zeleninovo-masového prikrmu.Napriek tomu,že toho veľa nezje,som doobeda pridala aj ovocie a s piškótami a poobede nemliečnu kašu.Ovocia aj kaše zje viac ako zeleninu,ale tiez je to málo,možno 2 kávové lyžičky.Je stále na materskom mlieku,ktoré ale od začiatku podávam odsaté z fľaše kvôli problémom s prisatím.Za 24 hodín odsajem asi 700ml.Je to pre ňu ešte dostačujúce množstvo?Vodu nechce piť vôbec.Ak by bolo treba prejsť na umelé mliečko,odporúčali by ste hypoalergenne?A čo s množstvom príkrmov?Je to podľa Vás problém alebo sa len treba obrniť trpezlivosťou a ponúkať? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    dieťa v tomto veku určite má papať príkrmy, pretože mlieko nemá dostatočnú výživovú hodnotu pre takto staré dieťa.
    Na jednej strane ste sa veľmi ponáhľali so zavádzaním rôznej zeleniny, kaleráb, brokolicu karfiol dávam oveľa neskôr. Zelená stolica nie je dôvod na prerušenie príkrmov. Na druhej strane hneď od začiatku čo najskôr zavedieme mäso, pretože to je mlieku najbližšie / živočíšna bielkovina/ na druhej strane obsahuje železo, ktoré dieťa v tomto veku potrebuje. Množstvo jedla nie j e dôležité tak veľmi, len musí príkrm papať každý deň, spočiatku naozaj len niekoľko lyžičiek postupne si zvykne aj na viac. Takže podávajte mäsovo zeleninový príkrm, základ je králičie, teľacie, kuracie alebo morčacie mäso, zemiak, špenát, cukiny, mrkva. Do roka nedávam cviklu a fenikel. Brokolicu, kaleráb a karfiol uvarím v inej vode a pridám už uvarený. Mäso cca 30-50 gramov do roka každý deň. Už po troch týždňoch od začiatku dám aj do tohto príkrmu kávovú lyžičku detskej krupice/ tú treba uvariť/ alebo instantnej krupice babylove s lepkom, aby dieťa dostalo kontakt s lepkom. Až pošiestom mesiaci dávam ovocie/ len to ktoré rastie u nás, nemá červenú dužinu, nie je kyslé/ a do konca siedmeho mesiaca aj mliečnu kašu, ideálne bez príchutí, len ryžovú, ovsenú, pšeničnú. Buď zarobiť do umelého mlieka , formuly alebo mliečnu kašu robenú s vodou. Mäsovo zelneinový aj ovocný príkrm môžete dať aj vo forme pripravovaných fľaštičiek, hipp nestlé hami a podobne. určite by som dieťaťu, ktoré ešte málo papá príkrmy nedávala piškóty!!!!!!!!!!!!!!!!! Zasýtia ju a vôbec nebude chcieť papať. Piškóty zväčša do roka ani nedávam, až po roku. Do roka, po deviatom mesiaci môžete dať detské sušienky, nestlé a podobne. Po ôsmom mesiaci môžete dať žĺtok / nevynechávate mäso/ a po deviatom mesiaci biely jogurt s probiotickou flórou, len z pasterizovaného mlieka, nie ovčí ani kozí!!!!!!!!!!! Po desiatom mesiaci môžete dať aj červenú, lúpanú šošovicu. Znova pripomínam:musí ten príkrm dostať denne aj keď zje len jednu lyžičku!AK to budete robiť správne, ona sa zlomí a začne papať.

  • Napínanie na zvracanie počas jedla,odmietanie príkrmov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pani doktorka,máme so 7 mesačnou dcérkou problém pri jedení.Už 2 mesiace sa trápime so zavádzaním príkrmov.Niekedy úplne odmieta mäsko+ zeleninu,ovocie vôbec nepapá,niekedy papá mäsovo-zel.príkrm-len 6-7 lyžičiek,pri pokusoch pokračovať ďalej ju začne napínať na zvracanie a skončili sme-viac do nej už nedostanem.Po chvíľke je hladná,mäsovo-zle.príkrm už odmieta a väčšinou dostane mliečko.dopoludnie sme tiež len na mliečku,pretože ovocie zatiaľ odmieta,a večer -kašičky tiež nechce-zas sme len na mliečku.Vzhľadom na to,že tento mesiac bude mať už 8 mesiacov, sa mi zdá zdá byť jej strava dosť slabá.Mliečka vypije cca 120-150 ml/dávka ,močí dostatočne,má 9 kg.
    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti sa musia naučiť jesť. Vášmu dieťatku to pôjde trochu pomalšie. Ovocie zatiaľ niekoľko týždňov nedávajte, keďže jej vôbec nechutí. Mäsosovo-zelenonový príkrm stačí na začiatok tých pár lyžičiek. Nezabudnite, že lyžičku musíte vsunúť medzi pery dieťatka, lebo len tak vie obsah v pusinke prehltnúť. Inak ho buď prehltne alebo vypľúje. Nebojte sa, jesť sa určite naučí, len to chce trpezlivosť. Hmotnosť má na svoj vek dostatočnú.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: