Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Plienka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,chcela by som sa spytat ci je v norme ked 3.5rocne dievcatko odmieta nocnik aj WC a pyta si plienku.Vydrži tak byt aj poldna kym nedostane plienku.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    No celkom v norme to nie je. Deti v tomto veku už začínajú signalizovať močenie aj kakanie, treba byť v tomto ohľade veľmi opatrný, nič neunáhliť. Je to veľmi citlivé obdobie pre dieťa. Všetko súvisí s psychikou, prostredím dieťatka. myslím, že by ste sa mali veľmi citlivo, bez prítomnosti dieťatka poradiť s lekárom, ktorý pozná dieťatko aj jeho prostredie!!!

Podobné otázky

  • Odplienkovanie

    , Autor:

    Dobry den, chcela by som vas poprosit o radu.
    Dcerka ma 31 mesiacov a do odplienkovania sa jej vobec nechce. Pri posadeni na nocnik plakala no rozhodli sme sa skusit nieco nove. Nedoplnili sme plienky do policky a pred spanim jej povedali ze pouzivame poslednu plienku.

    Dnes je den po a mala zatial sikovna drzi sa, plienka bola rano plna (okolo pol8) no doteraz (12) necikala. Parkrat utekala sadnut na nocnik sama ale nic.

    Pije cca 1l vody denne.

    Kolko x by mala ist cikat? Alebo je to normalne ze tak dlhu dobu necikala a aj ked skusa nejde to?

    Vopred dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, či sa vie pýtať na stolicu. Ak sa malá rozhodla, že ešte nie je čas na odplienkovanie, tak len všetko pokazíte a oddialite. Vráťe sa k plienke a len keď ste s ňou sama rozprávajte sa o tom, že veľké dievčatká už nenosia plienky ale krásne gaťky atd......ale neriešte tento problém pred ňou ani s manželom, ani s babkou ani s kamarátkami.....Pochopí, že je to dôležitá vec pre vás a bude ešte viac štrajkovať a vydierať ba priam týrať celú rodine, že odplienkovanie nastane, až keď sa ona rozhodne! Čo tak v podstate aj bude.....Nenarodil sa jej náhodou súrodenec, aj to je niekedy dôvod ako na seba pritiahnuť pozornosť problémom s odplienkovaním.

  • Vela grcka, malo cika

    , Autor: janag

    Dobry den,
    Syn ma 9 mesiacov, 6 mesiacov bol plne kojeny, grckal niekedy trochu, inokedy vôbec (1. Dcéra grckala pravidelne do 1 roka). V 6. Mesiacoch začal pekne papať prikrmy, po pár dňoch spapal na obed 100 ml zeleniny.
    Asi pred 2 mesiacmi prekonal črevnu virózu, ktorú doniesol starší syn zo skolky. Priebeh nebol akútny (je očkovany proti rotavirusu) - asi 3x vracal a potom pár neštandardných stolíc. Potom odmietal prikrmy asi mesiac, dávala som mu aj probiotiká.
    Teraz - asi mesiac papa, začíname akoby od znova, ale papa podstatne menej ako pred virózou. Zaviedli sme postupne zeleninu, ovocie, kase, kuracie mäso, lepok, jogurt. Vodu zatiaľ odmieta, dojčím na požiadanie (relatívne často, nie vsak dlho, v noci min. 3x). Stolicu ma normálnu, niekedy hustejšiu, inokedy "mliekovejsiu".
    Problém je, ze grcka, v podstate stále, okrem noci. Nikedy grcka aj v 10 min. Intervaloch. Potom kašle, akoby mu zabehlo. A okrem toho sa mi zdá (v podstate uz od narodenia) ze malo cika. Určite cika menej ako cikali staršie deti. S tým častejším grckanim sa to akoby zhoršilo. Ak by som ho mala prebaliť az ked je plienka skutočne riadne plna, možno by mu stačili denne 2. Este pred virózou mal moč vyšetrený a v poriadku.
    Fakt je, ze sa teraz velmi vela hýbe, plazí sa a v krátkom čase mu vyšli 4 zuby (dost ho to potrápilo). Okrem toho ale musím povedať, ze rastie, a v podstate je spokojný a v pohode. Len sa mi zdá, ze s ohľadom na to co spapa, ci uz tej tuhej stravy, alebo mlieka (nemám pocit, ze pije vela) grcka príliš vela a cika malo.
    Ďakujem za odpoved. Pekný den...
    JanaG.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Treba ho pravidlene vážiť na tej istej váhe. Ak priberá a nemal z toho častého grckania / pravdepdobne reflux/ infekciu dýchcích ciest alebo zápal ušiek, tak si nemyslím, že sa jednáí o závažnú poruchu zdravotného stavu. predpokladájm, že pravidlene chodíte do poradne, mali by ste tieto problémy prebrať s lekárkou. Hlavne by bolo dobré znova vyšetriť moč a sledovať počet mokrých plienok.

  • Odplienkovanie

    , Autor: monikaz

    Dobrý deň pani doktorka.
    Prosím Vás o Váš názor. Snažíme sa odplienkovať nášho 19 mesačného syna. Vyše mesiaca sme ho pripravovali - učili sme ho používať nočník, bez problémov na ňom obsedí viackrát denne.Tento týždeň sme začali so samotným odplienkovaním, ale nejde to tak, ako som si predstavovala. Už skúšame 8.deň, ale počet nehôd je zdruba na úrovni počtu použitia nočníka s tým,že ho stále posádzame my, on sám sa vypýta len možno raz za deň. Presne chápe, čo sa od neho žiada, vie povedať, kam sa má kakať, keď sa stane nehoda, až potom oznámi, že "kaka". Za použitie nočníka ho stále veľmi vychválime, tlieskame, kreslíme mu smajlíkov, vtedy sa veľmi teší a tiež si zatlieska. Pri nehode ho netrestáme, len mu pripomenieme, načo je nočník a tvárime sa smutne..Na spánok plienku samozrejme dostane.
    Podľa vás máme ešte pár dní pokračovať, alebo sa máme vrátiť ku plienkam a pokúsiť sa o odplienkovanie o pár týždňov? Ešte dodám, že bol teraz chorý, ale už je v poriadku.
    Ďakujem za Váš čas!!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Robíte to s tým odplienkovaním síce dobre a správne ale pravdepodbne ešte nie je v takej fáze vývinu, aby moholl močenie a defekáciun ovládať. On to verbálne vie, ale necíti celkom tú potrebu. Bohužiaľ často vidíme, že pri predčasnom pokuse o odplienkovanie nastane porucha vo vyprázdňovaní, hlavne stolice a následkom býva zápcha. Odplienkovanie a výuka hygienických návykov je u každého individuálna. Skúste skončiť s vysadzovaním na nočník, pred dieťaťom s nikým tento problém ani verbálne neriešte ale v intimite domova to dieťatkupripomínajte, ako to robia veľký, aké bude mať krásne nohavičky a podobne. Odložte túto fázu vývoja o niekoľko mesiacov a potom podľa dosihanutého stupňa vývoja a porozumenia skúste znova, ideálne v lete, kedy nevadí, že sa pomočí pri nehode.

  • Pomočovanie

    , Autor: lenkahalajova

    Dobrý deň pani doktorka, chcem Vás poprosiť o radu. Môj syn sa odnaučil od plienok cez deň v priebehu dvoch týždňov keď mal asi 2 roky a 3 mesiace, nebolo to síce z jeho iniciatívy, ale podarilo sa. Teraz má 3 roky a nie stále sa pýta na záchod, chodíme skôr z pravidelnosti, občas sa nám stane malá "nehoda". Pred dvomi mesiacmi sme začali spávať cez obed bez plienky, pretože plienka bola stále plná, ale žiaľ ani doteraz sa nám nepodarilo prestať s obedným pomočovaním. Niekedy sa nepociká aj tri dni za sebou a potom zase.. V noci máme ešte plienku. Jedenkrát v noci ideme na záchod a málokedy sa stane, že plienku pociká. Vstane so suchou plienkou. Do škôlky nechodí. Mám mu zase dávať plienku aj cez obedný spánok? Prosím poraďte mi čo mám robiť. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Buďte pokojná, dávajte mu cez obedný aj nočný spánok plienku. Jedného dňa možno aj sám povie, že plienku nechce a pomočovanie skončí. Je to u každého dieťaťa individuálne a v tomto veku nie je potrebné nič riešiť.

  • Odučenie od plienky v noci

    , Autor: miminusa

    Dobry den pani doktorka, chcela by som vas poziadat o radu, ako mam postupovat pri oducani od plienky v noci. Mam 2,5 rocneho synceka, ktory chodi skolky, cez den je bez plienky, sam sa pyta, dokonca chodi aj sam bez rodica doma na WC. Na noc mu nedavam ziadne tekutiny, posledne ma okolo 19 hodiny a spinkat chodi priblizne okolo 20:30 az 21:00. Mam ho v noci budit na cikanie alebo je lepsie ho nechat parkrat pocikat, aby si uvedomil ten "mokry pocit" ? Stretavam sa s roznymi nazormi a neviem co mam robit. Myslite si, ze by som mala este pockat do 3 rokov?
    Dakujem pekne za odpoved.
    Mirka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Osobne preferujem metódu, že dieťa pokojne spí aj v plienke a vo chvíli, keď je mnoho dní za sebou plienka suchá, nie je potrebné ju ďalej dávať. Niektoré deti aj samé povedia, nechcem plienočku, nepocikám sa a je to aj pravda. Neskôr už deti / ani mladí ľudia/ v noci necikajú.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: