Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Vela grcka, malo cika

    , Autor: janag

    Dobry den,
    Syn ma 9 mesiacov, 6 mesiacov bol plne kojeny, grckal niekedy trochu, inokedy vôbec (1. Dcéra grckala pravidelne do 1 roka). V 6. Mesiacoch začal pekne papať prikrmy, po pár dňoch spapal na obed 100 ml zeleniny.
    Asi pred 2 mesiacmi prekonal črevnu virózu, ktorú doniesol starší syn zo skolky. Priebeh nebol akútny (je očkovany proti rotavirusu) - asi 3x vracal a potom pár neštandardných stolíc. Potom odmietal prikrmy asi mesiac, dávala som mu aj probiotiká.
    Teraz - asi mesiac papa, začíname akoby od znova, ale papa podstatne menej ako pred virózou. Zaviedli sme postupne zeleninu, ovocie, kase, kuracie mäso, lepok, jogurt. Vodu zatiaľ odmieta, dojčím na požiadanie (relatívne často, nie vsak dlho, v noci min. 3x). Stolicu ma normálnu, niekedy hustejšiu, inokedy "mliekovejsiu".
    Problém je, ze grcka, v podstate stále, okrem noci. Nikedy grcka aj v 10 min. Intervaloch. Potom kašle, akoby mu zabehlo. A okrem toho sa mi zdá (v podstate uz od narodenia) ze malo cika. Určite cika menej ako cikali staršie deti. S tým častejším grckanim sa to akoby zhoršilo. Ak by som ho mala prebaliť az ked je plienka skutočne riadne plna, možno by mu stačili denne 2. Este pred virózou mal moč vyšetrený a v poriadku.
    Fakt je, ze sa teraz velmi vela hýbe, plazí sa a v krátkom čase mu vyšli 4 zuby (dost ho to potrápilo). Okrem toho ale musím povedať, ze rastie, a v podstate je spokojný a v pohode. Len sa mi zdá, ze s ohľadom na to co spapa, ci uz tej tuhej stravy, alebo mlieka (nemám pocit, ze pije vela) grcka príliš vela a cika malo.
    Ďakujem za odpoved. Pekný den...
    JanaG.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Treba ho pravidlene vážiť na tej istej váhe. Ak priberá a nemal z toho častého grckania / pravdepdobne reflux/ infekciu dýchcích ciest alebo zápal ušiek, tak si nemyslím, že sa jednáí o závažnú poruchu zdravotného stavu. predpokladájm, že pravidlene chodíte do poradne, mali by ste tieto problémy prebrať s lekárkou. Hlavne by bolo dobré znova vyšetriť moč a sledovať počet mokrých plienok.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: