Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Výška dieťaťa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka! Moja neter má 4r a 4m a jej výška je 97 cm. Mne sa zdá, že je na jej vek nízka. Jej matka meria 164 cm a otec 198 cm. Je to v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je na svoj vek naozaj nízka, mala by mať aspoň 105 cm. Ale z jednej informácie sa nedajú robiť žiadne závery, treba zhodnotiť rastový graf, hmotnosť a aj vývoj a potom sa k celkovému stavu vyjadriť. Mal by to spraviť jej lekár, ktorý ju pozná a od narodenia sleduje, resp. má aspoň jej dokumentáciu.

Podobné otázky

  • vývoj dieťaťa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, naposledy cca 4.1.2012 bol priateľkin syn na kompletnej prehliadke kde pri meraní jeho výška 140cm a váha 29 kg. V októbri bol na vyšetrení u alergologičky, ktorej sa jeho fyzický vývoj nepozdával, tieto merania znovu realizovala .Pri meraní a vážení zistila, že chlapec meria 143cm a váži 30,50kg.
    Vzhľadom k týmto skutočnostiam a celkovému fyzickému rastu od doby predchádzajúceho a posledného merania cca 11 mesiacov chlapec narástol o 3 cm a pribral o 1,5kg (je nadmieru vychudnutý s vpadnutým hrudníkom, pri sede žiadny primeraný svalový tonus mľandravé ruky a trčali mu rebrá, ... )
    Z hľadiska informácii podložených vývojovou tabuľkou, v ktorej sa uvádzajú priemerné parametre vývoja chlapcov podla veku (11ročný chlapec má v priemere vážiť do 37kg jeho váha 30,50kg nespadá ani do priemeru vekovej kategórie 9 ročných chlapcov), dosť málo konzumuje, má veľký problém prijímať viac jedla, čo sa podpisuje aj na jeho častej únave a bolestiach hlavy a brucha. Mám dojem, že dieťa vzhľadom na jeho výšku by malo v priemere vážiť aspoň cca do 35kg. Dieťa žije predbežne u otca a starej matky. Mám dojem z rozhovoru s priateľkou a podľa jeho vývinu, že dieťa nemá dostatočný príjem potravy, keďže zje napr. na obed len polievku a trochu druhého jedla, na desiatu polovicu z polovice rožka, trpí nechutenstvom, ktoré môže byť vyvolané aj tým, že jeho otec ako jeho hlavný vzor, nevečeria a nedostatočne dohliada na pravidelný príjem potravy u syna, ktorý sa s ním stotožňuje. Dieťa si neuvedomuje, že sa v období puberty intenzívne vyvíja na rozdiel od otca.
    Môžete mi prosím podať informácie, či je jeho fyzický vývoj v norme alebo by už mal viac vážiť. Signalizuje to už podvýživu príp. poruchu prijímania potravy a keď tak akého druhu? Čo navrhujete v takomto prípade? Matka nemá vplyv na množstvo a kvalitu prijímanej potravy u syna.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Celý problém v tejto rodine bude asi inde než v hmotnosti a výške dieťaťa. Ide totiž o to, že výška a váha dieťaťa sú samozrejme dôležité parametre, ale sú aj drobnejšie deti a pritom sú úplne zdravé. Dôležité je aj to, ako sa postupne rast a výška dieťaťa vyvíjali. Ak bol stále drobnejší, nižší a chudší, aj rodičia sú takí, tak by to nemusel byť problém. V tomto prípade však ide o to, že príjem dieťaťa môže byť limitovaný rôznymi vplyvmi, možno aj spormi rodičov, či prehnaným obdivom otca, ktorý je možno štíhly. Neviem to posúdiť. Matka sa iste s dieťaťom aj napriek tomu, že žije s otcom stretáva, mala by sa s ním o jeho výžive rozprávať. Musela by som skontrolovať BMI a jeho úroveň ale na to nemám doma tabuľku, ale podľa inej tabuľky hodnoty výšky a hmotnosti nie sú nijako extrémne v zmysle mínus. Pokúsim sa zajtra ešte odpoveď doplniť. Skontrolovala som si údaje aj podľa tabuliek body mass index. Nie je podvyživený, ale patrí určite medzi chudšie a drobnejšie deti na svoj vek.

  • vyska dietata

    , Autor: Registrovaný používateľ

    chcem sa spytat,aka by mala byt priemerna vyska u chlapca.Moj syn ma 2 roky a 9 mesiacov a jeho vyska je 86cm.Je to primerana vyska alebo mam to zacat riesit s endokrinologickou, ohladom rastoveho hormonu.Ja mam vysku 168cm a manzel 174cm.Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je trocha nižší na svoj vek/ asi o dva centrimetre nižší ako je akceptovateľná priemerná hodnota/. V žiadnom prípade však jeden výsledok nie je dôvodom hneď na edndokrinologické vyšetrenie a liečba rastovým horm=onom sa zvažuje z rôznych hľadísk a indikuje veľmi obozretne. oveľa dôležitejšia ako jeden výsledok je ako rástol priebežne od narodenia, a ako bude rásť ďalej. je potrebné to sledovať raz za tri mesiace, zhodnotiť rastový graf od narodenia a potom rozhodnúť / lekár , ktorý sa o neho stará/ ako ďalej.

  • váha a výška dieťaťa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Naša dcéra bude mať v máji 6 rokov, váži len 17 kg a meria 110 cm. Nie je to málo? Vo všetkom šikovná len od narodenia slabo papá čo sa týkalo aj kojenia aj teraz riadnej stravy. Mliečko neľúbi. My s manželom sme vysokí 170 a 180 cm. Máme byť pokojný alebo ísť na nejaké odborné vyšetrenie? Detská lekárka nám hovorí, že máme byť pokojný, že je dobrá.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Znova opakujem, že výška a váha v kontexte s tabuľkovými hodnotami je len určitá orientčná hodnota, celkový stav dieťaťa treba posudzovať s ohľadom aj na iné parametre. V zásade je jej hmotnosť v medziach normy a je trocha drobnješia. Odporúčam sledovať hmotnosť a výšku každé dva až tri mesiace a stav konzultovať s detskou lekárkou.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: