Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • rast dietata a zvysene teploty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.

    Moj syn ma 9 mesiacov, meria 70 cm a vazi 8300 g, pricom porodne miery mal 54 cm a 3750 g. V porovnani s rovesnikmi je drobny, no trapi ma najma to, ze jeho rast sa vyrazne spomalil od ukonceneho piateho mesiaca, odkedy rastie ani nie 1 cm za mesiac. Moja vyska je 168 cm a manzel meria 178 cm. Co sa tyka stravy, do ukonceneho siesteho mesiaca bol vylucne dojceny, teraz je na ranajky dojceny, desiata asi 250 g ovocia, obed asi 250 g masa a zeleniny, olovrant dojcenie, vecera asi 200 g kase, druha vecera dojcenie, za den vypije este asi 200-300 ml prevarenej vody. Psychomotoricky pekne napreduje, napriek teplotam ma dobru naladu, je culy, bystry.

    Ked mal syn 5 mesiacov, prekonal pyelonefritidu a odvtedy ma permanentne zvysene teploty (do 37,7 po odcitani). Kvoli teplotam sme boli aj hospitalizovani, ale vsetky vysledky mal v norme, okrem pecenovych testov, ktore mal pri dvoch z troch odberov mierne zvysene (co vraj u dojcenych deti byva). Zaver ohladom subfebrilit je, ze su neznameho povodu a ze syna mame brat ako zdrave dieta, teploty vraj raz prejdu... Co sa tyka spomalenia tempa rastu, to nasa pediatricka neriesi.

    Je take vyrazne spomalenie tempa rastu u deti normalne a casom to dobehne? Moze spomalenie rastu suvisiet so zvysenymi teplotami? Aky moze byt dovod zvysenych teplot?

    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jeho hmotnosť aj dĺžka je vzhľadom na veku úplne v norme. Myslím, že nepotrebuje piť toľko veľa vody, určite stačí okolo 100ml.Mal by mať sledovanú moč pri každom infekte a mal by byť ešte sledovaný aj pravidlene po prekonanej pyelonefritíde. Inak si myslím, že je všetko v norme a treba dať na rady vašej pediatričky.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: