Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • MMR očkovanie

    , Autor: Zuziiicka

    Dobrý deň. Mam obavy z MMR očkovania ktoré syna(13mesiacov) caka za mesiac. Prosím vás poradte. Potrebujem si vypočuť názor profesionála. Ide o to ze pred 3ma rokmi som mala zapal očného nervu co mi vysvetlili ako autoimunnu chorobu ktorá môže byt dedičná. Tiez nam jeden lekar povedal ze by sme si mali dávať pozor pri MMR ockovani. Preto sa bojim reakcie.Nemoze prave MMR ockovanie nieco "odstartovat" pri synovi?
    Doteraz sme ockovali proti pneumokokom a hexavkvimu len z tohto MMR mam obavy.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemáte prečo mať obavy. Je to očkovanie proti závažným ochoreniam. Bolo dokázané , že nie je príčinou autizmu.
    Autoimúnne ochorenia vykazujú aj podiel dedičnosti ale nie je to tak, že by sa kvôli tomu nemohlo očkovať aj živou vakcínou. Autoimúnne ochorenie určite nie je v kontraindikáciách očkovania vakcínou MMR.
    Je naozaj ťažké vás upokojiť a zažehnať váš strach z očkovania, obzvlášť ak vám červíka pochybností a strachu zasial nejaký lekár.
    Každé očkovanie môže mať nežiaduce účinky, vždy ich pri očkovaní rodičom vysvetlím, hlavne tie očakávané. Očkujem 40 rokov, zaočkovala som tisíce detí a žiadne nemá žiadne závažné nežiaduce účinky ani po očkovaní živou očkovacou látkou ako je MMR vakcína.

Podobné otázky

  • Otazka

    , Autor:

    Zdravim,moj syn ma 4rocky a nebol ockovany na osypky ....prve ockavanie sme znasali tazko s teplotou,triaskou,vracanim....zvecsili sa nam uzliny,ktote su zvecsene do teraz...
    Prestal mi po tom.rozpravat bol uplne ticho,zacal rozpravat dost neskoro....mmr som nedala kedze sa spaja s autizmom,ale kedze je zvyseny vyskyt osypok mam strach....poradte mam ho dat ockovat ci nie?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    MMR očkovanie spájali s autizmom ľudia, ktorí nevdia nič o očkovaní ani o autizme a dnes je dokázané, že to bolo všetko účelovo vymyslené a autizmus nemá príčinu v očkovaní MMR ani inom.
    Osýpky, ale aj ostatné dve ochorenia, proti ktorým sa MMR vakcínou očkuje sú závažné ochorenia, hlavne na osýpky aj v 21.storočí deti zomierajú ajedinou prevenciou je očkovanie. Nehovoriac o tom, že ak dieťa osýpky prekoná, ešte nemusí mať vyhraté, lebo existujú aj neskoré následky prekonania osýpok, ktorými je ochorenie mozgu s postupnou stratou veškerej šedej aj bielej hmoty mozgu. Takže ak sa chcete o svoje dieťa dobre postarať a predísť závažným ochoreniam, nechajte ho čo najskôr proti mumpsu, osýpkam a ružienke zaočkovať!

  • MMR

    , Autor: lia

    Dobry den pani doktorka, mam 15 mesacnu dcerku a tento tyzden nas caka MMR ockovanie. Tesne pred Vianocami zacalo malej chrcat v nosteku, sopliky jej netiekli a neskor zacala pokaslievat. Pani doktorka nas vysetrila a kedze hrdlo aj dychanie bolo ciste, pripisala to rastu vacsieho poctu zubkov naraz. Ako prevenciu uzivame Imunoglukan a precistujeme nostek Sterimarom a odsavame. Asi pred 3 tyzdnami kasel ustal ale mam pocit, ako by mala dcerka este obcas plny nostek a sem tam hlavne ked ide spat jej trosku chrapka v nose (citala som, ze to mozu byt zaschnute sopliky). Pri odsavani vsak vela toho nevyjde. Vyzera to tak, ze sa jej zacnu coskoro prerezavat aj ocne zubky (to sa zdalo uz aj pani doktorke), cize je dost mozne, ze problemy s nostekom nam budu pretrvavat trosku dlhsie. Popri tom ma obcas take tie "zubkove" teploty do max 37,4 (hlavne pred spanim, rano je to zvycajne uz ok). Moja otazka je, ze ci rast zubkov a s tym vyssie popisane tazkosti a k tomu MMR ockovanie (predsa len ide o zive virusy 3 chorob) nemoze byt pre detsky orfanizmus prilis zatazujuce? Neviem, ci by odklad ockovanie v tomto pripade mal zmysel, kedze zubky budu rast dlho. Pripadne nebolo by v hodne spravit pred ockovanom CRP test, aby sa vylucila nejaka ina infekcia? Nerada by som nieco zanedbala. Pre info-predchadzajuce ockovania mala zvladla bez nejakych komplikacii (pri poslednom teplota max 37,6). Dakujem vopred za vas nazor. S pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Akoby plný noštek a to chrapkanie môžu signalizovať zväčšenú nosnú mandľu, čo v tomto veku nebýva časté ale môže byť.
    Dieťa a očkuje vždy zdravé, takže nemajte obavy, lekár dieťa vyšetrí a podľa jeho aktuálneho zdravotného stavu rozhodne, či je alebo nie je možné očkovať.
    Rast zúbkov a teploty či ochorenie nie sú žiadnym pravidlom, aj keď zo skúseností vieme, že často dieťatko pri prerezávaní zúbkov aj ochorie.
    To, že sa prerezávajú zúbky ale dieťa je inak zdravé, nie je žiadne dôvod na odkladanie očkovania, žiadneho, ani živými vakcínami.

  • Odlozena MMR

    , Autor: hipuska

    Dobry den, moj teraz uz 2,5 rocny syn nebol este stale ockovany MMR vakcinou z dovodu castej chorobnosti-caste zapaly dolnych a hornych dych. ciest, pozitivne Branhamella a Streptokok v hrdle na ktore nezaberaju antibiotika.

    Momentalne sme sledovany v ORL ambulancii kvoli moznemu lozisku v nosnej mandli. Dohodli sme sa, ze s vyberom nosnej mandle este pockame, ci sa stav neupravi sam, vzhaldom nato, ze syn je este maly.

    Cakame este na imunologicke vysetrenie.

    Nasa pani doktorka nas tlaci do ockovania, nakolko je uz dost "po termine"

    Moja otazka znie: Existuje nieco ako premlcacia doba ockovania, ked sa toto ockovanie vykonava do 18-teho mesiaca zivota? Je mozne toto ockovanie este posunut kym sa nedoriesii aspon imunologicke vysetrenie?

    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    MMR očkovanie nie je časovo ohraničené, čo sa týka hornej hranice očkovania. Očkovať môžeme dovtedy, kým nedostane osýpky, potom je už očkovanie zbytočné. Osýpky môže prekonať dieťa s bežným priebehom, s komplikáciami alebo ich aj nemusí prežiť. To sú fakty.
    Či boli dôvody na odkladanie očkovanie opodstatnené, neviem a ani to nie je predmetom vašej otázky.
    Očkovanie je možno odkladať časovo akokoľvek dlho, je možné očkovať v každom veku. Ak už čakáte len na imunologické vyšetrenie, nebudete cestovať, vyhnete sa neznámemu prostrediu, tak nie je dôvod už počkať do imunologického vyšetrenia.

  • Mmr ockovanie a teplota

    , Autor: stevka

    Dobry den,chcela bby som sa informovat ohladom mmr ockovania.Dcerka ma 16 mesiacov na10 den od zaockovania jej vybehla teplota na 38,2,po podani lieku proti teplote,bola noc bez teploty.No dnes na 11.den ma cely den od37,2-37,8 teplotu.Mam ju zrazat liekmi?a ako dlho moze trvat toto teplotove obdobie?Dakujem za vasu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to reakcia na očkovanie, teraz už lieky od bolesti nemusíte dávať, ke´dže teplota nie je viac ako 38 st. C. Teplota trvá 48 až 72 hodín.

  • Odklad MMR ockovania

    , Autor: zuzanamv

    Dobry den, syn ma o tyzden v piatok 18 mesiacov. Pozvanka na MMR ockovanie nam prisla az tento tyzden. Syn je teraz chory, ma sopliky a kasle, takze by som rada ockovanie odlozila, pretoze byva dost chorlavy (3krat bronchitida, nabeh na astmu, 2x invaginacia creva...). Nasa Mudr. mi povedala, ze neskor ako k ukoncenemu 18. mesiacu ho zaockovat nemoze. Da sa v takomto pripade nejako oficialne vybavit odklad? Dakujem velmi pekne, s pozdravom, Zuzana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja som na túto otázku už odpovedala, ale ničo sa stalo spočítačom, tak teraz meškám, čo ma mrzí.
    Nič nemusíte vybavovať! Ak je na to dôvod, je možné očkovanie posunúť aj za hranicu 18 mesiacov, ide o to, aby bol tento dôvod zaznamenaný v dokumentácii. To znamená, že očkujeme v našich podmienkach len zdravé deti / pokial neklesne preočkovanosť na osýpky pod určitú hranicu, epidémia a ateda ani ochorenie vášho dieťaťa nehrozí, bohužiaľ stále viac mamičiek toto očkovanie odmieta, takže situácia sa môže zmeniť ale to je iná problematika/, takže je možnosť počkať s očkoaním, kým sa dieťa uzdraví, čo pri popisovaných príznakoch nepotrvá vaic ako jeden až dva týždne.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: