Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • pneumokok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    chcela by som sa vas opytat ci zaockovat nasu 16 mesacnu dcerku proti pneumokokom alebo nie. nebola zatial vazne chora mala len sopliky v deviatich mesiacoch,ziadne teploty.co dr. to iny nazor nevieme sa rozhodnut,bojime sa aby nenastal opak a ked hu zaockujeme bude nachylnejsia na choroby.prosim vas co si o tom myslite.a este jedna otazka ako je to teraz este poistovna nepreplaca vakcinu?dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vakcínu v tomto veku žiadna poistovna neprepláca. je možné ju zaočkovat aj desatzložkovou vakcinou, musíte sa informovat u vášho lekára. Pneumokokvá vakcína chráni dieta proti závažným ochoreniam spůsobeným streptokokmi, ktoré ohrozujú život dietata. Zaočkované dieta na ochorenie, ktoré vyvoláva typ baktérie obsiahnutý vo vakcíne neochorie. Ja osobne považuje toto očkovanie za správnu volbu pri ochrane zdravia dietata.

Podobné otázky

  • rotateq

    , Autor: 2305

    Dobry den,
    syncek dostal 14.2.2023 druhu davku rotateq vakciny spolu s prvou davkou pneumokokovej vakciny. hexavakcina bola odlozena po absolvovani neurologickeho vysetrena, ktore nepreukazalo, ze by sposobila problem. prvu davku hexavakciny mame 28.2.2023. chcem sa spytat, ci je tato lehota v poriadku a netreba dlhsi rozostup od podanej druhej davky rotateq.
    Dakujem

  • Očkovanie Rotatequom

    , Autor: Veve0421

    Dobrý deň,
    veľmi Vás prosím o radu ohľadom očkovania Rotatequom. Synček má za sebou prvú dávku z troch. Prvú dostal v 5mesiaci a ďalšiu má mať teraz presne na deň 6.mesiaca. Doktorka ho chce očkovať zároveň s druhou dávkou povinného očkovania, no v príbalovom letáku sme s mužom čítali, že sa nemá podávať s inými roztokmi alebo očkovacími látkami. Chcem sa dohodnúť aby sme malého zaočkovali povinnou vacínou pneumokok a hexavalentnou a malému podáme roztok Rotariq o dva-tri dni neskôr. To ale znamená, že poslednú dávku bude mať v 32. týždni+ 2 dni. Aký je Váš názor prosím?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Trošku mi to nesedí, rotateque má tri dávky, takže ak ste začali v piatom mesiaci, tak nemáte šancu všetky ti stihnúť.
    Ak sa jedná o rotarix, do šiesteho mesiaca stihnete dať druhú dávku / viacnepotrebuje/. Podávať rotavírosvé očkovanie je možné, bežné aj správne s inými očkovaniami, samozrejme nie vo forme kvapiek a roztoku, ale s podávanými mimo zažívací trakt, teda aj prevenar a hexavakcína.
    Je bežnou praxou podať v jeden deň očkovanie proti rotavírusom, prevenar a hexavakcínu.
    Ak chcete predsa len toto očkovanie oddeliť, tak je potrebné do šiesteho mesiaca, respektíve 26teho týždňa podať druhú dávku rotarixu a potom prevenar a hexavakcínu podľa dohodoy s lekárom.
    Ak však naoza podávate rotateque bude problematická tretia dávka. Druhú by som podala tiež douknčeného šiesteho mesiaca súčasňou s očkovaním prevenarom a hexavkcínou alebo najprv rotateque potom obe menované vakcíny.
    Moja odpoveď nie je celkom presná, lebo ani vaša otázka nebola celkom jasná.

  • Povinne očkovanie

    , Autor:

    Dobrý deň. Žijeme v zahraniči mam ročneho syna. Ide o očkovanie DKTP - Hib - HepB a Pneu.
    2. davku mal 11.1. a 3. davku 9.6. (odstup bez 2 dni je 5 mesiace). Doktorka si zle vypocitala odstupy a volala mi, ze mu skor dala vakcinu. Potrebny je 6 mesačny odstup. Odporuca mu 3. davku pichnut znova. Chcem sa spýtať, ci je potrebne preočkovat maleho? Je doležity ten odstup 6 mesiace? Znamena to, že tato davka nebude ucinna kedze ju dostal skor? Potrebujem odborny nazor od vas lebo nechcem aby sa malemu nieco stalo alebo aby mal nejake priznaky neskor. Ak je aj tato davka bez 6 mes. odstupu ucinna nebudem ho davat preockovavat. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie je to správny interval očkovania v systéme 2+1, teda prvé dve dávky v odstupe dva mesiace a tretia posilovacia dávke najskôr o šesť mesiacov. Nie je však potrebné podať dávku o mesiac, stačí podať štvrtú dávku v osemnástom mesiaci veku dieťatka. Tým sa vlastne uplatní systém 3+1, teda tri základné dávky a štvrtá, v tom osemnástom mesiaci ako posilovacia. Tak isto treba dať aj očkovanie proti pneumokokom.

  • Hexa+pneumokok + MMR

    , Autor: KK

    Dobry den ,
    Chcela by som s dcerkou vycestovat za menzelom do Juznej Ameriky (Guyana) nakolko tam bude pracovne este minimalne 2 roky.
    Vzhladom k tomu ze pochadzam z maleho mesta a nasa pani doktorka nema skusenosti s ockovanim deti do takychto krajin ockovali sme dcerku nasledovne :
    24.5.2021 Infanrix Hexa,Prevenar 13, Rotavirus
    21.6.2021 - Bexsero, Rotavirus
    19.7.2021- infanrix Hexa, Prevenar 13, Rotavirus
    16.8.2021- Bexsero
    Na 7.1 mame naplanovane ockovanie :Hexu +prevenar a MMR naraz aby sme ju mohli ockovat nasledne na zltu zimnicu ktora je odporucana pri cestovani do tychto krajin . Vedeli by sme mi prosim poradit ktore ockovanie je nevyhnute pripadne ako ho skombinovat s povinnym ockovanim nakolko nasa pediatricka mi oznamila ze by som sa mala preistotu informovat aj inde . Bola som osobne na klinike zahranicnej mediciny v Kosiciach kde mi povedali ze dceru zaockuju na zltu zimnicu najskor od 10 mesiaca ale aj tak si myslia ze je to skoro . Planovali sme vycestovat do konca Februara 2022. Moze sa MMR podavat dietatu uz v 10 mesici a nasledne Zlta zimnica ? A este by som sa chcela informovat ako je to s tuberkulozou na ktoru sa od roku 2012 na slovensku neockuje pricom
    v J.Amerike je to zakladne ockovanie u deti . Vopred sa ospravedlnujem za rozsiahlost spravy . Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V prvom rade musíte sa rozhodnúť, či vycestujete s dieťaťom ešte pred ukončením základného očkovania. V zásade to neodporúčam. Tak ako píšete by som určite neočkovala. Odstup medzi druhou a treťou dávkou očkovania má byť najmenej 6 mesiacov, čo nie je. MMR sa síce môže podať aj pred dovŕšením jedného roka, teda v prípade nutnosti, čo cesta do južnej Ameriky je, ale aj tak sa tam po 15tom mesiaci musí preočkovať. TBC sa očkuje až po skončení základného očkovania teda najskôr 6 týždňov po podaní MMR vakcíny v 15 tom mesiaci. Predtým sa vyšetria na pľúcnom či sa dieťa s tbc už stretlo.
    Iným riešením je zaočkovať žltú zimnicu ak je potrebné a meningokovú meningitidu / aj bexsero aj nimenrix/ a ostatné očkovania dokončiť podľa časového harmonogramu v Južnej Amerike.

  • Ockovanie

    , Autor: Katkacer92

    Dobry den, pani Doktorka, sledujem Vas uz dlhsie, a velmi ma zaujima Vas nazor, resp. postoje.

    Koncom Marca sa nam ma narodit babatko. Zijeme v Bratislave, ale koncom roku, resp. zaciatkom buduceho roku sa stahujeme do Anglicka. A mame obrovsku dilemu. Ja navrhujem, ze kym maly nema 15 mesiacov a nema za sebou povinne ockovania tu na Slovensku, tak by sme nesli za manzelom, ale pockali by sme.
    Alebo druha verzia, mal by za sebou povinne 2-3 ockovania, a v 15. mesiaci by sme prisli domov na ockovanie.
    ALE ja sa ho bojim vystavit novej krajine bez ockovani. A hlavne teraz, ked je aj Kovid.....

    Aky mate nato nazor, pani Doktorka? Pockat na vsetky 4 povinne ockovania do 15. mesiaca? Alebo prist domov na ockovania.


    Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Keď bude mať prvé dve očkovania už je proti ochoreniam chránený / teda čierny kašeľ, tetanus, záškrt, žltačka typu B, hemofilová infekcia, detská obrna a pneumokoky/ odporúčam aj očkovanie proti rotavírusom / myslím, že v Anglicku je povinné/ a tam sa očkuje aj proti meningokokom, čo sa samozrejme dá aj u nás alebo ho doočkujú v Anglicku, len sa tam samozrejme musíte prihlásiť k lekárovi. V 15tom mesiaci je očkovanie proti mumpsu, osýpkam a ružienke, čo je podobne v Anglicku, preočkovanie u nás v 4,5 roku v Anglicku teraz presne neviem ale v zásade je to jedno. Má mať dve dávky.
    Na jednej strane je rozumné dieťa chrániť a mať zaočkované keď sa sťahujete. Na druhej strane zjednotenie rodiny je dôležité. Keď ho nemienite hneď dať do jaslí, myslím že môžete po druhom očkovaní vycestovať a ešte doriešiť u nás alebo v Anglicku očkovanie proti meningitide. Oni začínajú už v druhom mesiaci , o mesiac podajú druhú dávku a v roku tretiu. My, ak si to rodičia prajú / u nás nie je povinné ale je veľmi vhodné a dôležité/ očkujeme od druhého alebo tretieho mesiaca podľa toho sa určí dávkovanie a počet očkovaní.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: