Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Hexa+pneumokok + MMR

    , Autor: KK

    Dobry den ,
    Chcela by som s dcerkou vycestovat za menzelom do Juznej Ameriky (Guyana) nakolko tam bude pracovne este minimalne 2 roky.
    Vzhladom k tomu ze pochadzam z maleho mesta a nasa pani doktorka nema skusenosti s ockovanim deti do takychto krajin ockovali sme dcerku nasledovne :
    24.5.2021 Infanrix Hexa,Prevenar 13, Rotavirus
    21.6.2021 - Bexsero, Rotavirus
    19.7.2021- infanrix Hexa, Prevenar 13, Rotavirus
    16.8.2021- Bexsero
    Na 7.1 mame naplanovane ockovanie :Hexu +prevenar a MMR naraz aby sme ju mohli ockovat nasledne na zltu zimnicu ktora je odporucana pri cestovani do tychto krajin . Vedeli by sme mi prosim poradit ktore ockovanie je nevyhnute pripadne ako ho skombinovat s povinnym ockovanim nakolko nasa pediatricka mi oznamila ze by som sa mala preistotu informovat aj inde . Bola som osobne na klinike zahranicnej mediciny v Kosiciach kde mi povedali ze dceru zaockuju na zltu zimnicu najskor od 10 mesiaca ale aj tak si myslia ze je to skoro . Planovali sme vycestovat do konca Februara 2022. Moze sa MMR podavat dietatu uz v 10 mesici a nasledne Zlta zimnica ? A este by som sa chcela informovat ako je to s tuberkulozou na ktoru sa od roku 2012 na slovensku neockuje pricom
    v J.Amerike je to zakladne ockovanie u deti . Vopred sa ospravedlnujem za rozsiahlost spravy . Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V prvom rade musíte sa rozhodnúť, či vycestujete s dieťaťom ešte pred ukončením základného očkovania. V zásade to neodporúčam. Tak ako píšete by som určite neočkovala. Odstup medzi druhou a treťou dávkou očkovania má byť najmenej 6 mesiacov, čo nie je. MMR sa síce môže podať aj pred dovŕšením jedného roka, teda v prípade nutnosti, čo cesta do južnej Ameriky je, ale aj tak sa tam po 15tom mesiaci musí preočkovať. TBC sa očkuje až po skončení základného očkovania teda najskôr 6 týždňov po podaní MMR vakcíny v 15 tom mesiaci. Predtým sa vyšetria na pľúcnom či sa dieťa s tbc už stretlo.
    Iným riešením je zaočkovať žltú zimnicu ak je potrebné a meningokovú meningitidu / aj bexsero aj nimenrix/ a ostatné očkovania dokončiť podľa časového harmonogramu v Južnej Amerike.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: