Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Vlhký kasel

    , Autor: gabbi02

    Dobry den, syn 3,5 roka uzival trifed 10 dni zeleny spolu s atb augmentin (mal teplotu, kaslal a nadchu). Douzival a po 4 dnoch sa mu kasel a nadcha vratili, naparoval sa, uzival uz iba trifed opäť 10 dni. Teraz soplik uz nefuka, nos cisty, inahluje vincentku, ale stale ma vlhky kasel rano a pocas dna iba ked place (je doma uz skoro mesiac a pyta sa do skolky), pripadne viac beha, v noci nekasle. Mne to pride ze mu zateka nadcha, pretoze obcas pocut na hlasivkach zmenu hlasu, nema nosovy hlas. Chcem sa spytat, ci moze trifed uzivat este dalej, kým mu kasel neprejde, alebo to nechat tak a prejde sam. Nemam skusenosti s kaslom vobec, kolko trva, ja ako dieta som mala kasel vzdy iba par dni. Inak mu nie je nic. Ďakujem vopred za akukolvek radu. Nasa pediatricka je momentalne mimo.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite by som už nedávala rifed. Podávala by som imunoglukan acute 2x5 ml desať dní. AK je kašeľ veľi vlhký, pridala by som kaloba 3x10 kvapiek,môže brať aj viac ako 10 dní.

Podobné otázky

  • Permanentny sopel

    , Autor: Monyka2102

    Dobry den. Chcem sa informovat ked estw syn nemal rok chodili sme skoro kazde 3t. Na prehliadky nakolko mal soplik a z nwho kaslal.
    Od 11m do cca 16m, nasledne sme boli u alergo nasadila liecbu vysli pele trav v lete soplik kasel ustupil. Opat prisiel januar a zacal kotoc soplov a z toho vlhky kasel.
    Vo februari bral aj atb to paradoxne sopel nemal ani nekaslal ale mal teplotu a crp 105. Dostal augmentin duo.
    Ale sople sa nam tahaju stale.
    Vaprili nastupil do skolky kde som infomovala ze je alegik a treba mu casto fukat nostek inak zo zatekajucich soplov kasle. Aktualne sa tocime.. Uz sme absolvovali 2x vyter.
    1x bol s. Aureus a str. Pneumonie ale stredne masivne. Dr urcila ze atb nie je potrebne no na natlak skolky sme dali pamykoin
    Po 10 dnoch po liecbe pamykoinom (2kv 5xdenne) sme boli na vyter a syn mal opat stredne masivne streptotoka.
    Okrem soplika a kasla cez den nema teplotu nema crp, hrdlo ma ciste kludne, dychanie ciste.
    Ked ho mam doma a teda striehla som aby som mu casto nefukala nos tak vobec mi nepride v tak katastrofalnom stave ako mi posielaju foto zo skolky kde ma sople stecene az po bradu.. Pride mi ze mu vobec nevyfukaju nos a on potom kasle.

    Chcem sa opyat je cesta nasej dr spravna. Pri stredne masivnom nazele v kultivacii sa nedavaju celkove atb?
    Nasa pediateicka totiz nedava atb len tak a teda ja s tym súhlasím. Ale chapem aj skolku ze sa ohradza na soplave dieta.
    No je to aj alergik a teda pocuvam len ze nemoze mat tie prejavy soplov ked je na intahistaminikach.
    Dakujem za. Radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Alergik ale aj nealrgik môže mať sople vždy! jednoducho je zvýšená tvorba hlienu z rôznych príčin, dokonca aj ako ochrana sliznice nosa. Vôbec netreba baktérie, ktoré sa tam našli liečiť antibiotikami ani lokálnymi ani celkovými, ani vôbec nebolo treba robiť výtery!!Žijeme s baktériami.
    V našich škôlkach je to fakt problém, akosi nevedia pochopiť, že dieťa má sople a treba mu hlavne čistiť nos. Skúste to malého naučiť, dávajte mu papierové vreckovky, nech si sám čistí noštek.

  • Vlhky hlienovy kašeľ

    , Autor: Magda123

    Dobrý deň, 8 mesačná dcera ma dráždivý skôr vlhky kašeľ, priesvitné hlieny ktoré jej zatekaju..je vhodná kombinácia fenistil kvapky a mucosolvan sirup?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mukosolvan nemám veľmi rada, lebo ak už nie sú hlieny on na kašeľ priam dráždi. Dala by som radšej prospan 2x2,5 ml

  • Dlhotrvajúci kašeľ

    , Autor: Mirka59

    Dobrý večer. Syn (7r.) už kašle približne 6 týždňov. Ster z hrdla má negatívny a teraz dobera už druhé antibiotiká keďže neboli výsledky zo steru a dr.uz nevedela čo mu má dať pretože predtým ako sme šli k Dr. vybral postupne bronchipret potom mucosolvan, calcium za tym sinupret a kalobu a teraz má solmucol popri antibiotikách. Popri všetkom berie xyzal od alergologicky. Ako by som mu ešte pomohla na vlhky kašeľ? Teraz dávame aj zábal z bravčovej masti (jazvečíu sme predtým už dávali). Pije cajiky bylinkové na kašeľ a priedušky ale aj majorankovy,tymianovy. Už neviem ako mu pomôcť. V noci kašeľ nemá. Hlavne ráno ale aj cez deň vykasle hlieny. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Keďže bol vyšetrený, iste to má pani doktorka pod kontrolou. Ja by som isto nešla do ďalších antibiotík. Vidíme tento dlho trvajúci kašeľ u detí teraz veľmi často. Podstatné je vedieť, či v poslednom pol roku neprekonal COVID. Riešenie je určite v rukách lekára, ktorý ho pozná a vyšetrí . Takto na diaľku sa naozaj nedá.

  • Vlhký ranný kašeľ

    , Autor: julls.i

    Dobrý deň.
    Môj synček (19 mesiacov) má ranný vlhký kašeľ už od septembra. V auguste prekonal laryngitídu, kvôli ktorej sme boli aj hospitalizovaný, a bol mu podávaný kortikoidný sprej do nosa. Následne bral ešte jeden týždeň solmucol a kaloba sirup. Od tejto doby chodíme a voláme minimálne raz k našej pediatričke vyskúšali sme hocijaké sirupy ale nič nepomohlo. Mal urobený výter s pozit výsledkom bral ATB do nosa. Následne bol zase chorý, opäť výter z nosa s výsledkom zlatý stafylokok. Momentálne berie mometason, rino germinu a aerius na odporúčanie orl špecialistu.
    Moja otázka znie - čo môže byť príčinou takéto ranného vlhkého kašľu? Prečo to neprechádza? Čo mi odporúčate robiť? Už sme z toho zúfalí.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V noci sa mu nahromadí hlien, ktorý chráni sliznicu dýchacích ciest a odkašle si ho. Ak nemá iné príznaky, netreba nič podávať.

  • Vlhký kašeľ

    , Autor: Ianka94

    Pekny den prajem pani doktorka otacam sa na vas s velkou prosbou o pomoc ohladom mojho 4 rocneho synceka. Vsetko sa to zacalo minuleho roku ked byvala doktorka zanedbala zdrav.stav synceka ktory bol mesiac chorucky ,teplotoval , kaslal. Prenu dieta vzdy bolo zdrave a az na moj suhlas ked som brala od nej kartu predpisala antb. Nova Dr. Ked maleho videla bola zhrozena dieta zblednute pochudnutr, kruhy pod ocami kasel neskutocny nevedela kde nas skor podlat ci rtg, plucne alebo rovno nemocnica. No chvala bohu dieta po mesiaci a pol zdrave, dostala mi ho z toho najhorsieho zaco som vdacna

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: