Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Stolica

    , Autor: nika-1986

    Dobrý deň chcela by som sa poradiť ohľadom mojej 9 mesačnej dcéry. Už vyše 2 meisacov mame problém zo stolicou. Stolicu máme aj 10-15x denne a stále ju tlačí na stolicu. Stolica je ale normálna tuhšia. Pediatricka nám zobrala krv na testy s podozrením na alergiu na bielkovinu kravského mlieka...testy vyšli negatívne. Negatívna bola aj stolica. Na kožnom nám robili ster z kože v okolí konečníka a zistili nám dve baktérie: Escherichian colí a Klebsiella pneumoniae. Doktor nám dal na prdelku masť s antibiotikami pretože z takej častej stolice má podráždený až krvavé pľuzgiere okolo konečníka....no proste ma to strašne. Boli sme aj na Gastre sono brúska bolo v poriadku...doktorka nám predpísala špeciálne mliečko Neocate na mesiac ale intenzita stolice je takmer stále rovnaka. Mliecko už pijeme vyše dvoch tyzdnov. Mala stále tlačí na kakanie a niekedy vytlačí viac inokedy je to veľkosti hrášku. Strasne ale u toho plače. Malej dávam aj prikrmi bežnú zeleninku: zemiak, mrkva, kaleráb, karfiol, spenat, tekvicu občas červenú repu z ovocia: banán a jablko papka aj cestoviny a ryzu a mäsko. Prosím Vás nevedeli by ste nám poradiť čo máme ešte urobiť aby sme uviedli stolicu do normálu a tým aj zahojili zadoček? Pretože denne ju stále len umývam, vetram, mastim a stále dookola a zadoček nie a nie zahojiť pretože stolica jej stále dráždi kožíčku na perdelke. Už neviem čo mám robiť ani naša pediatricka si nevie rady. Inak dávame jej aj probiotiká Biogaju a Fenistil pretože máme od 3mesiacov aj ekzém. Ten je ale momentálne celkom v kľude iba občas sa jej vyhodí na ličkach.Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Skúste vymeniť probiotika za probiofix, nedávajte jej fenistil ak je ekzém v poriadku.
    Podstatné je, či pri takých častých stoliciach riadne priberá, dieťa v tomto veku by v žiadnom prípade nemalo chudnúť! tiež je dôležité, čo ste dávali na okolie ritky, často tam bývajú kvasinky, je potrebné aplikovať imazol najmenej 14 dní. nepoužívajte vlhčené utierky, umývajte ju len čistou vodou.
    podľa všetkého sa môže jednať o nedostatočné vstrebávanie niektorej z potravín. Skúsila by som eliminačnú diétu. Podávať len mlieko, ak máte neocate tak ten a najmenej tri týždne nedávať nič iné! Uvidíte aká bude stolica a vyprázdňovanie.Potom postupne zavádzajte jednotlivé zložky stravy : zeleninu, mrkvu zemiak, potom pridajte mäso, olej / slnečnicový alebo olivový cca 4-5 kvapiek do príkrmu/ potom lepok / krupicu uvariť v príkrme alebo pridať bezmliečnu kašu baby love gries alebo trojzrnnú/ až potom podajte ovocie.Toto je jediný spôsob ako zistíte, na čo reaguje dieťa takouto častou stolicou. Nič nie je potrebné zatiaľ vyšetrovať. Nové jedlo po zavedení dávajte najmenej 4 až 7 dní až potom pridajte nové jedlo. Ak týmto spôsobom nezistíte čo je príčinou opakovaných stolíc, je potrebné dieťa podrobne vyetriť v nemocnici.

Podobné otázky

  • Stolica na kvasinky a plesne pozitivna na 3+++

    , Autor: 0011

    Dobrý deň pani doktorka..ja by som sa chcela opýtať.. mám 2,6 ročného chlapčeka... a zistili mu plesena mononukleozu a posielaju ma na gastro ..ale ta mononukleoza je infekcna ta som teraz snim izolovana...do koľko by som mala byť izolovana??.. lebo na gastro sa najprv ze objednana a as tak na vyšetrenie... a ešte otazka.. keď s takim malym chlapcom mam ist na gastro tak mu daju tu hadicku do ust alebo do zadočku?.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja neviem na toto odpovedať.
    Ak mal mononukleosu nechápem prečo by mal ísť na gastro, má mať diétu, domáci kľud, prípadne lieky na pečeň ak potrebuje a jeho lekár má sledovať a kontrolovať jeho zdravotný stav.
    Ak má v stolici kvsinky, má dostávať probiotika a kvasinky sa stratia. neviem čo viac treba. Toto vie robiť každý detský lekár.

  • Kiahne/stolica

    , Autor: Saska14

    Dobrý deň, dcera (2r.2m) ma od dnes kiahne.
    Ale má aj zelenu stolicu, nie je to vsak hnacka. Moze to byt kvoli tym kiahniam? Dakujem

  • Stolica

    , Autor: Nykaaaa

    Pani doktora a pokiaľ sa biele ,,nitky,, v stolici nehýbu, vyzerajú skôr ako hlien,mam to považovať že je to ok?pripadne vo vzorke stolice by mrle ukázalo?
    Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak vo vzorke priamo mrľa nie je, tak nie. Mrle sa zisťujú vyšetrením zlepu z konečníka. Sledujte stolicu opakovane, ak tam mrle sú, znova ich uvidíte.
    Hlien v stolici môže byť a ak dieťa nemá ťažkosti, netreba to riešiť.

  • Stolica ,d-dimer

    , Autor: Nykaaaa

    Dobrý deň Pani Doktorka
    Písala som vám skôr ohľadom 11mes dcérky a napoly bielej stolice.biela stolica sa už 2 mes nezopakovala no tak ako predtým aj teraz máme občas také biele akoby nitky al bodky v stolici/vyšetrenie stolice bolo v poriadku/,je to v poroadku a moze to byt mlieko alebo to nejak riešiť?
    Ešte jedna otázka mali sme robené hemakoaugulacne testy koli hemangiomu no všetko je v poriadku akurát sú stále zvýšené d-dimery/najprv5,potm4 potom0,4 a teraz zase 1,1/hodnota do 0,5/,stále dookola nám berú krv co je u nás veľký problém lebo malo kedy sa to podarí. Treba teda tie odbery opakovať kým nebude hodnota v poriadku? A CO VLASTNE MOZU TIE D-DIMERY ZNAMENAŤ?(žiaden zapál ani nič podobne nemame)
    Veľmi pekne VAM ĎAKUJEM

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ddimery hodnotia stav zrážanlivosti dalo by sa povedať. Možno to kontrolujú kvôli liečbe hemangiomu. Viac sa k tomu neviem vyjadriť.
    Tie biele akoby nitky v stolice treba sledovať, nechať stolicu dlhšie v nočníku, plienke alebo záchode, či sa nehýbu. Takto vyzerajú mrle a ich výskyt u detí je veľmi častý.

  • Časté kakanie

    , Autor: Sofia Kalmár

    Dobrý deň.
    Chcela by som sa opýtať syn bral dvoje ATB za sebou a mali sme horúčky 6dní.
    Po chorobe som si všimla časté kakanie. 3-5x nemáme žiadny problém s jedením alebo pitím. Chodí do škôlky a tam na záchod nechodí. Keď príde domov tak len vtedy. Stolica je niekedy redšia, niekedy úplne normálna a niekedy má aj hlien. Syn má 4roky a 8 Mesiacov čo by nám na to pomohlo?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: