Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • zubky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer . chcela by som vediet vas nazor na moju otazku moja dcera ma 10mesiacov ma este len 2 zubky dole v predu a na boku na lavej strane dole na dasne sa jej spravili dva biele flaky dost tam dava aj palce myslela som ze jej tam idu zubky no moja lekarka mi povedala ze je to podkozny tuk ze je to bezne ja som to pocula prvy krat ze sa take nieco spravi aj na dasnach . co si vy o tom myslite ma to uz asi mesiac aj sa mi zda ze tam to dasno ma take ako keby do biela viac sfarbene neviem to dobre opisat a vraj sa s tym nic nerobi ze moze to tam mat uz navzdy ale ze aj to moze zmyznut. chcela by som pocut vas nazor . dakujem za odpoved . pekny vecer prajem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to zubný hrbolček, taký pľuzgierik, ktorý signalizuje prerezávanie zúbkov ale trvá to rôzne dlho. Nie je to žiaden príznak ochorenia.

Podobné otázky

  • Zahlieneny

    , Autor: anjelika

    Dobrý večer chcem sa spýtať môj 8mesacny syn je už 2tyzdne zahlieneny skúsili sme bronchipret kvapky nepomohli solmucol sirup ten tiež nepomohol tak nám doktorka predpísala antibiotiká tie nám tak isto nepomohli tak nás pani doktorka poslala na alergologiu či náhodou nemáme alergiu na kravské mlieko pretože mliekom ktoré pijeme Sunar complex 2 ho obsahuje môže to byť tým mliekom? idú nám aj zúbky tak som si to spájala a tým ale malý sa trápi tie hlieny ho dusia neviem si dať radi s ním vedeli by ste mi niečo odporučiť a pomôcť nejako aj vy ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na diaľku naozaj neviem reagovať.
    Dieťa by som musela vyšetriť. Niekedydeti práve v tomto veku a v tomto ročnom období bývajú zahlienené, majú soplík ale trebadieťa vyšetriť a zhodnotiť jeho celkový stav, ako papá, či priberá, či je čulé. Ak má staršieho súrodenca v školke, škole môže byť takmer trvale zahlienené, lebo schytá všetko od súrodenca. Ak sa v rodine fajčí, aj keď len na balíkóne, taktiež dieťa takmer trvale kašle a je zahlienené, lebo je vlastne fajčiar. Nemyslím si , že riešením je alergologia. Ani tento prejav nebýva prejavom alergie na bielkovinu kravského mlieka. Naozaj viac k veci, keďže som dieťa nevyšetrilaneviem povedať.

  • Prerezavanie zubkov a hnačka

    , Autor: Vejka182

    Dobrý deň. Chcela by som vás poprosiť o radu. Mám 6 mesačného synčeka. Prvé zúbky mu vyšli už 3 mesiacoch bez pridružených komplikácií.
    Keďže malý ma už 6 mesiacov tak som ho začala prikrmovať plus ešte stále dojcim. Prikrmujem iba na obed a to zeleninkou. A potom dokojim mliekom. Malý ma už 4 deň riadku žltú stolicu... 4x za deň...aj viac. Môže to byť pridružené s tým že sa mu prerezavaju ďalšie zúbky? Alebo to môžem byť spôsobené nejakou baktériou. Doteraz mal stolicu 1 - 2x denne. Nieje nervózny normálne sa hra smeje leží na brušku. Ale keď ho začnú bolieť ďasná tak znervoznie a začne slintať a hrýzť...čo je normálne ako u každého dieťa. Bojim sa že maly ma nejakú bakteriu...ale bo to naozaj môže byť so zubkov? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite by som po pár riedšich stoliciach nemyslela hne*´d na baktériu. Určite má v tomto veku mať mäsovozeleninový príkrm, veľmi skoro pridať obilninu / krupicu/ a po šiestom mesiaci aj ovocie a mliečnu kašu.
    Stolica samozrejme môže byť aj z nového jedla, veď zažívací trakt na to zareaguje. je vhodné podávať probiotika.

  • Acetón v moči

    , Autor: Andrea_Košťanyová_0507111349

    Dobrý deň pani doktorka nešlo mi reagovať na vašu odpoveď tak musím cez ďalšiu otázku...
    Ano máte pravdu odmieta papanie a papá minimum snažíme sa jej podávať toľko koľko aspoň spapá a verím že to prejde.. Len je možné že aj z pusinky jej je cítiť pach? Alebo také ako acetón ? Aj napriek tomu že má umyté zúbky a aj sterilizovaný cumlík tak jej cítiť taký pach

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže to byť, ale v takom prípade, ak je to cítiť aj bez "hladovania" treba vyšetriť cukor v krvi. Má nejaké iné príznaky? Napríklad veľa pije, často močí? V takom prípade sa treba čo najskôr spojiť s detským lekárom.

  • Hrčka na sánke

    , Autor: mididy

    Dobrý deň, synček mal mesiac pred dovŕšením druhého roka bolestivé zúbky ( nechuť do jedla a zvýšená teplota) na sánke (v oblasti zadných zubov) som mu nahmatala hrčku ako lieskový oriešok. Teploty a nechtenstvo mal 3-4 dní a potom už bolo všetko v norme aj keď (posledné) zúbky nevyšli. Prešli dva mesiace a hrčka tam ešte stále je. Máme navštíviť zubára, alebo nejak inak riešiť tu hrčku? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tá hrčka môže byť zväčšená uzlinka. Možno mal okrem prerezávania zúbkov aj infekciu v pusinke, keďže nechcel ani papť a mal teplotu. Najlepšie by bolo objednať sa k vášmu lekárovi a hrčku skontrolovať.

  • Nízka teplota po horúčka

    , Autor: anita88

    Dobrý deň,
    moja dcéra má 6 a pol mesiaca, teraz jej vyšli spodne zúbky a to naraz. Od piatka večera mala horúčku hodnoty od 38,5 až 39,2 merané v konečníku po odrátavaní pol stupňa. Mala aj hnačku a občas aj vracala, keď mala vysoke teploty. Pondelok som bola za našou lekarkou, ktorá sa pre istotu pozrela na krv a povedala, že mà nizky zápal v krvi, čo môže spôsobiť aj prerezavanie zúbkov alebo vírusove ochorenie a aby som jej nasadila diétu. Nemyslim si, že nà vìrusove ochorenie, papà normàlne, od pondelkoveho predpoludnia nevracala, ani stolicu nemala. Večer mala este teplotu 38, tak som jej dala sirup na znízenie teploty. V noci stàvala s plačou, mala studenú tvaričku aj ruky, zmerala som jej teplotu v konecníku, 34,9. Dala som jej teple mlieko, zakrila. Po pol hodinke 35,3 a zaspala.
    Teraz Vâm píšem v noci, takže cakàm na ďalšie meranie.
    Je to normàlne, alebo to móže byť znakom ochorenia? Màm radšej îsť na ďalšie vysetrenie?Niekde som čítala, že takàto nízka teplota môže byť po horúčkach a je to spôsobenè stým, ze imunitný system sa normalizuje. No neviem
    Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Teplota ako ju popisujete môže byť reakcia na predtým vysokú teplotu a niekdy je to aj prejav ale súčasť rekonvalescencie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: