Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Chudokrvnost

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,chcem sa Vas opitatmojmu syncekovi zistili, ze je chudokrvny.Lezali sme aj v nemocnici lebo zle prijal kvapky Maltofer.Momentalne mu davame 5 kvapiek na den a postupne to mame zvysovat.Snazim sa aby jeho strava bola bohata na potraviny, ktore obsahuju zelezo.Dobre prijal aj spenatovu polievocku.Znami mi radia,ze je dobry aj bazovy sirup?Prosim Vas poradte nam co by sme mohli vyskusat aby sa obsah zeleza zvysil?Dakujem Vam

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Hlavným zdrojom železa, ktoré vie organizmus dobre spracovať je mäso, hlavne mäso malých zvierat, u detí odporúčam králika, má viac železa ako kurence.

Podobné otázky

  • Krvne výsledky

    , Autor: Nikaa1998

    Dobrý deň prajem môjmu 5 mesačnemu synčekovi brali krv . Chcem sa opýtať či tie výsledky sú v poriadku lebo mne sa nezdajú hlavne ta anémia a kvasinky pani doktorka to vôbec ďalej neriešila a ani mi nevysvetlila čo to vlastne znamena a teraz som v strese či to je v poriadku .
    Le 8,47
    Er 4,32
    Hb 114
    HTK 33
    TRC 425
    S 12,3%
    Ly 80%
    Eo 2,8 %
    Ba 0,1 %
    H-alfahem. strept. , Neisseria sp , ojed. kvasinkovite mikroorganizmy , ost. Kultiv. budu ( H , N )
    Záver : susp. dyspioza pri pomn. kvasinkek , rel. monocytoza ,rel. lymfocytoza , susp. sideropen . anemia

    Ďakujem krasne za odpoveď
    Pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Výsledky sú v poriadku, chudokrvnosť nemá, kvasinky nie sú podľa tohto pomnožené.
    Z výsledkov sa nedajú robiť závery, keďže som dieťatko nevidela, viac z výsledkov neviem napísať.

  • Kruhy pod ocami

    , Autor: Lenka.M

    Dobrý deň pani doktorka.
    Chcem sa obrátiť na vás s problemom ,ktorý má náš 9 mesačný synček.
    Pred pár dňami bol veľmi nervózny a taký nesvoj a keď sme boli neskôr na prechádzke zbadala som že ma pod očami modriny (fialovo-cervene fľaky).
    Boli sme s tým u našej pediatricky , tá zobrala krv na CRP ,ktoré bolo mierne zvýšené teda začala liečbu isoprinosinom .
    Avšak ani po dokončení liečby sa stav jeho oči nezlepšil tak zobrala krv na obšírnejšie vyšetrenia(alergia, chudokrvnosť,pečeňové testy, červené krvinky aj na boleriózu lebo ho v lete uštipol kliešť ) všetko bolo v norme okrem Bielych krviniek ,ktoré boli mierne znížené .
    Tak nás ešte poslala k očnej ,ktorá mu stanovila diagnózu blefaritida a liečila tobradex masťou.
    Ani po tejto liečbe sme žiadne výsledky nevideli , oči mal stále rovnaké dokonca lesklé a unavené.
    Boli sme teda na sone sliznice , pečene a obličiek , všetko bolo v norme len sa doktorovi nezdalo ,že je dáky bledý no a tie kruhy.
    V poslednom čase si ich často šúchá a aj nos a kŕči ho a popotahuje sopliky.To sme ale skôr pripisovali tomu, že mu idú asi očné zuby.
    Stretli ste sa s týmto problemom v praxi ?
    Viete nám poradiť o čo by sa mohlo jednať?
    Vopred ďakujem za odpoveď :-)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Prvé čo ma napadlo, či nespadol a neudrel si hlavičku.
    Neviem si tie modriny pod očami predstaviť, ak sú výrazné, je potrebné aj neurologické vyšetrenie. Pravdou je, že po opakovancých vyšetreniach u lekára ak by sa jednalo o niečo závažné, tak by sa na nejakú poruchu už prišlo.
    Ale ja by som isto požiadala o neurologické konzílium, prípadne ak neviete vylúčiť úraz tak aj chirurgické

  • Kruhy pod ocami

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka ,chcela by som sa poradiť ohľadne 9 mesačného synčeka.
    Posledné dni sa mi nezdal (bol nervózny, taký nesvoj)
    O 2 dní zhruba som zbadala vonku pri prechadzke ,že ma pod očami modriny (fialovo červené) a celkovo oci také unavené ,lesklé a spodné viečka červené .
    Boli sme s tým u našej pani doktorky ,ktorá zobrala odber.Mal zvýšené CRP teda hej liečila isoprinosinom.
    To však nič nemenilo na jeho očiach .Tak zobrala krv aj na obšírnejšie skúmanie(alergia,chudokrvnosť,pečeňové testy,dokonca aj na boleriozu lebo ho v lete uštipol kliešť ).Všetky testy dopadli dobre až na biele krvinky ,ktoré mal mierne znížené .
    Neskôr nas

  • Zapal obliciek

    , Autor: Mimimi

    Donry den p. doktorka,
    chcela by som Vas tymto pekne poprosit o Vas nazor a radu.. moja rocna dcerka prekonala zapal obliciek, boli sme aj dva dni v nemocnici nakolko jej davali antibiotika priamo do zily.. potom sme este 12 dni uzivali antibiotika Zinnat vo forme emulzie striekackou, poslednu davku zobrala 25.8.2020 vecer.. nasledne 28.8.2020 sme isli na kontrolu k nasej lekarke, pricom moc bol uz v poriadku a zobrala jej krvicku na krvny obraz, pricom vysledky boli take, ze mala znizenu hodnotu neutrofilov, ostatne hodnoty boli v poriadku.. ked jej robili krvny obraz v nemocnici tak neutrofily boli v poriadku, pricom jej zistili parainfekcnu anemiu, co uz pri kontrolnom krvnom obraze nemala.. teraz nam doktorka doporucila podavat vitamin B, vitamin C a za mesiac mame ist na dalsi kontrolny odber krvi..
    Chcem sa Vas preto velmi pekne spytat co to znamena? Nemoze to byt este z uzivania tych antibiotik, resp. z tej infekcie? Lebo mam velky strach aby dcerka nemala vaznejsi problem..
    Dakujem Vam velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to nález, ktorý sa vyskytuje po infekcii. Nie je to nič vážne v tejto chvíli. Kontrolné vyšetrenie je dobré spraviť, aby sa skontrolovala aj prípadná chudokrvnosť. Určite netreba teraz kvôli miernemu poklesu neutrofilov nijako zasahovať liečebne.

  • Maltofer

    , Autor: adyka

    Dobry den. Mojmu 6 mesacnemu synovi vcera na hematologii predpisali zelezo (maltofer 11 kvapiek 3x) na zaklade hemoglobinu 107. Spodna hranica je 110. Stav zeleza ani neskumali. Maly je velmi zaplakane dieta uz od narodenia a viem co robi zelezo. Bojim sa, ze to bude este horsie. Mam mu to zelezo napriek tomu davat alebo mu dokazem zelezo upravit aj stravou. Uz je aj zeleninu a aj maso. Pytam sa len kvoli tomu, ze tie hodnoty su hranicne a na zapchy a hnacky z uzivania ma upozornili az v lekarni. Dakujem krasne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    DIeťa má podľa výsledku chudokrvnosť, nepíšete ďalšie výsledky ale pravdepodobne z nedostatku železa. Preto je liečba železom potrebná. Samozrejme neviem ďalšie súvislosti, či bol predčasne narodený, mal žltačku atd.
    Určite by som maltofer užívala, je nepokojný, plačlivý možno práve preto, že je chudokrvný.
    Odporúčma pridať aj pyridoxin 1/2 tbl denne a štvrť acidum folicum denne.
    Maltofer je potrebné psrávne užívať, nikdy nezapíjať mliekom ani čajom, ani nepdováť najmej hodiun pred a po podávaní mlieka. Zapíjať len vodou.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: