Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Pomoc

    , Autor: Olgales

    Dobrý deň prosím o radu mala bude mať 3 mesiace a ešte v noci nespala celú noc cez deň ju nemôžeme zobudiť stále chce spinkať zaspí sama od seba ale v noci je to katastrofa príde 20:00 a nemôže sa dostať do spánku len sa hnevá kričí plače aj je kľudná chvíľku ale takto to ide až do 4 hodiny do rána už nevládzeme neviem ako jej to prehodiť aby mi cez deň bola aspoň od poobedia hore alebo mala spanky tak pol hodinku ťažko ju zobudiť a keď ju zobudím tak je mrzuta vydrží chvíľočku hore a zasa zaspinka ano mava aj bolenie bruška mastime pupikom aj espumisan a ked je najhoršie tak aj rurku cez den sa ani tolko nebudi iba na papanie ale v noci chce každe 2 hodinky aj skôr papať niekedy... NIEKEDY JU TO CHYTÍ že dajme tomu v pondelok večer nespí celú noc prespí od rána od 04:00 do 08:00 napapa sa zaspí zobudí sa o 11stej celý deň nespí až do večera a v noci nespí taktiež vôbec zaspí znova až o 4

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, či je kojená alebo umelo živená, je to dosť podstatné, lebo kojené deti, ale pravda je, že len prvé týždne, cca 8, papajú viac v noci, lebo vedia, že sa matke bude tvoriť viac mlieka. Aj všeobecne sa hovorí, že si dieťa zmení noc za deň. U vás to zjavne trvá ďalej. Myslím, že jediná možnosť je trpezlivo vytrvať, kým si to dieťatko samé otočí a hlavne musíte si aj vy cez deň oddýchnuť, aby ste to zvládli.

Podobné otázky

  • Problém pri papani

    , Autor: Kaja462

    Dobrý deň, mám mesačného synčeka ktorý doteraz papal pekne mali sme bebu HA1 ale z tej nekakal zmenili nám mlieko na Nutrilon allergy digestive care nakoľko mám intoleranciu na laktozu tak sme skúsili už papal pekne 90ml aj kaká pekne ale posledné dni mame problém zje 50ml a pri zvyšku 40ml začne strašne plakať a pucit sa a zvyjat.. aj odgrgnut ho dam aj si poprdka ale pri tých zvyšných 40 protest a aj plače že je hladný ale iba plače keď pije ostatok. Už neviem ako mu pomôcť aby dobre bolo. Trápi má to keď vidím ako sa zvyja a plače. Dávali sme aj coliprev teraz som prešla na SAB symplex od včera ale toto trva už zo 4 dni takze čo by ste mi poradili skúsiť aby pomohlo ? Dva krat za deň mu spravím mliecko do harmancekoveho čaju. Či skúsiť dávať biogaiu alebo niečo iné ? Vopred ďakujem za odpoved a radu. Aj s ním cvičím pred každým papanim aj masírujem bruško. Skúsila som snáď všetko. Či to nebude mliekom zase alebo čo .. sme objednaný aj na gastro ale až o 2 týždne. Niekedy mi zjedol aj 120 a teraz mame problém aj s tymi 90ml.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mlieko do harmančekového čaju robiť sa nemá!!!!!!!!!!!!!!!!Deti nemusia kakať aj niekoľko dní, nie je potrebné to riešiť, pokiaľ papajú, nemajú neprimerané bolesti brucha, majú vetry, nevracajú prúdom, normálne cikajú. Nemajú krv v plienke. Nie je treba riešiť aj niekoľko dní bez stolice. Ak máte laktózovú intoleranciu, nie je isté , že ju zdedil a okrem toho mlieko Nutrilon allergy digestive ju vôbec nerieši, to je na alergiu na bielkovinu kravského mlieka, pokiaľ viem a to je celkom iná diagnóza. Predpokladám, že dieťaťu to mlieko nechutí. Nerada mením mlieka, ale vrátila by som sa k bežnému nutrilonu pre daný vek, žiadne harmančeky na prípravu mlieka a sledovať dieťa ale neriešiť hneď, že nemám aj niekoľko dní stolicu!!!!!!!!!!!!!

  • Plynatosť u bábätka

    , Autor: Karinn


    Dobrý deň prajem,
    chcela by som sa s Vami pordiť.

    Naša dcérka (má 3 týždne a 4 dni) je už od piatku veľmi nekludná, trpí plynatosťou a stále plače. Budí sa aj zo spánku a ťahá nožičky sebe, tlačí, pučí sa, a stále si poprdkáva a pri tom plače..
    Skúšali sme už masáž bruška, cvičili sme nohami, masážny gel pupík. Od včera sme jej začali dávať biopron probiotiká pre bábätká. Čítala som, že by nám s plynatosťou mohli pomôcť kvapky Sab simplex. Sú vhodné pre tak malé bábätko prosím Vás? Mohli by nám pomôcť?

    Naša pediatrička je momentálne práceneschopná a termín poradne máme až 23.2.
    Vedeli by ste nám prosím poradiť ako jej pomôcť?


    Za Vašu odpoveď vopred veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Toto sú bežné prejavy bábatka v tomto veku a neznačia ochorenie.
    Určite sú vhodné masáže bruška a môžete podávať sabsimplex alebo espumisan alebo coliprev, môže jeden z týchto liekov ťažkosti zmierniť ale úplne nezmiznú, dieťatko reaguje na plné bruško.

  • Reflux

    , Autor: Michaela96

    Dobrý deň pani doktorka,touto cestou by som sa chcela spýtať na par vecí...mam doma mesacne bábätko a všimla som si ze sa jej v brušku prelieva tekutina...vravím si však je po kŕmeni tak hej trávi a zrazy vidím ze cela tvárička ocervenela a začala chrcat a akoby na chvíľu dýchať....vydesila som sa na základe toho sme boli hospitalizovaní a zistili nám reflux dodržiavali sme opatrenia vyvýšena poloha ,kŕmiť menej a častejšie....lenže sa ta akoby zastáva dychu zopakovala .....okrem ineho je strasne nervozna placliva takmer nespi ....nedojcim ale krmim umelým mliekom viete mi poradiť ako malej pomôcť?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Len tak ako vám povedali: uložiť po papní do zvýšenej polohy, nehojdať, nehajkať, nenatrisať. Kŕmiť pravidelne, častejšie menšie dávky. Môžete mlieko zahustiť nutritonom alebo kŕmiť antirefluxovým mliekom alebo po jedle podať gastrotuss.
    Dôležité je sledovať vývin, rast a prípadne chorobnosť dieťatka. Ak rastie, nebýva choré, normálne sa vyvíja, je reflux vývinová záležitosť, má ho asi 50%všetkých detí.

  • spanok

    , Autor: Anettka

    dobry den pani doktorka prosim Vas o pomoc ja som uz zufala ???? mame problemy zo spankom nočnym cez den to neriešim ale v noci začal boj ???? spaval nam maly uplne normalne o pol 9 som ho uspala o 9 dala do postelky a zobudil sa o 1-2 na jedlo a spal dalej zobudil sa o 5 zasa a spal vzdy aj do pol 8 no teraz??? zaspi o pol 9 medzi tym sa mi aj 3krat zobudi o pol 10 ho dam do postelky uz o pol noci je hore a to s plačem dam mu jest zaspi na hodinu- hodinu a pol a dalšie dve hodiny do jedla je hore nervači cumel furt vypluva šije zo sebou a takto to je staleeee a pravidelne od 5- pol 6 ani za svet spat/ zaspat ale vidim na nom zeby chcel spat ale nevie zaspat alebo sa uložitba strasne zo sebou šije hoci ake zvuky vydava no proste strasne nieco prosim ma mesiac dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Možno ho bolí bruško alebo má málo mlieka ak ho kojíte. treba to preveriť. Skúste mu dať espumisan asi pol hodinu pred ukladaním ku spánku.
    Faktom je, že hlavne ak je kojený, tak vy sa už pri ukladaní bojíte, ako zapsí, ste v strese a stres sa prenáša aj na dieťa a preto je nepokojné.
    Ukľudnite sa, zhodnoťte, či má dosť mlieka ak kojíte / hlavne nesmiete piť kávu ani iné kofeinové nápoje/, či má dosť mokrých plienok. Na spánok dieťaťa môže negatívne pôsosbiť aj komplikovaná situácia a stres v rodine, hluk v rodine, fajčenie v domácnosti. Taktiež zmena prostredie môže tento stav vyvolať: napríklad ak ste v rámci Vianoc cestovali alebo mali veľa návštevy doma. Všetko treba zvážiť, dieťa aj keď sa to nezdá, na všetko aj každú zmenu reaguje.

  • krmenie

    , Autor: Anettka

    Dobry den prosim Vas mame taky problem maly mal včera tyžden, kojim alebo teda skor si odsavam pretože maly mi vysi na prsi aj cely den a to som zistila,že sa viac menej iba ukludnuje malo kedy sa napije a iba spi ked ho chcem dat s prsa preč začane plakat takže preto si odsavam a davam s flašky iba mame problem ze neviem kolko mu dat ml ???? davala som 50 bolo malo fnukal a stale hladal davam mu 60 a je to take iste a vzdy hodinu pred jedlom je nervozny uplakany tak sme kupili Nutrlion ze ho budem dokrmovat davala som mu o 8 rano 70ml nutrlionu no o 11 ma jest a to uz od 10 je na prsi čo bol nervozny????????‍♀️nestiham si ani odsavat mlieko a nemam ho ani tolko aby mohol byt iba na mojom, prosim Vas viete nam nejako poradit čo robit? pripadne kolko ml mu davat? dost sa nam aj šponuje plače a hlada picha si prsty do puse čo je za tym? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dávanie prstov do pusy je normálny prejav dieťatka. Ak je dieťatko donosené, vy máte mlieko nie je dôvod mlieko odsávať, treba ho prikladať a on sa napije. Pravdepodobne je to prvé dieťa, vy ste ustrašená, neskúsená v strese a dieťatko nepije, lebo stres spúsobuje, že mlieko síce máte ale netečie a preto dieťa nemôže piť pokojne.
    Mal by vám niekto pomôcť a ukázať ako treba kojiť. Ideálne váš lekár alebo sestrička. Bohužiaľ na diaľku to neviem spraviť. Isté je, že to , že dieťatko je na prsníku aj hodinu, treba však prsníky striedať aj viackrát, je normálne.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: