Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Prerezávanie zúbkov

    , Autor: henyh

    Dobrý deň pani doktorka.
    Znovu Vás prosím o radu. Môjmu 19- mesačnému synovi sa začala prerezávať stolička a zdá sa mi, že trochu komplikovane - ďasienko má napuchnuté (prirovnala by som to k veľkosti pistácie) a celé čierne!. Má už narastených 11 zúbkov a doteraz som sa s takým niečim nestretla. Všetky sa mu prerezali bez komplikácií a horúčok. Občas boli ďasienka trochu napuchnuté, ale nie tak veľmi a už vôbec nie celé čierne. Ani teraz nemám pocit, že by to synovi nejako veľmi vadilo. Normálne papá, a v noci tiež spí, ak plače, tak iba trochu a vtedy pomôže zubný gél.
    Prosím, je normálne, že ďasno pri rastení zubov celé zčernie?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mohlo dôjsť k narušeniu cievy v mieste rastu zúbka. Nebýva to časté ale stáva sa to. potom niekedy dôjde aj k prekrvácaniu pri samotnom prerezaní. Ak by sa zúbok stále neprerezával odporúčam konzultovať stomatológa.

Podobné otázky

  • prerezávanie zúbkov

    , Autor: nika11

    Dobrý deň ,
    prerezávajú sa mu zúbky(aspon tak dr povedal) , teploty sa mu pohybovali od 37-39, niekedy bez teploty, trvalo to skoro 3 dni, na dalsi den bol uz bez teploty a postupne sa v ten den vysypal na brusku a chrbatiku a na dalsi den tj dnes uz nebolo vidiet skoro ako vysyp.Dr sme sa uz nesli ukazat, bol vikend a povedal ze ak po troch dnoch nebude mat teplotu nemusime prist. Z coho to mohol mat? naozaj z tych zubkov?
    teraz este az tak nechuti papat, a na buduc tyzden mame ist na ockovanie , dr povedal ze mozme ist. je to vhodne ?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem ako vyzerali tie vyrážky, ak boi aj na tváričke a za uškom a objavili sa až po poklese teplôt, jednalo sa pravdepodobne o šiestu chorobu.
    Na očkovanie by mohol ísť, povedzte však doktorovi o tom výsype. Pred očkovaním lekár dieťa vyšetrí a rozhodne, či je alebo nie je možné v danej chvíli očkovať.

  • prerezávanie zúbkov

    , Autor: nika11

    Dobrý deň , synček 16 mesacny ma dva dni zvysenu teplotu , kolise mu od 37 do 39, niekedy je bez teploty. Boli sme u lekara, spravil mu crp , bolo negativne , povedal ze mu idu zubky a ze ma trosku zapal hrdielka , ale ze si nemysli ze teplota je z toho. dal nam fenistil a paralen pri horucke. Povedal ze ak teplota bude po 3 dnoch mame prist znovu.
    Prosim vas , mozu to byt naozaj zubky , kedy teplota zmizne?
    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tak ako povedal lekár. Vyšetril ho, nezistil bakteriálnu príčinu ochorenia, takže liečba je úplne dostačujúca. Teploty môžu súvisieť s prerezávaním zúbkov ale aj s vírusovým ochorením. Odpovedať neviem, postupujte ako povedal lekára, ak teploty neustúpia, treba dieťa znova vyšetriť.

  • spánok

    , Autor: domini232

    Dobrý deň.
    Mám 6 mesačnu dcerku. Cez den spinka raz doobedu hodinu a pol a raz poobede hodinu a pol. Vecer zaspava akokedy medzi 19:00-20:30,pretože od 6 mesiaca sa jej spanok uplne zmenil,predtým som presne vedela kedy bude spinkať a teraz spinka ako sa jej chce. Chcem sa opýtať či je vporiadku že cez den spinka len 2x či to nieje malo? a este sa chcem opýtať či aj pri 6 mesacnom dietati sa da este vytvoriť denný režim? skušala som,ale mala spinka jak chce :( za odpoved Vám dakujem....

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Režim sa v podstate tvorí od narodenia. Sú na to potrebné určité rituály, / večerné kúpanie, dopoludňajšia alebo odpoludňajšia prechádzka a podobne/. S postupným vývojom dieťaťa sa aj režim upravuje. Dôležité je, že ho musí dodržiavať hlavne matka, akékoľvek vybočenie / cestovanie napríklad/ režim naruší.
    Takže po zmene režimu znova aj vy budete vedieť, ako bude spinkať. Niekedy - ochorenie, prerezávanie zúbkov, sťahovanie, cestovanie - režim narušia tak, že je naozaj ťažké niečo presne určiť.

  • prerezávanie zúbkov

    , Autor: evisko289

    Dobrý den pani dr. dakujem za vasu odpoved. Píšete že by to mohol byť iný problém ....... Z detičkami sme boli aj na neurologii lebo si nasa dr. myslela ze ci tie nervy nemá nejako narušené lebo v kuse nám od 2 mesiacov len plaču no na treti mesiac ked sme boli na preventívke povedala ze sa im už nalievaju zúbky že ta nervozita môže byť z toho pcha si obe pästičky do pusinky . a ako som písala nezaberajú žiadne geliky, no nič ..... a tým že by mohol byť iný problém ste mali na mysli ..... ? ? ? cez noc spinkaju len počas dna sú od rána ako vstanu zlostný až do večera okupkam ich a spinkaju v klude . dakujem z odpoved ..... neviem co by im mohlo byť

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ručičky si pchajú do pusinky lebo je to txpický prejav zdravého dieťaťa v tomto veku. Začína týmto spôsobom objavovať svet Ďalej než do pusy nedočiahne. Niekeda bývajú detičky nespavé a nepokojné vtedy, keď mamička v tehotenstve, hlavne na konci užívala magnézium. Po určitom čase to prejde. A samozrejme sú aj deti, ktoré sú temperamentnejšie, menej spia, vyplýva to z ich povahy už v tomto veku.

  • prerezávanie zúbkov

    , Autor: evisko289

    Dobrý den pani doktorka mám na vás otázočku týkajúcu sa prerezavania zúbkov mám 3 mesačné dvojčatá boli sme na preventývnej prehliadke a nasa dr. vravela že detičkám idú zúbky. no velmi zle to znášaju jedno z nich si rozškrabola dasienko skúšali sme už kamistad gel, dentinox, citrovital a neviem este aké géliky no nepomáhaju , tie chamomilu vulgaris 15 CH tiez nezabralo na upokojenie . No v lekarni nám povedala lekárnička ze jej detičkám ked sa prerezávali zúbky používali KLINCEKOVU SILICU ze ono tak strpne dasienko a detičku su kludnejšie . no chcem sa opýtať , či by som to mohla skúsiť či by som tým náhodou detičkam neublízila neviem ako im ulaviť od bolesti znášaju to hrozne sú také drobné :-( čo by ste odporúčali ? dakujem vopred za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nič. Všetky tieto prostriedky môže aj alergizovať a ako sama vidíže, žiadne zásadným spôsobom nepomáhajú. Tri mesiace sú včasný vek na prerezávanie zúbkov, ich problém môže byť spôsobený niečim iným. Odporúčam ak sa stav nezlepší, znova navštíviť lekára. je dobré,ak deťom aj zmeriate teplotu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: